15e Krajicek Playground in Utrecht geopend, kinderen spelen gratis buiten

Playground De Weide Wereld aan de Teunisbloemlaan is de eerste Playground in de wijk Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern. Het ligt op een mooie plek in de wijk naast het buurtcentrum en de Brede School Vleuterweide. Dit meldt de Krajicek Foundation. 

Met de komst van de Playground wil de gemeente een extra impuls geven aan de buurtbetrokkenheid. Naast de professionele begeleiding door SportUtrecht, DOCK en JoU motiveert de Krajicek Foundation jongeren uit de buurt om zelf sport- en spelactiviteiten te organiseren.

Krajicek Scholarshippers

In ruil daarvoor ontvangen Krajicek Scholarshippers, zoals deze jongeren genoemd worden, een studiebeurs en nemen zij deel aan de Krajicek Academy waarin zij hun maatschappelijke talenten verder kunnen ontwikkelen. Op Playground De Weide Wereld gaan het komende studiejaar drie Scholarshippers van start.

Urban Mix

De opening van de Playground was onderdeel van de Urban Mix activiteiten. De hele middag konden kinderen gratis meedoen aan verschillende sport- en cultuuractiviteiten, zoals bubbelvoetbal en basketbal, maar ook hiphopdans, graffiti spuiten en een heuse DJ workshop.

Ondanks het herfstachtige weer was de middag een groot succes en een welkome afleiding in de vakantie. De Urban Mix werd mogelijk gemaakt door de wijkpartners in Vleuterweide: de Brede School Vleuterweide, stichting DOCK, SportUtrecht, stichting JoU, SUB, Cultuur19, Klub19 en DURF.

Krajicek Playground

De Weide Wereld is alweer de achtste Krajicek Playground in Utrecht. Al ruim 15 jaar hebben de gemeente Utrecht en de Krajicek Foundation een sportieve en maatschappelijk samenwerking.

Ook Prof. Dr. Paul Verweel van de Universiteit van Utrecht (USBO) heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de foundation. Van 2007 tot en met 2012 heeft hij onderzoek gedaan naar de betekenis van Krajicek Scholarshippers voor de buurt. Zijn conclusie: "Krajicek Scholarshippers zijn goud voor de wijk."

Gratis buiten sporten

Momenteel zijn er 10 Scholarshippers actief die er samen voor zorgen dat vele Utrechtse kinderen wekelijks gratis buiten kunnen sporten en spelen.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Krajicek Foundation