Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

De enige twee instellingen in Nederland waar specialistische hulp aan meisjes geboden wordt die het slachtoffer zijn geworden van loverboys kunnen momenteel geen jonge vrouwen meer helpen. De slachtoffers krijgen daarom niet de hulp die ze nodig hebben. Steeds meer meiden zijn het slachtoffer van loverboys. Behandel- en expertisecentrum Fier pleit daarom voor meer bewustwording van loverboypraktijken in de samenleving. Zo moet er standaard voorlichting komen op scholen. Dit meldt Metro.

Geen directe toegang tot specialistische hulp kan de situatie van de slachtoffers verergeren, zo vertelt directeur Linda Terpstra van Fier, een behandel- en expertisecentrum voor geweldsslachtoffers in afhankelijkheidsrelaties. De ene instelling telt een wachtlijst van acht personen, en de andere een van zes personen. Terpstra: "Wachtlijsten zijn het recept voor herhaling. Er is nu extra geld nodig." Onder meer omdat het aantal loverboyslachtoffers stijgt, ondanks de toenemende aandacht. Volgens Fier komt dit omdat het erg makkelijk is om loverboy te worden. Het enige wat er voor nodig is, is een mobiele telefoon, internet en een meisje.

Volgens Fier is het aan gemeenten om te zorgen voor meer geld. De gemeenten zijn immers, sinds invoering van de nieuwe Jeugdwet, verantwoordelijk voor zorg aan mensen tot 18 jaar. Onder deze verantwoordelijkheid valt volgens het expertisecentrum ook het inkopen van specifieke hulp voor slachtoffers van loverboys. “Het moet er veilig zijn, er moet hulp zijn en onderwijs. De opvang mag bovendien niet gemengd zijn met bijvoorbeeld jongens die hun grenzen niet kunnen bewaken," aldus Terpstra. Het expertisecentrum pleitte er eerder al voor dat scholen standaard voorlichting moeten geven over het gevaar van loverboys. Scholen zouden het onderwerp nu alleen bespreken na contact met een gespecialiseerde organisatie.

© Nationale Onderwijsgids