Normal_vuurwerk2

Onderzoek bij scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek wijst uit dat  vuurwerklessen zorgen voor gedragsverandering. Kinderen zijn door de lessen en quiz vaker een vuurwerklont gaan gebruiken en vuurwerkbrillen gaan dragen. Om het aantal (jeugdige) slachtoffers terug te dringen hebben een aantal organisaties, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, VeiligheidNL, de vuurwerkbranche en de Brandweer, de krachten gebundeld en het lespakket Vier Vuurwerk Veilig ontwikkeld, dat gratis aan scholen wordt aangeboden. Dat meldt VeiligheidNL.

"Veel mensen denken dat alleen illegaal vuurwerk gevaarlijk is. Dat is echt niet het geval”, vertelt Karin Klein Wolt van VeiligheidNL. “Het overgrote deel  van de ongevallen wordt nog steeds veroorzaakt door legaal vuurwerk. Ook daar moet je dus op een goede manier mee omgaan.” Tijdens de afgelopen jaarwisseling werden er landelijk 482 slachtoffers in de ziekenhuizen geregistreerd. Onder deze 482 slachtoffers bevonden zich zo'n 135 kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud. Om het aantal slachtoffers terug te dringen wordt het lespakket Vier Vuurwerk Veilig op de website www.4vuurwerkveilig.nl gratis aangeboden. Tevens verzorgt de brandweer door een groot deel van het land vuurwerkvoorlichting op basisscholen.

Wolt: “Het doel van de lessen is om te zorgen dat kinderen weten hoe ze veilig met vuurwerk moeten omgaan, zodat er minder ongelukken gebeuren. Vorig jaar is de effectiviteit van het vuurwerklessen onderzocht in regio Gooi- en Vechtstreek. Kinderen zijn door de lessen vaker een vuurwerklont gaan gebruiken en vuurwerkbrillen gaan dragen. Daarnaast hebben ze meer kennis gekregen over het veilig afsteken van en kijken naar vuurwerk. Reden voor ons om de lessen landelijk aan te bieden.” In de vuurwerklessen staan vier tips centraal: gebruiksaanwijzing lezen, veiligheidsbril dragen, aansteeklont gebruiken en afstand houden.

Alle scholen kunnen gebruik maken van het gratis lesmateriaal. Groepen 7 en 8 kunnen hun kennis toetsen door mee te doen aan een quiz en zo een educatieve schoolreis te winnen. De website biedt informatie voor docenten, ouders én kinderen over hoe je veilig met vuurwerk omgaat. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids