Normal_euro_geld_betalen__7_

(Novum) - De pensioenplannen van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zorgen voor een belastingtegenvaller van bijna vier miljard euro. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van berekeningen waar de krant de hand op heeft weten te leggen.

Het kabinet rekende op een meevaller van bijna drie miljard euro. Naast het uitblijven van die besparing kosten de plannen echter nog eens een miljard euro extra.

Staatssecretaris Klijnsma wil in NRC Handelsblad niet inhoudelijk reageren op de tegenvaller. Aanvankelijk zouden de pensioenplannen afgelopen vrijdag al worden gepresenteerd, maar het kabinet stelde dat op het laatste moment uit.

In de pensioenplannen staan onder meer nieuwe regels voor het berekenen van de premie. Deze wordt vastgesteld met behulp van de actuele rente, in plaats van een vaste rekenrente zoals nu gebeurt. Hierdoor gaat de premie die werkgevers en werknemers betalen omhoog. Daarnaast moet ook de overheid 'honderden miljoenen euro's' meer betalen, aldus het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.