Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_boeken__lezen

Stichting Lezen & Schrijven over advies Onderwijsraad en Raad voor Cultuur


Stichting Lezen & Schrijven onderschrijft van harte de aanbevelingen die de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad doen voor een leesoffensief. Leesbevordering onder jongeren is belangrijk om te voorkomen dat meer jongeren straks laaggeletterd worden. Daarvoor is krachtig en samenhangend leesbeleid nodig. Dit meldt Stichting Lezen en Schrijven.

Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Lerarentekort primair onderwijs zorgt voor afname seizoenswerkloosheid


Door het lerarentekort in het primair onderwijs neemt de zomerpiek van het aantal werkloze docenten in de Werkloosheidswet (WW) af. Onderwijsminister Arie Slob laat dit in antwoord op Kamervragen van D66 weten. Dit meldt VOS/ABB.

Normal_onderwijs_algemeen_rekenen_school

Petitie onderwijs en zorg voor kinderen ruim 6000 keer ondertekend


Gisteren is in de Tweede Kamer de petitie ‘Alle kinderen passend onderwijs en zorg! Regel een onafhankelijk vangnet’ overhandigd aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De petitie is een initiatief van Oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)  en in korte tijd  meer dan 6000 keer ondertekend. D...

Normal_school__schoolbord__klas

Passend onderwijs werkt niet goed genoeg in de praktijk


Woensdag 26 juni bespreekt de Tweede Kamer de voortgang van passend onderwijs. Oudervereniging Balans, Ieder(in), MIND, Ouders & Onderwijs en Per Saldo hebben na vijf jaar weinig vertrouwen meer in de uitvoering. Dit meldt Ieder(in).

Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

Eerste lichting studenten Avans Academie Associate degrees studeert af


Op donderdag 4 juli ontvangen de eerste 150 studenten van de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch hun diploma. Twee jaar geleden startten zij met een nieuwe tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding, de Associate degree (Ad). Dit meldt Avans Hogeschool.

Normal_docent__leraar__leerkracht

Slob: meer ondersteuning docenten passend onderwijs


Onderwijsminister Arie Slob stelt dat docenten meer ondersteund moeten worden bij passend onderwijs. Dit laat hij weten na een enquête van de Algemene Onderwijsbond, waaruit bleek dat veel docenten passend onderwijs niet goed aankunnen. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Normal_rss_entry-187222

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees


Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht. In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per allia...

Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

28 juni 2019: Landelijke Modderdag


Op 28 juni 2019 is het Modderdag. Dan gaan duizenden kinderen in heel Nederland weer ontdekken hoe het is om in de modder te spelen. Kinderdagverblijven, bso's, scholen en andere organisaties organiseren diverse activiteiten in de modder speciaal voor kinderen. Dit meldt IVN.

Normal_flevoland_van_boven__windmolens__nieuw_land__landbouw__zee__meer

Jongeren tonen technisch talent in 'Talent kleurt Flevoland'


Diverse innovatieve ideeën waren tijdens de expositie Talent Kleurt Flevoland te zien op 20 juni 2019. De expositie vormt de oogst van een schooljaar samenwerking tussen de 5 Flevolandse technasia, Aeres Almere, Windesheim Flevoland en provincie Flevoland. Dit meldt provincie Flevoland.

Normal_rss_entry-187209

Duncan hoopt op muziekles op alle middelbare scholen


Duncan Laurence hoopt dat alle middelbare scholieren in de toekomst muziekles krijgen. Zelf heeft hij dat vroeger niet gehad, en dat vindt hij best een gemis. "Ik denk dat ik dan eerder had beseft dat muziek maken hetgeen is dat ik wil."

Normal_koning__willem-alexander

Alfa-college helpt mee bij koninklijke opening HyStock


Studenten en docenten van het Alfa-college helpen op woensdag 26 juni namens Energy College mee als koning Willem-Alexander de waterstofinstallatie HyStock in Veendam opent. HyStock van Gasunie is de eerste Nederlandse installatie die op grotere schaal groene stroom omzet in groene waterstof. Tijdens de opening leggen de studenten en docenten va...

Normal_erasmus_universiteit_rotterdam

Rotterdamse gedragscode introductieperiode 2019 ondertekend


Een goed verloop van de introductieperiode in Rotterdam: met dat doel hebben de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland Rotterdam, zes studentenverenigingen en een sportvereniging vandaag voor het tweede jaar op rij een gedragscode ondertekend. In de code, die vorig jaar werd opgesteld, zijn reeds bestaande afs...

Normal_muziek__gitaar__muziekles

Petra Smit van CSB Amsterdam Muziekdocent van het Jaar 2018/2019


Vandaag reikten Ingrid van Engelshoven – minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – en Songfestivalwinnaar Duncan Laurence de award voor Muziekdocent van het Jaar 2018/19 uit aan Petra Smit. Zij is als docent muziek/ckv verbonden aan de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam. Uit bijna 1.400 nominaties werden vijf finali...

Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Op volle kracht het vrouwenquotum omver blazen


Vrouwenquotum? Elske Doets, initiatiefnemer van de Young Lady Business Academy (YLBA), vindt het een zwaktebod. Als het aan haar ligt, zal haar opleiding zo veel jong, vrouwelijk talent laten ontkiemen, dat het vrouwenquotum zo snel mogelijk overbodig is. Dit meldt Young Lady Business Acadamy.

Normal_techniek-460046

Omzet technische branche stijgt jaarlijks ondanks tekort aan technici


Een groot deel van de technische bedrijven heeft 2018 afgesloten met groene cijfers. Bij ruim de helft van de organisaties is de omzet zelfs gestegen in 2018. Slechts 8 procent zag haar omzet dalen. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 1200 r...

Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

Nieuwe Dean en Director TIAS School for Business and Society


Prof. dr. Jenke ter Horst is per 1 juli 2019 benoemd tot Dean en Director van TIAS School for Business and Society. Ter Horst volgt prof. dr. Kees Koedijk op, die deze functie in de afgelopen zeven jaar heeft bekleed. Dit meldt TIAS.

NOG Interview

Mark Nijenmanting, directeur Zone.college: “Effectief omgaan met het rookverbod vraagt om discipline en een lange adem”

Normal_non-smoking__rookverbod__anti-roken__roken_verboden__hek__bord__grijze_lucht


Ouders en buren erbij betrekken, draagvlak creëren, één lijn trekken en vooral scherp blijven. Dat zijn de succesfactoren in de af te leggen weg naar een honderd procent ro...

NOG Topvacatures

NOG Blog

Blijf kalm en doe alsof het in je lesplan staat

Normal_foto_anke_2_1

Het was zo ongeveer het eerste dat ik leerde toen ik begon met lesgeven: wees flexibel, anticipeer en durf te improviseren. Lessen verlopen eigenlijk nooit helemaal volgens plan en misschien is dat maar goed ook.

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht