Normal_robot__2_

Uit onderzoek blijkt dat bij de helft van de meest gevraagde functies robots de werkzaamheden grotendeels gaan overnemen. Kansrijke beroepen als tandarts, softwareontwikkelaar, accountmanager en verpleger zullen over het algemeen relatief weinig last hebben van de robotisering en kunnen als toekomstbestendig beschouwd worden. Maar voor veel andere beroepen die op dit moment als kansrijk worden aangemerkt, is dit niet het geval. Dit meldt Jobpersonality.

Veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, accountant, financieel administratief medewerker en logistiek planner zijn een stuk minder toekomstbestendig. Dat betekent dat jongeren die nu opgeleid worden tot bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur er ernstig rekening mee moeten gaan houden dat dit een beroep is met een beperkte levensduur.
 
Jobpersonality heeft een top 30 samengesteld met de meest gevraagde functies van dit moment. Per beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is. Bij de helft van de moeilijk vervulbare vacatures van dit moment, zullen robots een aanzienlijk deel van het werk gaan overnemen.
 
De redenen dat er nu nog veel vraag is naar beroepen die gaan verdwijnen heeft te maken met de huidige conjunctuur en het feit dat er nog veel investeringen in robotisering moeten gaan plaatsvinden. De verwachting is echter wel dat veel functies, ook waar nu moeilijk personeel voor te vinden is, grotendeels gaan verdwijnen. Dus het is raadzaam om hier bij omscholing, studie- en beroepskeuze rekening mee te gaan houden. 
 
Deze bevindingen sluiten aan bij de gisteren gepubliceerde open brief van hoogleraren. Hierin doen zij een dringende oproep aan de politiek om in de volgende kabinetsperiode serieus te investeren in de zich ontwikkelende robotsamenleving. De gevolgen van de gerobotiseerde samenleving zijn nu nog niet volledig te overzien. Wel is duidelijk dat veel van het huidige werk gaat veranderen en bepaalde banen gaan verdwijnen. Ook de SER waarschuwt al langer dat er op termijn banen gaan verdwijnen door de toenemende robotisering.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids