Normal_oren_kind_kno__still_

Eén op de acht kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud loopt risico op gehoorschade door harde muziek. De HoorToren biedt lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs over de risico's van gehoorschade. De Nationale Hoorstichting benadrukt dat het voorlichten van kinderen over deze risico's erg belangrijk is. Dat meldt gezondeschool.nl.

De Nationale Hoorstichting is bezig met een onderzoek naar het gebruik van dit lesmateriaal, met als doel om de wijze van voorlichting over gehoorschade beter op het onderwijs te kunnen afstemmen. Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam bleek eerder al dat een kwart van de Nederlandse jongeren gehoorschade heeft. Volgens de Nationale Hoorstichting duiden de cijfers op “een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem”.

Twee jaar geleden vond de stichting al dat de politiek meer aandacht moet besteden aan de problematiek. “Gehoorschade heeft een leven lang impact op het welzijn, de leerprestaties en het arbeidsperspectief van jongeren. Er moet nu echt een landelijk actieplan tegen gehoorschade komen”, zegt directeur van de stichting Laura van Deelen.

Scholen of docenten die met het lesmaterieel van de HoorToren hebben gewerkt of er mee werken kunnen de enquête hier invullen.

© Nationale Onderwijsgids