Onderwijsministers: Googleproducten niet veilig voor onderwijs

Onderwijsministers Slob en Van Engelshoven raden af om producten van Google te gebruiken voor het onderwijs. De privacyrisico's zijn te groot, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt NOS.

Het gaat om Google Workspace en Google Workspace for Education (voorheen G Suite for Education). Hieronder vallen producten zoals Gmail, Google Classroom en Google Docs. Het blijkt volgens de ministers dat de privacy van gebruikers hiervan niet voldoende gewaarborgd is. 
 
Zo is Google de eigenaar van de metadata waarmee het bedrijf kan zien wat de gebruikers online doen, bijvoorbeeld hoe lang ze ingelogd zijn, welke zoekopdrachten ze gebruiken en wat ze aanklikken. Bovendien zou Google volgens de ministers zelf de gebruiksvoorwaarden kunnen aanpassen zonder toestemming nodig te hebben van de gebruiker. “Dat betekent dat onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken, geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt", schrijven de ministers.
 
Naar aanleiding hiervan heeft het kabinet de Autoriteit Persoonsgegevens om advies gevraagd. Ook zijn er gesprekken met Google en de Europese Commissie om de databescherming te verbeteren. Volgens Google heeft het bedrijf al meerdere maatregelen genomen vanwege de zorgen van de Nederlandse overheid en willen ze graag hierover in gesprek blijven. 
 
De producten van Microsoft kunnen door scholen wel gebruikt worden, "mits de gebruiker een aantal maatregelen neemt", schrijven de ministers. Deze maatregelen staan beschreven op de website van Kennisnet.
 
Door: Nationale Onderwijsgids