Normal_onderwijs_schoolbord_

In het eerste kwartaal van 2016 is de werkloosheid afgenomen van 6,7 naar 6,5 procent. Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het eerste kwartaal van 2016 met 12 duizend afgenomen. Zo daalde ook in het onderwijs de banen van werknemers en zelfstandigen in het eerste kwartaal met 1 duizend ten opzichte van het derde kwartaal 2015. Het aantal vacatures steeg in het eerste kwartaal met bijna 8 duizend, maar de minste vacatures per duizend banen zijn in te vinden in het onderwijs. Dat meldt CBS.

Voor het eerst in twee jaar tijd nam het aantal banen licht af. Daarvoor nam de werkgelegenheid zeven kwartalen op rij nog toe. In een jaar tijd zijn er echter bijna 100 duizend banen bijgekomen. Het aantal banen van werknemers daalde met 13 duizend, terwijl het aantal banen van zelfstandigen met duizend toenam. In de zorg daalde het aantal banen afgelopen kwartaal met 7 duizend. Ook in de landbouw en visserij verdwenen er banen. In de zakelijke dienstverlening steeg het aantal banen echter met 5 duizend, maar het aantal uitzendbanen nam met 2 duizend af. Ook in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca en de bedrijfstak informatie en technologie steeg het aantal banen.

In het afgelopen kwartaal ontstond het grootste aantal vacatures in zeven jaar tijd: bijna 240 duizend. Tegelijkertijd steeg het aantal vervulde vacatures met 22 duizend naar 232 duizend. Per saldo steeg het aantal openstaande vacatures met 8 duizend tot 151 duizend. In veel bedrijfstakken waren er eind maart meer vacatures dan eind december. Dit geldt vooral voor de gezondheidszorg met 3 duizend meer vacatures. Het aantal werklozen kwam in het eerste kwartaal uit op 604 duizend personen.

© Nationale Onderwijsgids