Normal_handicap__bord__rolstoel

De overheid heeft sinds begin 2013 nog maar 152 extra banen weten te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Een kwart van de 35 arbeidsregio's heeft nu zelfs minder banen voor mensen met een beperking bij overheidsinstellingen. Dat blijkt uit een tussentijdse meting van uitkeringsorganisatie UWV, dat tot oktober 2015 de banen heeft geteld, meldt Trouw. 

Volgens afspraken die zijn gemaakt met staatssecretaris Klijnsma van Sociacle Zaken hadden er 3000 banen geregeld moeten zijn. Dat dit niet is gelukt, komt volgens Diviso-voorzitter Rene Paas omdat mensen met een beperking veel begeleiding nodig hebben. Paas zegt dat door de Participatiewet en de bezuinigingen het alleen maar moeilijker is voor deze doelgroep om een baan te vinden.

Klijnsma erkende dat sommige overheidsinstanties nog een "tandje moeten bijzetten''. Zij noemde Veiligheid en Justitie, Onderwijs en de Belastingdienst. De bewindsvrouw benadrukte dat er quota kunnen worden opgelegd, mocht er geen vooruitgang worden geboekt.

Ook in Amsterdam lijkt dit het geval. Werkgevers zouden het niet aandurven, bevestigt een woordvoerder. In de regio Groot Amsterdam zijn er bijna zestig banen minder bij overheidsinstellingen dan drie jaar geleden. Maar niet alleen in Amsterdam is de problematiek aanwezig, ook de andere regio's worstelen hiermee.

© Nationale Onderwijsgids