Normal_career-390757_960_720

In Nederland wordt er in bijna een kwart van de vacatures gevraagd naar kennis van een taal naast het Nederlands. Dit komt overeen met iets meer dan 54.000 vacatures in de index van Adzuna in oktober 2016. De top drie meest gevraagde vreemde talen in vacatures zijn Engels, Duits en Frans. Samen vormen deze drie talen bijna 90 procent van de gevraagde vreemde talen in Nederland. Dit meldt vacaturezoekmachine Adzuna.

Na het analyseren van meer dan 200 duizend vacatures heeft Adzuna een lijst opgesteld met de meest gevraagde vreemde talen in vacatures en het gemiddelde geadverteerde salaris dat bij de talen wordt aangeboden. Engels is de belangrijkste vreemde taal met meer dan 34.500 vacatures. Van alle vacatures in Nederland vragen momenteel zo’n 15 procent van de vacatures een Engelse taalvaardigheid. Uit alle vacatures die vaardigheid in een vreemde taal vragen is 63 procent voor Engels. De sectoren waar Engelse taalvaardigheid het meest gevraagd worden zijn Techniek, Verkoop en IT.  De beter betaalde vacatures die je in de IT sector kunt vinden zijn ook de oorzaak dat het gemiddelde geadverteerde brutosalaris 5 procent hoger ligt dan de aangeboden salarissen van vacatures die naar Duits vragen, aldus Thomas De Schuyter van Adzuna.

Duitse taalvaardigheid is een vereiste voor zo’n 10.000 vacatures, ruim 18 procent van alle vacatures die een vreemde taal vragen. De provincies met de meeste vraag naar Duitstaligen zijn Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. "Met Duitsland als buurland zal er altijd vraag zijn naar Duitstaligen. Opvallend is wel dat er veel vraag is naar Duitstaligen in de logistieke sector voor beroepen zoals chauffeur, inkoper en transportplanner. Ook in de magazijnen is er veel vraag naar werknemers die de Duitse taal machtig zijn.", zegt Thomas De Schuyter.

De derde meest gevraagde taal is Frans, met iets meer dan 4.400 vacatures of 8 procent van alle vacatures die een vreemde taal vragen. Er is voornamelijk vraag naar Franstalige in de Verkoop, Techniek en Klantenservice. De aantallen voor niet-Europese talen zijn veel kleiner. Zo zijn er bijvoorbeeld 95 vacatures voor werkzoekenden die Arabisch spreken, 82 voor Russisch en voor de meest gesproken taal ter wereld, het Mandarijn, zijn er slechts 59 vacatures.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids