Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

Gister vond de Nationale Buitenlesdag 2019 plaats. Ruim 340.000 kinderen van 2697 scholen uit Nederland en de Antillen gingen naar buiten voor hun lessen. Dit meldt Buitenlesdag.nl.

De Nationale Buitenlesdag is in het leven geroepen om meer lessen buiten te bevorderen voor zowel leerlingen als docenten. Leerlingen leren beter en doelmatiger wanneer ze buiten les krijgen. Buiten zijn biedt leerlingen de ruimte om spelenderwijs te leren, bewegen, ontdekken en onderzoeken. Dit heeft een positief effect op de leerprestaties van leerlingen. Ook de blootstelling een natuurlijk daglicht en frisse lucht is gunstig voor leerlingen. 
 
Omdat scholen vaak geen ruimte en materialen hebben om buiten lessen te verzorgen, bieden Jantje Beton en IVN Natuureducatie hulp aan scholen om lessen op te zetten. Bovendien zorgen lessen in de buitenlucht opties voor uitdagende lessen.
 
Jantje Beton en IVN Natuureducatie zijn initiatiefnemers van de Nationale Buitenlesdag. Een school neemt al deel wanneer één les aan één klas buiten wordt gegeven. Participerende scholen kregen gratis de Buitenlesbundel, waarin lessen en ideeën staan uitgewerkt. Volgend jaar vindt de Nationale Buitenlesdag plaats op 7 april 2020.
 
Door: Nationale Onderwijsgids