Logo_fnv_logo

Voor senioren en uitkeringsgerechtigden dreigt het economisch herstel een ver-van-mijn-bed-show te blijven. Uit cijfers van het CPB blijkt dat zij er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan. Volgens FNV-voorzitter Ruud Kuin wordt de ongelijkheid hierdoor alleen maar groter. Dat meldt FNV.

Kuin: “Wat nodig is zijn structurele maatregelen om de koopkracht van de mensen met de laagste inkomens te verbeteren, zodat ook zij het economisch herstel terugzien in hun portemonnee. Dat is bovendien ook goed voor de economie.”

De FNV pleit in een brief aan het kabinet voor een eenmalige extra verhoging van het wettelijk minimumloon met behoud van de koppeling aan de sociale zekerheid. Daarmee krijgen ook werkende armen een broodnodige inkomensverbetering. Een ander mogelijk voorstel van de FNV is om de belastingverzwaringen van senioren en uitkeringsgerechtigden terug te draaien. Tegelijkertijd moet de werkloosheid worden aangepakt. De FNV pleit dan ook, naast koopkrachtverbetering, voor extra investeringen in Echte Banen en eerlijk delen van werk, zodat meer mensen weer aan het werk kunnen.

Een betere koopkracht voor senioren, uitkeringsgerechtigden en werkende armen jaagt de economie aan. Onderzoek wijst uit dat zij de inkomensverbetering direct zullen gebruiken voor consumptie, wat goed is voor de economie. Maar het belangrijkst is dat zij gewoon kunnen rondkomen en zonder zorgen de boodschappen kunnen doen en de huur betalen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids