Normal_werk_kinderen_papa_vader_peuter_computer

(Novum) - Freelancers vragen dit jaar tot dusver gemiddeld 45 euro per uur voor hun diensten. Dat is een flinke daling in vergelijking met vorig jaar, toen een gemiddelde eenpitter 54 euro factureerde. Vooral onder freelancers in de marketingbranche is de daling met 21 procent dit jaar aanzienlijk. Dat meldt ondernemersplatform hoofdkraan.nl woensdag.

Marketingfreelancers verdienen met 49 euro per uur nog wel meer dan het gemiddelde. De tarieven van website- en appbouwers stegen dit jaar met tien procent het hardst ten opzichte van vorig jaar. Zij vragen gemiddeld 47 euro per uur. Docenten, fotografen en office managers boeren dit jaar het best met een uurtarief van zestig euro. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers vragen met een gemiddelde vergoeding van 35 euro het minst.

Doordat er in een jaar tijd ongeveer veertigduizend freelancers zijn bijgekomen, beconcurreren ze elkaar in toenemende mate op prijs, waardoor het gemiddelde daalt. Eind vorig jaar waren ongeveer achthonderdduizend zzp'ers in Nederland werkzaam.

In Gelderland werken de duurste freelancers. Zij vragen 49 euro per uur. Flevoland herbergt de goedkoopste zzp'ers, met een tarief van 33 euro. Onder de grote steden is Utrecht de duurste zzp-stad. Daar brengen freelancers gemiddeld vijftig euro in rekening.