Normal_normal_muziek23534

Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en TNO, blijkt dat jongeren zich steeds meer bewust zijn van de risico’s, maar hun gedrag niet veranderen. Onderzoekers adviseren daarom om al in het basisonderwijs te starten met voorlichting. Dit meldt het LUMC. 

“Bijna 10 procent van de jongeren die aan ons onderzoek deelnamen liep gehoorschade op en heeft daardoor blijvende last van oorsuizen.” Audioloog Jan de Laat is trekker van het onderzoek, dat ZonMw heeft gefinancierd. De onderzoekers hebben gekeken wat het meest betrouwbare instrument is om gehoorschade vast te stellen. En vervolgens hebben zij het gedrag van de jongeren bestudeerd. “Jongeren dragen vaak muziekspelers met hoge geluidsniveaus en ze bezoeken regelmatig disco’s en schoolfeesten met harde muziek”, vertelt de Laat. “Daarbij weten jongeren wel dat hard geluid slecht voor hun oren is, maar ze veranderen hun gedrag niet.”

Daarom raden de onderzoekers aan dat men al op de basisschool start met voorlichting. Zij stellen verder dat de jeugdarts meer aandacht moet hebben voor gehoor. Daarnaast moet er op landelijk niveau aandacht zijn voor gehoorschade; bijvoorbeeld door oordoppen beschikbaar te stellen bij concerten en een wettelijke beperking van maximale geluidniveaus.

© Nationale Onderwijsgids