Basisschoolleerlingen leren om te gaan met landbouwverkeer

Kinderen op het platteland delen de weg met landbouwverkeer. De wegen zijn er niet zo breed en de voertuigen zijn groot. Om het risico van een ongeluk op het platteland te verkleinen organiseerde de gemeente Oldebroek gisteren twee verkeerspraktijklessen op basisscholen in Oosterwolde en Noordeinde. Hierbij werd ingegaan op vragen zoals: Waar zitten de dode hoeken? Hoe groot is de draaicirkel? En hoe kun je het beste een landbouwvoertuig laten passeren? Dit meldt Gemeente Oldebroek. 

De praktijklessen zijn een initiatief van Dorpsbelang Oosterwolde en Belangen Gemeenschap Noordeinde. Vertegenwoordigers van deze belangenorganisaties waren zelf ook aanwezig bij de verkeerspraktijklessen, die werden gegeven door Alex Hendriks van Rijschool Hendriks.

Inzicht in diverse verkeerssituaties

Wethouder Bob Bergkamp verrichte gisterochtend de aftrap bij zowel basisschool De Wegwijzer in Oosterwolde als basisschool Noordermerk in Noordeinde: “Landbouwmachines op de weg kunnen intimiderend en verraderlijk zijn en ongelukken zijn vaak ernstig. Slachtoffers vallen meestal onder de andere weggebruikers. Trekkers zijn groot, nemen veel ruimte in op de weg en hebben grote dode hoeken. Andere weggebruikers, met name kinderen, weten daardoor vaak niet goed wat ze moeten doen. De leerlingen krijgen met deze praktijklessen inzicht in diverse verkeerssituaties en gevaren worden besproken, ook gezien vanuit de bestuurder van een landbouwvoertuig.”

Door: Nationale Onderwijsgids