Rotterdam gaat voor groen met groenblauwe schoolpleinen

Basisschool De Margriet in Blijdorp heeft een groenblauw schoolplein. Leerlingen en kinderen uit de buurt zijn blij met het plein. Basisscholen die ook een groenblauw plein willen, kunnen tot 15 november subsidie aanvragen, zo meldt de gemeente Rotterdam.

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit kan goed zijn voor de concentratie en rust. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor een betere opvang en afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school en in de wijk bij hevige regenval.

Vernieuwd schoolplein

Op gepaste afstand van elkaar openden kinderen van de school en wethouder Bert Wijbenga het vernieuwde schoolplein. Wethouder Wijbenga: “De Margriet mag trots zijn op haar groene, waterweerbare schoolplein. Ik ben blij dat onze subsidie dit mogelijk heeft gemaakt én voor nog vijf Rotterdamse scholen die binnenkort hun vernieuwde plein opleveren. Zo komen in buurten met weinig groen steeds meer mooie, groene plekken, waar ook nog eens het water na een heftige regenbui beter wordt afgevoerd.”

Subsidie aanvragen kan nog tot 15 november

Vorig jaar stelde de gemeente voor het eerst subsidie beschikbaar voor groene, klimaatvriendelijke schoolpleinen in heel Rotterdam. De Margriet realiseerde het eerste schoolplein uit die subsidiepot. Ook dit jaar is 400.000 euro subsidie beschikbaar, maximaal 80.000 euro per school.

Basisscholen die ook een groenblauw schoolplein willen, moeten er snel bij zijn. Zij kunnen nog tot en met 14 november een aanvraag indienen. Voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd open is voor de kinderen uit de buurt. Zo hebben zij er ook voordeel van. De subsidie is onder meer bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein. Ook voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen is subsidiegeld.

Rotterdam gaat voor groen

De subsidie maakt onderdeel uit van 'Rotterdam gaat voor groen' en 'Rotterdams Weerwoord'. Met het programma Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren, in samenwerking met bedrijven, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties, zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad. Het Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Door: Nationale Onderwijsgids