Prinses Beatrix roept Leiden uit tot meest speelvriendelijke gemeente

Prinses Beatrix heeft woensdag de stad Leiden de Jantje Beton Prijs toegekend. Leiden wordt hiermee voor twee jaar uitgeroepen tot de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. De prijsuitreiking vond plaats in Culemborg.

Jantje Beton, waar Beatrix al tientallen jaren beschermvrouwe van is, zet zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht.

Zoveel mogelijk buiten spelen 

De Jantje Beton Prijs is ontstaan in 1978 en is vijf keer uitgereikt aan individuen die zich op een speciale manier hebben ingezet voor buitenspelen. Vanaf 2021 wordt de prijs iedere twee jaar uitgereikt aan een gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen.

Almere en Apeldoorn

Uit alle inzendingen stellen een vakjury en een kinderjury een top drie samen. De andere twee genomineerden waren Almere en Apeldoorn.

Door: ANP