Normal_nationalekinderherdenking4mei2019

Op 4 mei vindt voor de vierde keer de Nationale Kinderherdenking plaats op het George Maduroplein in Den Haag. Deze herdenking voor en door kinderen is inmiddels één van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomst op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Uniek aan de kinderherdenking is dat kinderen mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal worden aangesproken, zodat begrippen als oorlog, leven in vrijheid en (in)tolerantie meer voor hen gaan leven. Dit meldt Madurodam.

We leven al bijna 75 jaar in vrijheid. Hoe leg je dan aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Veel mensen in Nederland, en vooral kinderen, kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe het is om niet in vrijheid te leven. Om dagelijks niet te kunnen doen en laten wat zij zelf willen. Om een keuze te moeten maken tussen leven en dood. En om offers te maken voor de vrijheid van anderen.
 
Omdat de groep overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die hun verhaal kunnen doorvertellen steeds kleiner wordt, wordt het des te belangrijker om de jonge generaties van nu het belang van herdenken en leven in vrijheid mee te geven. Door een herdenking te organiseren waarin kinderen de hoofdrol spelen, krijgen zij handvatten om met leeftijdsgenoten én thuis met hun familie (mee) te praten over deze belangrijke thema’s. Dat maakt de Nationale Kinderherdenking 4 mei bij Madurodam tot een herdenking om met vrienden en de hele familie te bezoeken: ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s. Tijdens de kinderherdenking worden verleden en heden verbonden met de toekomst.
 
De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt bij Madurodam georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag. Madurodam is als misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de meest logische plek om deze herdenking te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan George Maduro, een oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog.
 
Door: Nationale Onderwijsgids