Vrijheidsmuseum Groesbeek maakt kidsfilm over keuzes in bezettingstijd

In het Vrijheidsmuseum in het Gelderse Groesbeek draait vanaf nu een nieuwe kidsfilm die gaat over keuzes maken in bezettingstijd. De film is vooral geschikt voor kinderen/jongeren uit de bovenbouw van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. De presentatie is in handen van  Jeugdjournaal-presentator Lucas van de Meerendonk. Dit meldt het Vrijheidsmuseum.

Volgens het museum is de film is een goede inleiding op het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en op wat in de vaste tentoonstelling te zien is. Het maken van keuzes in bezettingstijd staat centraal. Coördinator Educatie van het Vrijheidsmuseum Anthony Livius: “De vraag ‘wat zou jij doen?’ lijkt in eerste instantie makkelijk te beantwoorden. Natuurlijk willen we anderen helpen en het liefst zouden we bij het Verzet gaan. De realiteit was echter complexer. Verreweg de meeste mensen pasten zich aan de regels van de bezetter aan. Je verzetten was namelijk niet zonder gevaar. Presentator Lucas laat dat in de film goed zien op een kindvriendelijke (maar niet kinderlijke) manier.”

Feestelijke première

Op 20 juli ging de film feestelijk in première met de kinderen van het #Vteam, compleet met rode loper en popcorn. Achteraf ontstond een levendige discussie over wat vrijheid vandaag de dag betekent en hoe we de vrijheid van anderen kunnen beschermen. Livius: “Dat is precies wat we willen bereiken met deze film en onze tentoonstelling: dat ook de jonge bezoekers gaan inzien dat de roep om vrijheid niet stopte in 1945 maar dat we nog steeds moeten werken aan de bescherming ervan.”

Door: Nationale Onderwijsgids