Normal_tweede_kamer

Op de dag van de Rechten van het Kind, dinsdag 20 november 2018, organiseert de Tweede Kamer voor het eerst een kindervragenuur. Alle kinderen van de groepen 7 en 8 konden een vraag insturen. Hieruit zijn er vijf geselecteerd, die de bijbehorende klassen op 20 november mogen stellen aan een minister of staatssecretaris. Dit meldt de Tweede Kamer.

Bij de Kindermiljoenennota in 2017 overhandigen kinderen het welbekende koffertje in de plenaire zaal. Dit jaar wordt daar voor het eerst een kindervragenuur gehouden. Tot 1 november konden de leerlingen hun vraag insturen, via hun juf of meester, over een onderwerp dat ze belangrijk vinden.
 
Op dinsdag 6 november kwamen alle ingezonden vragen op de tafel van de Voorzitter en de initiatiefnemers. De vijf geselecteerde vragen worden door de vijf bijbehorende klassen op 20 november voorgelegd aan de ministers en staatssecretarissen.
 
De kinderen mogen op de 150 blauwe stoelen plaatsnemen. Het kindervragenuur wordt live uitgezonden op de website van de Tweede Kamer. Voor het kindervragenuurtje is een speciale website gemaakt, waarop alle informatie over deelname te vinden is.
 
Het kindervragenuurtje is ingesteld naar aanleiding van een motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Raemakers vindt dat kinderen echte inspraak verdienen. Kinderen hebben volgens Raemakers vaak het gevoel dat hun mening niet op prijs wordt gesteld.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids