Iedereen evenveel kans om op basisschool naar keuze te komen in Utrecht

Ouders of verzorgers uit Utrecht kunnen vanaf 1 oktober op een nieuwe manier hun kinderen aanmelden voor de basisschool. Op deze manier heeft iedereen gelijke kansen om op de school van voorkeur te komen. Dit meldt Gemeente Utrecht.

Ouders kunnen elke basisschool in Utrecht uitkiezen en geven daarna via de website hun keuze door. De beschikbare plekken worden gelijktijdig en automatisch toegewezen via een vaste procedure. Na de toewijzing kijken scholen of ze de kinderen de juiste begeleiding kunnen bieden. Dit kan vanaf het kwartaal dat het kind drie wordt.

Evenveel kansen

Uit onderzoek van de manier van aanmelden kwam in 2020 een alarmerend beeld naar voren. Samen met de Utrechtse schoolbesturen heeft de gemeente toen gezegd dat alle ouders evenveel kansen moeten hebben om hun kinderen op de basisschool aan te melden.

Oriëntatie basisschool

Alle ouders of verzorgers met een kind in de leeftijd van twee jaar ontvangen binnenkort een brief van de gemeente Utrecht. In deze brief staat een uitleg hoe ze zich kunnen oriënteren op een basisschool en hoe zij hun kind straks kunnen aanmelden.

Door: Nationale Onderwijsgids