Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_rss_entry-189791

Taakstraf voor schietende leerling Roermond


De rechtbank in Roermond heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Koningsbosch, die in september 2018 heeft geschoten in en rond een school in Roermond, veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Het Openbaar Ministerie had 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

Normal_money

Dertien Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers


Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek...

Normal_sting

Vernieuwde stint mogelijk te laat voor begin schooljaar in Zuid-Nederland


Grote kans dat de vernieuwede stint later geleverd wordt dan de start van het nieuwe schooljaar in Zuid-Nederland. Minister van Nieuwenhuizen zei eerder dat de stint in het nieuwe schooljaar klaar is voor gebruik, maar de directeur Edwin Renzen, directeur achter het bedrijf van de stint, denkt dat dat niet haalbaar is. Dit meldt RTL Nieuws. 

Logo_cbs_logo

Achterstandsscores 2018 per school herzien


Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het onderwijsachterstandenbeleid voor het primair onderwijs herzien. In het nieuwe beleid maakt zij gebruik van de onderwijsachterstandenindicator die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in eerder onderzoek op verzoek van het ministerie heeft ontwikkeld. Dit meldt het CBS.

Normal_diplomaa

Nepdiploma’s kopen en cijfers laten verbeteren door één zoekopdracht


Volgens Kaspersky profiteren cybercriminelen volop van de huidige examendruk. Onderwijsfraude is al jaren een fenomeen. Het aanbod is groot maar nu vooral sneller dan ooit verkrijgbaar. Zo heeft het cybersecuritybedrijf afgelopen maand met één enkele makkelijke online zoekopdracht een leverancier van nepdiploma´s en cijferhackdiensten ontdekt. D...

Normal_mode

MBO College Hilversum start nieuwe modeopleiding


De modebranche innoveert volop. Zeker de heren maatkledingbranche heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. MBO College Hilversum speelt daar op in met de nieuwe opleiding Menswear Specialist Made-to-Measure. Dit meldt het ROC van Amsterdam.

Normal_school

Geen leerlinggewichten meer registreren in BRON


Vanaf komend schooljaar 2019-2020 worden de middelen voor het onderwijsachterstandenbeleid op een nieuwe manier verdeeld over de basisscholen.  Dit melden het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Rijksoverheid.

Normal_rss_entry-189743

Twee Brugklas-acteurs te zien in Project Gio


Acteurs Niek Roozen en Belle Zimmerman, vooral bekend dankzij de hitserie Brugklas, hebben een rol bemachtigd in de nieuwe bioscoopfilm Project Gio. Zij spelen de beste vriend en het buurmeisje van de bekende YouTube-ster Gio om wie de film draait, maakte distributeur Dutch FilmWorks dinsdag bekend. YouTuber Gio Latooy speelt de hoofdrol.

Normal_leerkracht

Subsidie voor herintreders primair onderwijs


Besturen kunnen weer subsidie aanvragen voor herintreders in het primair onderwijs. Er is 2500 euro beschikbaar per herintreder. In 2019 kunnen 100 subsidies worden verstrekt en in 2020 nog eens 100. Met deze subsidie kunnen bevoegde leraren die willen terugkeren in het onderwijs, goed worden ondersteund en begeleid. Hierdoor is de kans op een s...

Normal_rss_entry-189764

'Leerlingen op Roermondse school niet veilig'


De Roermondse school voor bijzonder onderwijs waar in september 2018 een leerling schietend binnenkwam, is sindsdien alleen maar onveiliger geworden. Dat blijkt uit een rapport over de instelling, opgesteld door Marjolijn Keesmaat, die kort na het schietincident als interim-bestuurder werd aangetrokken. Burgemeester Rianne Donders van Roermond w...

Logo_rug

Anthonya Visser nieuwe decaan Faculteit der Letteren RUG


Het College van Bestuur van de RUG benoemt prof. dr. Anthonya (Thony) Visser per 1 november 2019 tot nieuwe decaan van de Faculteit der Letteren, voor een periode van vier jaar. Het faculteitsbestuur is er trots op een ervaren academisch leider te hebben gevonden, zowel in onderwijs als onderzoek, om prof. dr. Gerry Wakker na ruim 10 jaar op te ...

Normal_dierenarts

Studenten Diergeneeskunde leren dierenmishandeling herkennen


Studenten Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht kunnen kiezen voor het keuzevak Forensische Diergeneeskunde. Wanneer de studenten oefenen met overleden dieren, zijn zij in de toekomst beter in staat om dierenmishandeling bij hun patiënten te herkennen. Dit meldt de Universiteit van Utrecht.

Normal_geld

Maart 2020: onderzoeksrapport lumpsumbekostiging


In maart 2020 ontvangt de Tweede Kamer een onderzoeksrapport over de doelmatigheid en toereikendheid van de lumpsumbekostiging. Dit laten ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob weten in een brief. Dit meldt VOS/ABB. 

Normal_docent

Slob adviseert docenten niet via uitzendbureau te werken


Onderwijsminister Arie Slob adviseert docenten om niet via een uitzendbureau te gaan werken, maar prefereert een duurzaam dienstverband. Dat laat hij weten in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Dit meldt VOS/ABB.

Normal_rss_entry-189740

Slimste mens trapt af met 1,4 miljoen kijkers


De slimste mens blijft een ongekende tv-hit. Het vijftiende seizoen van de kennisquiz is maandag op NPO 2 begonnen met meer dan 1,4 miljoen kijkers, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Normal_rss_entry-189695

Minister zet door met moslimschool Westland


Als de gemeenteraad van Westland (Zuid-Holland) niet alsnog instemt met een islamitische basisschool, zal onderwijsminister Arie Slob woensdag de komst van een dergelijke school afdwingen. Hij neemt dan de plaats in van de gemeenteraad en verleent toestemming voor de oprichting van de moslimschool.

NOG Interview

Leren doe je het beste… op het schoolplein!

Normal_buitenspelen_school


Steeds meer scholen sturen hun leerlingen een of meerdere lesuren per maand de buitenlucht in. De leerlingen van een handvol ‘buitenscholen’ in Nederland verruilen zelfs ie...

NOG Blog

Ik werk goed op school

Normal_karin_boers

Zwijgend gaat ze op de foto. Haar ogen staan donker en haar houding is gesloten. Na een periode van thuiszitten, kan ze nu weer naar school. Voor ons voelt het als naar school mogen, voor haar voelt het als naar school moeten. Naar een school waar ze niemand kent, waar ze niet weet wat er van haar verwacht wordt en waar ze de taal nauwelijks beg...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht