Normal_schoolzwemmen__zwemles__zwemvaardigheid__kind__zwemmen

In de afgelopen drie jaar is het aantal basisscholen dat schoolzwemmen aanbiedt gedaald van 34 naar 32 procent. Het blijft echter niet bij deze daling. Achttien procent van de basisscholen verwacht in de aankomende jaren minder in schoolzwemmen te investeren of het schoolzwemmen af te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder ruim 800 basisscholen. Dat meldt Mulier Instituut.

In de drie grootste steden van Nederland ligt het percentage scholen dat schoolzwemmen aanbiedt met 89 procent fors hoger dan het landelijk gemiddelde. 57 procent van de scholen biedt een vorm van 'natte gymles' aan in plaats van enkel het traditionele diplomazwemmen. 18 procent van de scholen die nog wel schoolzwemmen aanbiedt doet dit voor een periode minder dan 15 weken, dus niet meer het hele schooljaar. De scholen die aangeven de komende jaren minder in schoolzwemmen te investeren of het af te schaffen stellen dat het schoolzwemmen ten koste gaat van andere vakken.

Het onderzoek onder scholen naar schoolzwemmen maakt deel uit van het programma NL Zwemveilig van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Dit programma is gericht op het verzamelen van bestaande en nieuwe kennis over leren zwemmen om de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen.

In augustus werd bekend dat steeds meer gemeenten het schoolzwemmen weer in ere willen herstellen. In 1991 werd schoolzwemmen namelijk nog op 90 procent van de basisscholen aangeboden. Ook directeur Van Mourik van de Reddingsbrigade pleit voor de herinvoering van schoolzwemmen. Steeds meer drenkelingen hebben een beperkte zwemvaardigheid. “Er moet veel meer aandacht besteed worden aan zwemmen en schoolzwemmen is daar een oplossing voor. Daarbij moeten kinderen ook een diploma kunnen behalen. Op dit moment zien we nog dat teveel kinderen buiten de boot vallen en dat zijn helaas ook de kinderen die wij dan moeten redden.” 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids