Logo_logo_unicef_kinderrechten_festival

De leerlingen van obs de Brink, locatie Hesselanden, in Emmen hebben een prijs gewonnen bij het Unicef Kinderrechten Film Festival. Met de film ‘Verkeerde Handtekening’ sleepten zij de prijs binnen voor beste script. Het filmfestival was onderdeel van de Week van het Vergeten Kind waarin de Stichting aandacht vraagt voor 7.000 kinderen die opgroeien in een maatschappelijke of vrouwenopvang. Op zaterdag 4 februari gingen de tien films in première in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Dit meldt gemeente Emmen.

Onder begeleiding van professionele filmcoaches en de ambassadeurs van Het Vergeten Kind hebben kinderen uit tien opvanglocaties de afgelopen weken hun eigen films gemaakt over het leven en wonen in de opvang. Samen bedachten en maakten zij in één dag korte speelfilms over een actueel thema in de maatschappelijke- of vrouwenopvang. Het thema van de kinderen uit Emmen is het kinderpardon. De kinderen acteren, filmen en regisseren zelf.

Locatieleider Maja Zuideveld van locatie Hesselanden is erg trots op haar leerlingen: “We zijn er trots op dat onze kinderen maatschappelijke onderwerpen kunnen aanroeren en kunnen communiceren met gebruik van nieuwe media.” De kinderen waren zelf ook erg onder de indruk van de winnende film ‘De Zilveren Kaasschaaf’ van AZC Amersfoort. Hierin zit ook de weerspiegeling van hun eigen verhaal: begonnen als een vreemde eend in de bijt in Nederland, inmiddels helemaal geworteld hier en als ze nu na vele jaren terug zouden moeten, weer een vreemde eend in de bijt aldaar. Zoals Juvat Westendorp, één van de ambassadeurs van Het Vergeten Kind, het verwoordt: “Heftige thema’s en onderwerpen in een vrolijk jasje. Kinderen kunnen ons op verrassende manier raken: met humor vertellen zij de problematiek zo puur en krachtig, dat ontroert.” De films zijn te vinden op het YouTube-kanaal van Het Vergeten Kind.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids