Coronavaccin Pfizer is volgens het EMA geschikt voor kinderen van 5 tot 11 jaar

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en geschikt verklaard voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In een ingelaste vergadering werd dit vandaag bekend gemaakt. Dit meldt RTL Nieuws.

In het onderzoek dat het EMA nu goedgekeurd heeft, ging het om een groep van 1500 jonge kinderen die het vaccin kregen. De kinderen kregen allemaal twee prikken van elk 10 microgram.

Veilig genoeg

“Dat is voor de kinderen goed gelopen”, aldus Patricia Bruining, kinderarts en epidemioloog van UMC Utrecht. “Voor het vaccineren van gezonde kinderen zou ik willen dat we gegevens hebben van een grotere groep. Voor nu denk ik: het is veilig genoeg om het vaccin te zetten bij medische noodzaak voor het kind zelf, en bijvoorbeeld als zogeheten ‘ringvaccinatie’ bij een ernstig ziek familielid.

Beslissing ligt bij Hugo de Jonge

De goedkeuring van de EMA betekent niet dat jonge kinderen in Nederland nu meteen gevaccineerd mogen worden. De Gezondheidsraad moet zelf ook nog met een advies komen en uiteindelijk is de beslissing dan aan minister Hugo de Jonge. De Jonge zou kunnen besluiten om het vaccin alleen te gebruiken bij kwetsbare kinderen of kinderen met kwetsbare huisgenoten. 

Door: Nationale Onderwijsgids