Bijzonder 'Liefdesproject' in Amsterdam met basisscholen en kunstenaars

Zeshonderd basisschoolleerlingen verklaren elkaar de liefde tijdens een blind date op woensdag 13 april 2022 in het Westerpark. Dat meldt Theater De Krakeling. 

Leerlingen van basisscholen De Zeeheld en De Bron in Amsterdam West werken - zonder dat ze het van elkaar wisten – al vanaf 7 maart samen met kunstenaars aan een avontuurlijke zoektocht naar de liefde in het Liefdesproject.

Kunstdisciplines 

In dit project onderzoeken kinderen samen met kunstenaars wie zij zijn als school. Dit deden zij door actief bezig te zijn met verschillende kunstdisciplines. Identiteit is hierin een belangrijk onderliggend thema: wie ben ik en hoe ontmoet ik de ander? De kinderen maakten het maakproces van de kunstenaars van begin tot eind mee. Door deze ervaring maken ze kennis met een andere manieren van werken: scheppend en energiek, vol vertrouwen dat er gaandeweg iets ontstaat. Krakeling theaterdocenten (o.a Nynke Vermüe en Michel Hormes) gingen op de scholen aan de slag voor de theatrale invulling rond de kunstwerken.

Beide scholen werkten met “eigen” kunstenaars. Op de ene school maakte Sacha Zwiers mythische natuurwezens die de leerlingen levensgroot bij zich zullen dragen. Helemaal zelf gebouwd/geverfd van verschillende materialen. Op de andere school is Teun Castelein met de leerlingen aan de slag gegaan om de school te verbeelden in een kleurig bloemencorso. Voor de bijzondere bloemenwezens waren maar liefst tienduizend gerbera’s nodig. Het resltaat laten de schoolkinderen zien in een grote bloemenoptocht van school naar het Westerpark op woensdag 13 april.

Blind date 

Zeshonderd leerlingen van basisscholen De Zeeheld en De Bron ontmoeten elkaar tijdens een blind date in stadspark Westerpark. Daar verklaren ze elkaar de liefde in romantische outfits, met gepassioneerde songs en liefdevolle begroetingen. Hoe bijzonder is dat in een tijd waarin iedereen wel een beetje liefde kan gebruiken. De blind date wordt geregisseerd door theatermaker Loes van der Staak met de input van de kunstenaars en de kinderen.

Tienduizend gerbera's 

Bloemenkwekerijen Schouten Opti Fleurs, Van der Wilt Gerbera’s, Schreurs reageerden direct enthousiast op dit bijzondere Liefdesproject en leveren samen tienduizend gerbera’s. Aanvankelijk leek de hoeveelheid bloemen een lastige opgave maar de kwekerijen toonde direct hun maatschappelijke betrokkenheid en lieten zich van hun genereuze kant zien.

Lunchpakket 

Ook voor het Liefdesproject geldt 'liefde gaat door de maag'... Crisp maakt de picknick mogelijk door alle kinderen van de betrokken scholen een verantwoord lunchpakket aan te bieden.

Door: Nationale Onderwijsgids