Normal_rss_entry-189292

Bewuste boodschappen in televisieseries hebben effect op het gedrag van kinderen die naar die series kijken. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Leonard Hofstra van Amsterdam UMC waarover hij vrijdag bericht in een artikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Dit meldt ANP.

In de populaire KRO-NCRV serie SpangaS werd bewust een jongen gestopt die van een ongezonde naar een gezonde leefstijl overstapte. Dit heeft de jonge kijkers gemotiveerd om gezondere keuzes te maken, blijkt uit het onderzoek van Hofstra. "Samenwerking met de dramaserie-industrie is een kosteneffectieve manier om mensen een duwtje in de rug te geven naar een betere leefstijl", stelt de cardioloog.

Producent NL Film had veel baat bij de kennis van Hofstra, die zijn kennis deelde voor de verhaallijn van Otis in SpangaS. Otis is een jongen in de serie met overgewicht die ongezond leeft en beginnend diabetes type 2 heeft. Na een hartaanval van zijn vader gaat Otis gezonder leven en meer bewegen.

De serie SpangaS loopt sinds 2007; KRO-NCRV heeft inmiddels meer dan 2000 afleveringen uitgezonden. Volgens Wikipedia draait de televisieserie om de levens van een groep leerlingen op het Spangalis College. Ze maken alles mee wat op het voortgezet onderwijs kan gebeuren. Zo lopen ze stage in een manege, helpen gehandicapten, worden verliefd, maken ruzie, zijn onzeker, komen uit de kast en proberen er het beste van te maken. Vooral veel leerlingen in de bovenbouw van de basisschool volgen de serie.

Door: Nationale Onderwijsgids