NOG Onderwijsnieuws

Normal_hoogbegaafd_slim_kind__knutselen_creatief_verven_passend_onderwijs

Week van de Creativiteit aan de Radboud Universiteit


Deze week vindt de Week van de Creativiteit plaats aan de Radboud Universiteit. Van 23 tot en met 27 oktober kunnen zowel wetenschappers als leraren, beleidsmakers en scholieren terecht op de Radboud Universiteit om ideeën uit te wisselen en te leren over creativiteit. Dit meldt Radboud Universiteit.

Normal_logo_ced_groep

CED-Groep brengt onderwijsbestseller uit VS naar Nederland


De CED-Groep brengt in het voorjaar van 2018 ‘Goed Beter Best!, word een topleraar in 100 dagen’ uit, gebaseerd op het boek ‘Get Better Faster’ van Amerikaan Paul Bambrick-Santoyo. Met deze uitgave zet de onderwijsaviesorganisatie de doorgaande lijn voort van praktische producten voor (startende) leerkrachten tot en met concrete handvatten voor ...

Normal_roken

Nieuwe behandelmethode moet scholier van loverboy losmaken


Begin 2018 opent jeugdinstelling Spirit een nieuwe behandelcentrum voor meisjes die slachtoffer zijn geworden van loverboys. Dit omdat er steeds meer scholieren tussen de 12 en 18 jaar zijn die te maken krijgen met loverboys. In het behandelcentrum wordt een nieuwe behandelmethode toegepast. Dat meldt het Parool.

Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Internationale Open Access Week van start onder thema 'Open in order to...'


Deze week vindt voor de tiende keer de internationale Open Access Week plaats. Onder het thema ‘Open in order to...’ wordt van 23 tot en met 29 oktober extra aandacht gevraagd voor open access, onder andere door het organiseren van activiteiten. Dit meldt de VSNU.

Normal_kinderen_internet_ict_computers_digitaal_kleuters

'Project ICT in het Onderwijs gekenmerkt door gebrek aan visie en sleets beleid'


Niet de formele start van grote overheidsprojecten bepaalt de agenda ervan, noch robuuste besluitvorming en bestuurlijke vertrekpunten, maar een cocktail van private en publieke belangen en historische kiemen. Dat concludeert Hans Boom op grond van een reconstructie van de ontstaansgeschiedenis van twee megaprojecten, waaronder ICT in het Onderw...

Normal_handen_schudden_samenwerking

Limburg investeert in verbetering samenwerking onderwijs en bedrijfsleven


Twee Limburgse samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijven gericht op zorg en welzijn, en bouw krijgen circa 6,2 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Het gaat om het programma VOORdeel en VERVOLG en het CIV Gebouwde Omgeving. De investeringen komen uit het budget voor het Regionaal Investeringsf...

Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind

Landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar weer gestart


De landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar is weer begonnen. Jonge dichters tussen de 12 en 18 jaar worden uitgenodigd maximaal drie zelfgeschreven gedichten in te sturen via www.poeziepaleis.nl. De honderd beste gedichten winnen een plekje in een mooie dichtbundel, Dit meldt Poëziepaleis.

Normal_geld__euro

Vijftien studiebeurzen voor meer vrouwen in de technologie


De TU Delft en de universiteit van Oxford steken samen met de website Booking.com geld in het opleiden van vrouwen die streven naar een carrière in technologie. Er komen vijftien studiebeurzen beschikbaar voor in totaal 500.000 euro.

Normal_vrouw__rekenen__studeren__financieel__moeder__zorgen__studie

Studentenbond LSVb: Drie op de vier studenten is emotioneel uitgeput


Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat drie op de vier studenten emotioneel uitgeput is. Eén op de drie heeft een verhoogde kans op een burn-out. De LSVb wil daarom meer aandacht voor het voorkomen van emotionele uitputting vanuit hogescholen en universiteiten. Dit meldt RTL Nieuws. 

Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

'Daling Zeeuwse scholieren door aantrekkingskracht Belgische scholen'


Het Zwin College in Oostburg staat vanaf volgende week onder aangescherpt financieel toezicht. De Onderwijsinspectie twijfelt of de school de kwaliteit van het onderwijs nog wel kan garanderen nu het leerlingenaantal al langere tijd dalende is. Dit zou onder andere komen door de aantrekkingskracht van Belgische scholen. Dit meldt NOS.

Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Samen naar School kan straks ook in Amsterdam


Ook Amsterdam krijgt een 'Samen naar School'-klas. Kinderen met een lichamelijk of verstandelijke beperking kunnen dan naar een gewone school. In steeds meer steden worden Samen naar School-klassen opgericht. Dit meldt het Parool.

Normal_rss_entry-109349

Boekenweekgeschenk volgend jaar ook in het Fries


Het komende Boekenweekgeschenk, Gezien de feiten van Griet Op de Beeck, wordt ook uitgegeven in het Fries en wel onder de titel Mei it each op de feiten. Het is volgend jaar voor het eerst dat een boekenweekgeschenk in het Fries uitkomt.

Normal_kinderziekenhuis__kind__kinderzorg__jeugdzorg

Samenvoegen vakken zorgt voor betere resultaten geneeskundestudenten


Geneeskundestudenten halen betere resultaten wanneer vakken worden samengevoegd in een onderwijsblok. Ook leren ze meer als ze praktijkvoorbeelden krijgen aangereikt. Dat zegt Paul Steendijk, hoogleraar Cardiovasculaire fysiologie en Onderzoek Medische Educatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zo meldt het ziekenhuis.

Normal_kinderen_taal_peuters

Welke app voor peuters en kleuters krijgt de Gouden Guppy?


Op woensdag 25 oktober wordt de Gouden Guppy uitgereikt, eerder bekend onder de naam Media Ukkie Award. De Gouden Guppy is een vakjuryprijs voor de beste app voor peuters en kleuters. Dit meldt Mediawijzer.net.

Normal_jongens_vriendschap_vrienden_klas_kinderen_boeken_leren

OnderwijsTopTalentPrijs 2017 uitgereikt aan Van Ringelesteijn en Molcanova


De OnderwijsTopTalentPrijs 2017 is gewonnen door Ruth van Ringelesteijn van de Katholieke Pabo Zwolle en Zuzana Molcanova van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Zij ontvangen de prijs vanwege de hoge kwaliteit van hun afstudeerprojecten en zijn verkozen tot de meest talentvolle jonge leraren van 2017. Dit meldt SLO.

Normal_tweede_kamer

Gezellige Museumnacht in de Tweede Kamer


Zaterdag 21 oktober was tijdens Museumnacht Den Haag ook de Tweede Kamer open. Honderden bezoekers bekeken de plenaire zaal of spijkerden hun kennis bij met een van de minimasterclasses van ProDemos. In de Statenpassage was speciaal voor Museumnacht een bar geplaatst en was videokunst te bewonderen. Bijna vijfhonderd gasten woonden met een vipti...

NOG Blog

Van ‘begrijpend lezen’ naar ‘tekstonderwijs’, een nieuwe aanpak van leesvaardigheid

Normal_diatoetsen_twitter

Er is een kentering gaande op het gebied van begrijpend leesonderwijs. We lezen steeds vaker in de vakpers dat we af moeten van het onderwijs in begrijpend lezen zoals dat tot nu toe wordt gegeven: wekelijkse lessen waarbij aan de hand van een tekst leesstrategieën worden geoefend.  In die lessen staat de leesstrategie dan centraal, in plaats va...

NOG Interview

Zal de kinderopvang de wet IKK overleven?

Normal_kov


Door de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) gaat vanaf 1 januari 2018 het nodige veranderen in de kinderopvang. Een kwaliteitsslag wordt gemaakt, maar daarmee sti...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht