Normal_schoolreisje_kinderen_bus

Volgens het College voor de Rechten van de Mens mag je een kind niet zomaar uitsluiten van een schoolreisje. Dit zegt het College in een reactie op de situatie van Bianca van der Veen uit Assen. Zij mag niet mee op schoolkamp vanwege haar gedragsstoornis. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Volgens Marysha Molthoff van het College voor de Rechten van de Mens heeft een school een onderzoeksplicht om uit te zoeken welke maatregelen nodig zijn om een kind volledig mee te laten draaien. Alleen als de veiligheid van Bianca of haar klasgenootjes echt niet gewaarborgd kan worden, kan een kind worden uitgesloten van schoolactiviteiten. In alle andere gevallen is uitsluiting volgens Molthoff in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
 
De 12-jarige Bianca van der Veen heeft een lichte vorm van OOG (Oppositioneel Opstandig Gedrag). Daardoor kan ze slecht tegen autoriteit en daarvoor is ze onder behandeling van een psycholoog. Een paar dagen voor het schoolkamp kreeg ze van OBS Theo Thijssen te horen dat ze niet mee mocht vanwege haar gedragsstoornis.   
 
Wat de beweegredenen van de school zijn, is vooralsnog onduidelijk. Volgens Paul Moltmaker, directeur van Plateau, de onderwijsstichting waar de school van Bianca onder valt, gaat hij met de ouders en de directrice van de school kijken wat de situatie is en hoe dit opgelost kan worden.
 
© Nationale Onderwijsgids