Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

De Amsterdamse J.P. Coenschool heeft naar alle waarschijnlijkheid vanaf volgend schooljaar een andere naam. De naam van de school in de Indische Buurt verwijst naar de omstreden generaal van de VOC, Jan Pieterszoon Coen. In de zeventiende eeuw was hij onder meer verantwoordelijk voor de dood van 15.000 Indonesiërs. Volgens de school is de naam in deze tijd niet langer gepast. Dat meldt Het Parool.

Volgens directeur Sylvie van den Akker is het vooral de lading van de naam waardoor er vraagtekens worden gezet. De waarden die gelden op de vreedzame en multiculturele basisschool zijn niet meer te verenigen met wat er destijds onder leiding van J.P. Coen plaatsvond, zegt zij.

Het veranderen van de naam was al langer het plan van de school. Medewerkers zeggen zich er al jaren lang ongemakkelijk door te voelen. Dat ongenoegen werd door hen meermaals geuit. Sommige docenten noemen de school bijvoorbeeld ‘Coenschool’ zonder de initialen J.P.

Dankzij het Unesco-scholennetwerk dat vorig jaar plaatsvond wordt de naam nu echt veranderd, tot vreugde van alle medewerkers van de school. Met name de waarden vrede, wereldburgerschap, mensenrechten, intercultureel leren en duurzaamheid die Unesco uitstraalt zijn doorslaggevend voor de wijziging. De bedoeling is dat de school volgend schooljaar start onder de nieuwe naam. Hoe die naam zal luiden, wordt via een enquête duidelijk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids