Gorinchem heeft weer een nieuwe kinderburgemeester

Reinie Melissant is de burgemeester van Gorinchem. Sinds 2021 benoemen we elk jaar ook een kinderburgemeester voor de stad. Lolia Hammed is in 2022 onze kinderburgemeester. Dit meldt de gemeente Gorinchem. 

De kinderburgemeester is er voor de Gorcumse jeugd. De gemeente Gorinchem vindt het namelijk belangrijk om kinderen en jongeren te betrekken bij de politiek en het bestuur van de stad. Als kinderburgemeester leer je hoe de gemeente werkt. De gemeente leert van een kinderburgemeester. Zo komen we dus meer te weten over de wensen van kinderen. 

Recht om gehoord te worden 

Het kinderburgemeesterschap is een idee van het VN Kinderrechtenverdrag. Daarin staat onder andere dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden in zaken die hen direct raken. Dit kan van alles zijn: zoals pesten, meer sport- en speelplekken of het klimaat.

Activiteiten 

De kinderburgemeester heeft verschillende taken. Zo gaat hij/zij regelmatig met burgemeester Reinie Melissant naar verschillende activiteiten. Denk dan aan Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en het bezoeken van jubilea.

Leesclubjes en afval opruimen 

De kinderburgemeester gebruikt zijn/haar rol om zich in te zetten voor onderwerpen die hij/zij belangrijk vindt. Zo wil Lolia leesclubjes oprichten. Heeft ze plannen om samen met kinderen van basisscholen in Gorinchem afval op te ruimen in de stad en vraagt ze aandacht voor ouderen en mensen met een beperking.

Door: Nationale Onderwijsgids