Logo_nl-eu-kaart

Van alle kinderen in Europa hebben Nederlandse leerlingen de kortste zomervakantie. Met zes weken komen ze er karig af in vergelijking met kinderen uit landen als Kroatië, Italië en Bulgarije 12 weken of meer vrij zijn. Ook met dagen als Koningsdag, Goede Vrijdag en Tweede Paasdag erbij  opgeteld hebben Nederlandse kinderen de minste vrije dagen. Dit blijkt uit een vergelijking uitgevoerd door Viking.

Gemiddeld hebben kinderen in Europa 73 dagen per jaar vrij. Nederland ligt daar ver onder met 59 dagen. Alleen Denemarken en Tsjechië geven hun leerlingen nog minder vaak vrijaf met respectievelijk 57 en 56 dagen. De landen die Nederland omringen komen wel boven het gemiddelde aantal vrije dagen uit. In België hoeven leerlingen 77 dagen niet naar school, in Duitsland 74 dagen niet en in het Verenigd Koninkrijk zijn de scholen 73 dagen dicht. In Bulgarije daarentegen hebben leerlingen maar liefst 102 dagen vakantie.

Volgens Unicef en de World Health Organization (WHO) zijn Nederlandse kinderen met hun relatief korte vakantie niet minder gelukkig. Integendeel, volgens onderzoek van beide organisaties zijn Nederlandse kinderen juist de gelukkigste kinderen van alle rijke landen. Daarbij komt dat het ook voor ouders gunstiger is als kinderen minder vaak vrij zijn, stelt Viking. Zij hoeven dan minder vaak op zoek naar vervangende opvang voor hun kind. Meer informatie over het onderzoek op www.vikingdirect.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids