Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_normal_normal_geweld_agressie

Week 14: scholen langer dicht, meer huiselijk geweld & kinderen van de radar


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, h...

Normal_chinese_vlag

Ook dit jaar doen meer leerlingen op middelbare scholen examen Chinees


Dit jaar leggen 232 leerlingen het eindexamen Chinees af. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 196 leerlingen eindexamen deden. Chinees wordt afgesloten door middel van schoolexamens. Normaal gesproken worden die deze weken afgenomen. Scholen werken er hard aan om te zorgen dat alle leerlingen, ondanks de coronamaatregelen, het ...

Normal_rss_entry-226559

Rundfunk becommentarieert eigen afleveringen uit televisieserie


Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, de twee mannen van Rundfunk, gaan vanaf vrijdagmiddag wekelijks een oude aflevering van hun televisieserie, die zich op een middelbare school afspeelde, online becommentariëren. Op de site van NPO3 verschijnt elke vrijdag een nieuwe episode met onder in beeld de twee makers, die anekdotes en herinnering...

Normal_laptop_student

MBO-studenten krijgen ‘refurbished’ laptops in coronacrisis


Leerlingen die geen onderwijs kunnen volgen omdat ze thuis niet over een laptop beschikken, worden geholpen door Stichting ICT Milieu. Deze stichting stelt refurbished laptops beschikbaar. De laptops zijn afkomstig van het Wecycle Service Center Road2Work in Ede. Dit re-integratiebedrijf heeft op verzoek van Stichting ICT Milieu sinds vorige wee...

Normal_beer

Kinderen in het hele land op zoek naar knuffelberen


Om kinderen wat afleiding te bieden tijdens de coronacrisis, zetten veel mensen knuffelberen achter hun ramen. Kinderen in het hele land kunnen op berenjacht naar deze knuffels. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_rss_entry-226482

Online masterclass van Rolf Dekens, oud-student Nederlandse Filmacademie


Rolf Dekens, een van de meest productieve cameramensen in de Nederlandse filmwereld, geeft vrijdagmiddag online een openbare masterclass. De 40-jarige 'director of photography', bekend van films als Wiplala en De Dirigent, praat een uur lang over alle ins en outs van zijn vak.

Normal_rss_entry-226422

'Leraren moeten alerter zijn op signalen van huwelijksdwang jongeren'


Leraren en hulpverleners moeten alerter zijn op onlinesignalen dat jongeren mogelijk worden uitgehuwelijkt, nu er geen fysieke contactmomenten zijn. Dat zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

Normal_normal_rolstoel_handicap

Minister van Gehandicaptenzaken: ‘Blijf digitaal contact houden’


Minister Rick Brink van Gehandicaptenzaken roept mensen met een beperking op om vooral contact te blijven onderhouden met anderen. Nu er door de coronacrisis geen persoonlijk contact kan plaatsvinden met vrienden, familie en anderen, zou op digitale wijze toch verbinding kunnen blijven bestaan. Hij noemt als voorbeeld Corona Quarantaine Contact,...

Normal_rss_entry-226513

Slob: zorgen om kinderen die van radar verdwijnen


Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) maakt zich zorgen over kwetsbare kinderen die in deze periode uit het zicht van scholen en gemeenten verdwijnen.

Normal_rss_entry-226511

Haags museum wil coronageschiedenis meteen vastleggen


Het Haags Historisch Museum roept Hagenaars op om hun ervaringen tijdens de coronacrisis vast te leggen en de resultaten daarvan in te sturen, zodat mensen in de toekomst kunnen weten hoe het leven in Den Haag was in deze moeilijke tijd.

Normal_rss_entry-226512

De vlag uit als waardering voor mensen in cruciale beroepen


Van de speciale rode vlag die de Dokkummer Vlaggen Centrale (DVC) heeft uitgebracht zijn er binnen een paar dagen al 10.000 verkocht, aan bedrijven maar ook aan particulieren. Wie de vlag laat wapperen, laat zijn waardering zien voor de mensen in cruciale beroepen, waaronder docenten.

Normal_koning-willem-alexander-2020-01

Koning belt Capelse school om te horen hoe het docenten en leerlingen vergaat


Koning Willem-Alexander heeft gebeld met CVO Accent Praktijkonderwijs in Capelle aan den IJssel. Hij wilde weten hoe het nu met de leerlingen en de docenten ging in coronatijd. De koning was afgelopen november namelijk op werkbezoek geweest op de school om het praktijk onderwijs meer bekendheid te geven. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_school_groep_kinderen

Middelbareschoolloting pakt goed uit in Utrecht, maar minder in Amsterdam


De eerste loting onder kinderen van groep 8 voor een plek op een middelbare school heeft weer plaatsgevonden. In onder andere Amsterdam en Utrecht werd de uitslag bekend gemaakt aan de achtstegroepers. Dit melden Het Parool en de Gelderlander.

Logo_logo__cvte__college_voor_toetsen_en_examens

Welke toetsen en examens van het CvTE gaan door?


Alle inspanningen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zijn er de komende tijd op gericht om helderheid te bieden over de centrale toetsen en examens van het CvTE en om vragen en onrust bij onderwijsinstellingen weg te nemen. De besluiten en maatregelen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn daarin leidend. Hieronder is een overzicht...

Normal_kind__po__kov__so__buiten_spelen__verveling__zomer

Veel kwetsbare leerlingen niet meer in beeld bij scholen


Veel kwetsbare leerlingen blijken niet meer in beeld te zijn bij scholen, gemeenten en zorginstellingen. Ze komen niet opdagen in de online lessen en reageren niet op telefoontjes. Scholen maken zich zorgen. Dit meldt Trouw.

Normal_rss_entry-226424

Klimaatmars scholieren gaat door, maar nu digitaal


Scholieren en studenten laten vrijdag hun roep om een beter klimaatbeleid online horen, compleet met actieborden. De klimaatmars die ze in Utrecht wilden houden, kan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus niet doorgaan. Daarom kiezen ze voor een andere actievorm.

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten