Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

In plaats van kleine pensioenen tussentijds af te kopen, door kleine bedragen aan mensen uit te keren, zouden pensioenfondsen en verzekeraars deze kleine pensioenpotjes samen moeten kunnen voegen. Afkopen heeft namelijk aanzienlijke gevolgen voor de pensioenen van mensen. Door deze te bundelen, behouden die kleine potjes hun pensioenbestemming. 

Klijnsma gaat daarom het recht van pensioenuitvoerders om tot afkoop over te gaan omvormen tot de verplichting om kleine pensioenaanspraken over te dragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder als iemand van baan wisselt. Of naar de uitvoerder waar de deelnemer het meeste pensioen heeft opgebouwd. Dat schrijft staatssecretaris Klijnsma in een brief aan de Tweede Kamer.

Klijnsma: ‘’Ik vind het een groot goed dat aanspraken hun pensioenbestemming behouden. Dat mensen niet geconfronteerd worden met een afkoop. Dat gaat ten koste van hun pensioen. Vooral voor mensen met parttime banen of banen in bepaalde sectoren. Daarom ga ik zorgen dat hun pensioenpotjes samengevoegd kunnen worden.’’ Ook pensioenfondsen zijn hier een voorstander van. De fondsen zien het belang van het samenvoegen. Zo kunnen de kosten worden gedrukt. En minder kosten betekent meer pensioen.

Verschillende banen betekent vaak verschillende pensioenen bij meerdere pensioenfondsen. Steeds vaker zijn dat ook kleine potjes, waarbij de pensioenuitvoerder zelfstandig besluit tot afkoop over te gaan vanwege de hoge administratiekosten. Dit is niet in het belang van de deelnemer. Daarom besluit Klijnsma om de regeling voor de afkoop van klein pensioen aan te passen en zoveel mogelijk onder te brengen in het systeem van de waardeoverdracht. De staatssecretaris streeft ernaar deze aanpassingen medio 2017 in werking te laten treden.

© Nationale Onderwijsgids