Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Logo_onderwijsraad_logo_nieuw

Onderwijsraad organiseert dialoog over vrijheid van onderwijs


Wat is de betekenis van artikel 23 in onze tijd? Wat houdt de vrijheid van onderwijs in en waar leidt die vrijheid toe? Hoe verhoudt die vrijheid zich tot de zorg van de overheid voor het onderwijs? Op maandag 9 december organiseert de Onderwijsraad in Culemborg een Onderwijsdialoog over dit thema. Dit meldt de Onderwijsraad.

Normal_tablet__boeken__onderwijs__klas__bureau__school

Basisschooljuf op non-actief na klachten over stokslagen en vernederingen


Een leerkracht van een Zaandamse basisschool is op non-actief gezet door de school na klachten van een tiental ouders. Zij betichten de juf van groep 3 er onder andere van dat ze leerlingen met een stok op hun hoofd slaat en kleineert. Dit meldt NH Nieuws.

Normal_kind_jongen_boos_autisme_ggz_jeugdzorg_angermanagement_misdragen_interventie

'Meer steun nodig voor passende kinderopvang'


Waar in het onderwijs wettelijk is bepaald dat kinderen die zorg nodig hebben zoveel mogelijk binnen de reguliere klassen moeten blijven, staat passende kinderopvang nog in de kinderschoenen. Een deel van de peuters heeft extra ondersteuning nodig voor taal- of gedragsproblemen, maar de pedagogisch medewerkers hebben onvoldoende kennis, geld en ...

Normal_muziek__saxofoon__muziekles__muziekonderwijs

Koningin Máxima bezoekt muziekpabo in Helmond


Koningin Máxima bezoekt als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, op 20 november Hogeschool De Kempel, een pabo die een voorbeeldfunctie heeft voor muziekonderwijs op basisscholen. Ze is aanwezig bij de ondertekening van het MuziekAkkoord dat die dag wordt getekend tijdens een muzikaal schoolfestival. Middels het MuziekAkkoord beloven 30 bas...

Normal_rss_entry-203078

Scholierenraket André Kuipers gaat wereld over


Astronaut André Kuipers gaat ook basisscholieren uit het buitenland meenemen naar de 'ruimte'. Kuipers is betrokken bij een speciaal opleidingsprogramma, de SpaceBuzz, waar kinderen alles kunnen leren over het heelal. Het project is maandag wereldwijd gelanceerd op een ruimtevaartcongres in Washington. Concrete projecten in andere landen zijn er...

Normal_autisme_jongen

'Door Jip worden overprikkelde leerlingen sneller rustiger'


Dieren worden steeds vaker ingezet om volwassenen en kinderen met een fysieke of mentale beperking te helpen. Zo heeft Oostvaarders College (OVC) in Almere sinds een maand husky doodle Jip. “Door Jip worden de overprikkelde kinderen sneller rustiger." Dit meldt Omroep Flevoland.

Normal_rss_entry-203001

'Nederlands pensioenstelsel beste ter wereld'


Ondanks de dreigende kortingen is het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw uitgeroepen tot het beste van de wereld. Adviesbureau Mercer zette Nederland in zijn Global Pensions Index net als vorig jaar bovenaan.

Logo_vergrootglas__inspectie__toezicht__controle

Onderwijsinspectie neemt burgerschapsonderwijs onder de loep


De Onderwijsinspectie gaat onderzoeken op welke manier scholen invulling geven aan burgerschapsonderwijs en in hoeverre dit overeenkomt met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Dit gebeurt op verzoek van onderwijsminister Slob. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_verven__kinderen__basisonderwijs__speciaal_onderwijs__creatief

Staking en kinderopvang: hoe zit het ook alweer?


Op 6 november aanstaande vindt er opnieuw een landelijke onderwijsstaking plaats voor zowel het primair als voorgezet onderwijs. Hoe kunnen de leerlingen opgevangen worden als hun ouders aan het werk zijn?

Normal_logo_vsnu

VSNU organiseert op 26 november tweede editie Digital Society Conference


Op dinsdag 26 november 2019 wordt door de VSNU voor de tweede keer de Digital Society Conference georganiseerd. Tijdens deze conferentie staat het thema Inclusie en Participatie in een digitale samenleving centraal. Dit meldt de VSNU.

Normal_tilburg_universiteit_logo

Tilburg University organiseert eerste editie De Dag van Werken & Leren


Op vrijdag 25 oktober organiseert Tilburg University, samen met Bibliotheek Midden-Brabant, Omroep Brabant en NCP NLQF, de allereerste editie van De Dag van Werken & Leren (DDWL) in de LocHal in Tilburg. In workshops, lezingen en debatten komt naar voren dat een leven lang leren en ontwikkelen noodzakelijk en vooral ook leuk is. De twee jong...

Normal_week_van_respect_2019

4 tot 10 november 2019: Week van Respect


Van 4 tot en met 10 november vindt de veertiende editie van de nationale Week van Respect plaats. In deze week worden kinderen en jongeren gestimuleerd om samen te zorgen voor een inclusieve samenleving waarbij iedereen meedoet en lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie altijd besproken kunn...

Normal_rss_entry-203047

Ultimatum verstreken: onderwijsstaking 6 november zo goed als zeker


De staking op 6 november van leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs gaat vrijwel zeker door, aldus de Algemene Onderwijsbond AOb. De bonden hadden de regering een ultimatum gesteld voor meer geld, maar dat is maandag verlopen.

Normal_schooltuin__groente

Amsterdamse schooltuinen bestaan 100 jaar


In 2020 bestaan de Amsterdamse Schooltuinen 100 jaar. Dat gaat gevierd worden met feestelijke en informatieve activiteiten voor scholen, medewerkers en vrijwilligers. Per jaar tuinieren bijna 7000 basisschoolleerlingen (groep 6/7) op één van de dertien Amsterdamse schooltuinen. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Vierdaagse schoolweek, online lessen of een ouder voor de klas: het mag nu


Basisscholen mogen een vierdaagse schoolweek invoeren, online lessen vanuit huis verzorgen en ouders of andere onbevoegden inschakelen, zegt minister Slob. Voorwaarde is wel dat ze via een noodplan kunnen aantonen dat het lerarentekort hen dwingt tot een dergelijk maatregel. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Subsidie Regionale aanpak lerarentekort verhoogd naar 14,7 miljoen euro


Voor de subsidieregeling Regionale aanpak lerarentekort heeft minister Slob het beschikbare bedrag verhoogd naar 14,7 miljoen euro. Dit is vorige week gepubliceerd in de Staatscourant. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

NOG Interview

Malu Sanders, Filmleraar van het Jaar: ‘Leren nadenken over beelden is belangrijker dan ooit’

Normal_film


Filmdocent Malu Sanders van het 4e Gymnasium in Amsterdam is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. Eén schooljaar lang zal zij het boegbeeld zijn voor filmeducatie in he...

NOG Blog

Kracht van gedachten voor ouders en kinderen

Normal_marja_foto

Ach, ik heb wel eens gedacht: als ik als kind had geweten dat mijn gedachten kracht hadden dan was me een hoop ellende bespaard gebleven. Op school werd het me niet geleerd. Mijn moeder was een positief denkster en die was zo krachtig dat ik me er klein bij voelde. Ze had niet de skills om me te leren hoe ik gedachten kon gebruiken.

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht