Logo_promotiebeeld_buitenspeelweek_2021

Vandaag wordt de eerste editie van de Buitenspeelweek afgetrapt met de Buitenspeeldag. Tot en met zondag roept de Buitenspeelcoalitie op om naar buiten te gaan en lekker te spelen, sporten en bewegen. Kinderen spelen zes keer minder buiten dan hun ouders én 15 procent van de kinderen speelt zelfs nooit buiten. Dit meldt De Buitenspeelweek.

De Buitenspeelweek wordt afgetrapt door de Buitenspeeldag: de dag waarop gevierd wordt hoe belangrijk buiten spelen is. Kinderen kunnen meedoen aan de Poster Walk en om de dag kracht bij te zetten, gaan tv-zenders Nickelodeon en Nick Jr. tussen 13.00 en 17.00 uur op zwart.
 
Naast kinderen en jongeren, worden ook ouders en beleidsmakers uitgedaagd om aan de slag te gaan met het thema. Er worden twee webinars georganiseerd en via de website van de Buitenspeelweek kunnen organisatoren van buitensport- en spelactiviteiten een toolkit downloaden.
 

Losweken van iPad en tv

 
Oud-nieuwslezeres en sidekick bij 538, Hannelore Zwitserlood bekent dat haar dochters te weinig naar buiten gaan: “Ik vind het altijd een beetje link als ze de straat op gaan. En ook mij lukt het vaak niet om ze los te weken van de iPad of tv.” Vanavond gaat ze daarom in een webinar op zoek naar het antwoord op de vraag hoe ouders kinderen kunnen stimuleren om vaker buiten te spelen, sporten en bewegen. Ze krijgt daarbij hulp van kinderen en deskundigen uit de wetenschap en praktijk.
 

Start van een buitenspeelrevolutie

 
Buiten spelen, sporten en bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Initiatiefnemers Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation hebben de handen ineengeslagen het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport & Bewegen om samen meer kinderen structureel in beweging te krijgen. Zij worden daarbij ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport.
 
“Buiten spelen en sporten, is nu belangrijker dan ooit. Tijdens de coronapandemie is 80 procentvan de jongeren minder gaan bewegen. Niet alleen liggen coronakilo’s op de loer, maar ze missen ook het contact met hun vrienden. Er is geen positieve uitlaatklep en daardoor zitten veel kinderen ook slechter in hun vel. Met de Buitenspeelweek willen we heel Nederland oproepen meer buiten te spelen en te bewegen. Laat dit het begin zijn van een buitenspeelrevolutie!”, zegt Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton.
 

Ga ook naar buiten

 
Via buitenspeelweek.nl is alle informatie over de verschillende programmaonderdelen en de Buitenspeelcoalitie terug te vinden.

Door: Nationale Onderwijsgids