Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_examens

Week 13: geen examens. terugstorting geld kinderopvang & thuisonderwijs


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: eigen bijdrage kinderopvang wordt teruggestort via kinderopvangorganisaties, de centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan dit ...

Normal_rss_entry-225493

Mbo-scholen krijgen toestemming alternatieve examens aan te bieden


Mbo-docenten die vanwege de sluiting van de scholen op praktische problemen stuiten bij het beoordelen van stages of het afnemen van praktijkexamens, krijgen van het ministerie van Onderwijs toestemming om alternatieve mogelijkheden te gebruiken bij toetsing en beoordeling. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond AOb.

Normal_normal_studenten_studeren_bibliotheek_studie_studieboeken_huiswerk

Klachten van ouders over betaling eindexamentraining


Meer dan honderd ouders hebben via Facebook hun klachten geuit over het bedrijf Lyceo. Leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen via dit bedrijf training krijgen ter voorbereiding op hun eindexamen. Doordat de examens zijn geschrapt, zijn de trainingen overbodig. Toch krijgen de ouders hun geld niet terug. Dit meldt de NOS.  

Normal_normal_kraan_kraanwater

Geen loden waterleidingen in Nijmeegse kinderdagverblijven


In de zes kinderdagverblijven die gehuisvest zijn in gemeentelijke panden in de gemeente Nijmegen, zitten geen loden waterleidingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Nijmegen liet uitvoeren. Deze kinderdagverblijven kunnen vanaf nu weer gewoon kraanwater gebruiken in plaats van water uit flessen. Dit meldt gemeente Nijmegen.

Logo_erasmus-uni-logo-260x260

Joannes Juda Groen Prijs 2020 naar Renske Keizer


Een van de twee Joannes Juda Groen Prijzen van de Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek (SIGO) is dit jaar toegekend aan socioloog prof. dr. Renske Keizer van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze bijzondere prijs bedraagt 30.000 euro te besteden aan onderzoek. Zij ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar het gro...

Normal_concentratie

Niet naar school en thuis aan de studie? Zo kun je je het best concentreren


Door de coronacrisis krijgen leerlingen nu thuisonderwijs. Een heel verschil met een dag naar school. Op de redactie van de Nationale Onderwijsgids verzamelden we enkele tips die je helpen bij het concenteren tijdens het leren.

Normal_normal_moestuin__tuin__groen__duurzaam

Groenere schoolpleinen voor provincie Noord-Holland


De provincie Noord-Holland gaat scholen op weg helpen naar een groener schoolplein. Door het organiseren van kennisbijeenkomsten, het meefinancieren van onderzoek naar de beste inrichting van een groen schoolplein en via het al bestaande Betrekken bij groen-fonds moet het voor scholen makkelijker worden om hun pleinen minder versteend te maken. ...

Normal_normal_taal__letters__alfabet_lezen

Universiteit Maastricht onderzoekt talen en dialecten tussen Maas en Rijn


Terra Mosana is een Euregionaal project dat de gemeenschappelijke geschiedenis van de Euregio (Maastricht, Luik, Aken, Beringen, Jülich, Leopoldsburg, Tongeren) bestudeert. In die geschiedenis horen ook de talen van vroeger en nu.  Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur in Limburg van de Universiteit Maastricht trekt de kar: “Wij willen weten, é...

Normal_zonmw_logo

Studiebeurzen voor Gender in Research rond Erasmus Summer Course


Deze zomer organiseren ZonMw en het Erasmus MC voor de tweede keer een cursusprogramma rondom sekse en gender in gezondheid en gezondheidsonderzoek, als onderdeel van het Erasmus Summer Programme. Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid stelt 20 Gender in Research Fellowships beschikbaar voor PhD-studenten en post-docs om deel te kunnen nemen a...

Normal_tablet_kind

Media Ukkie Dagen weer begonnen: veel ouders vinden mediaopvoeding lastig


Het zijn ongewone tijden en in veel jonge gezinnen wordt er flink gebruikgemaakt van media. Gemiddeld driekwart van de ouders worstelt met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Zo blijkt uit het nieuwe Iene Miene Media-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het kader van de Media Ukkie Dagen (27 maart t/m 3 april). Dit meldt Netwerk mediawijsh...

Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Rijksuniversiteit Groningen mocht hoogleraar ontslaan


De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) mocht hoogleraar Joost Herman ontslaan. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland gisteren bepaald. De man was ontslagen vanwege subsidiefraude en valsheid in geschrifte, maar vocht zijn ontslag aan. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Normal_groep_handen

Geen eindtoets voor groep 8, maar straks ook geen musical en schoolkamp?


Het zijn onzekere tijden voor de leerlingen uit groep 8 van de basisschool. Vorige week werd bekend dat zij de eindtoets niet meer hoeven te maken. Maar wat gaat er gebeuren met de eindmusical en het schoolkamp? Dit meldt De Limburger.

Normal_politie__rug_agent_1556940a

Gemeenten gaan via scholen de strijd aan tegen jonge messenbezitters


Ook Barendrecht en Ridderkerk gaan de strijd aan tegen het messenbezit onder jongeren. Het cameratoezicht wordt geïntensiveerd en de politie mag preventief fouilleren. Ook op en rond scholen gaat meer gecontroleerd worden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_vrouw_docent_leraar_professor_wetenschapper_onderzoek_economie

PO-Raad en Lerarencollectief produceren video's voor afstandsonderwijs


De PO-Raad, het Lerarencollectief en researchED hebben de handen ineen geslagen om scholen te ondersteunen bij het inrichten van afstandsonderwijs. Hiervoor hebben zij video’s geproduceerd voor leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_juliette_maltha_nieuw

Hoe maak je een goede planning?


Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

Normal_5e7cc4f8ed0ff

Jildou kreeg thuisonderwijs op zee (en maakte educatieve vlogs)


De coronacrisis maakt dat kinderen thuis worden onderwezen door hun ouders. Voor sommige kinderen is dit gesneden koek, omdat zij altijd al thuisonderwijs krijgen van hun ouders. Dit meldt Plastic Soup Surfer.

NOG Interview

Vierde seizoen Dream School: wat is er gedaan met de forse kritiek van oud-leerlingen?

Normal_dream_school_serie_4__002_


De vierde editie van het populaire NTR-programma Dream School is deze maand begonnen. De programmamakers hebben een aantal wijzigingen doorgevoerd na forse kritiek van acht...

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten