NOG Onderwijsnieuws

Normal_rss_entry-175894

Hoekstra: onderwijs hoeft niet te rekenen op extra geld door overschot


Dat het Rijk vorig jaar ruim 11 miljard euro heeft overgehouden, betekent niet dat de belastingen verder omlaag kunnen. Of dat bijvoorbeeld onderwijs, zorg en veiligheid op nog meer extra geld kunnen rekenen. Het is ook belangrijk om de staatsschuld af te lossen, zodat "Nederland een appeltje voor de dorst'' heeft, zegt minister Wopke Hoekstra v...

Normal_skillsthefinals2019

Skills The Finals 2019: een greep uit de reacties


38 jonge talentvolle mbo’ers zijn afgelopen weekend bekroond voor hun vakwerk tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 20 tot en met 22 maart in RAI Amsterdam plaatsvonden. Hieronder een greep uit de reacties. Dit meldt WorldSkills Netherlands.

Normal_blueberry-3460423__340

Bessensap 2019: waar komt die naam eigenlijk vandaan?


Vanochtend berichtten we over Bessensap 2019, het evenement waar journalisten, persvoorlichters en onderzoekers elkaar ontmoeten om te netwerken en kennis over wetenschapscommunicatie uit te wisselen. De naam Bessensap is een bijzondere en maakt daarom nieuwsgierig. Waar komt die benaming eigenlijk vandaan?

Normal_prik_injectie_vaccinatie_naald_inenten

Vaccinatiealliantie bijeen om te praten over verhogen vaccinatiegraad


Vandaag komt de vaccinatiealliantie van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid voor het eerst bij elkaar om te praten over het verhogen van de vaccinatiegraad in Nederland. Het onderwerp van gesprek op deze dinsdag is het verlagen van het infectierisico. Dit meldt Skipr.

Normal_ouderen__dement__eenzaam

Studenten maken portretten vanuit 'ontmoetingen met dementie'


Drie maanden lang ontmoetten studenten van Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen wekelijks mensen met dementie. Vanuit die ontmoetingen maakten de studenten portretten. Van 30 maart tot en met 22 april 2019 worden deze portretten getoond tijdens een expositie in kunstencentrum K38 in Roden. Rond de expositie worden ook verschillende ...

Normal_school__klas__potlood__schrijven_

Project Baanbrekers helpt scholen met nakomen banenafspraak


De PO-Raad en VO-raad hebben het nieuwe project Baanbrekers opgestart. Dit project helpt schoolbesturen om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_kind_geld

Speciale kinderpersconferentie met minister Hoekstra in Week van het geld


Minister van Financiën Wopke Hoekstra houdt donderdagochtend 28 maart een persconferentie voor leerlingen van groep 6,7 en 8 in het basisonderwijs. Dit gebeurt in het kader van de Week van het geld 2019. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_logo_vsnu

VSNU organiseert academische startup competitie op GES 2019


De VSNU organiseert samen met de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta een competitie voor academische startups: The 10 Dutch pioneering innovations from science. Voor de Nederlandse universiteiten is dit een kans om valorisatie binnen de universiteiten internationaal in de spotlight te zetten. Dit meldt de VSNU.

Normal_geld__portemonnee__fraude

Fraude en machtsmisbruik doen bestuur Haagse Hindoeschool de das om


Het bestuur van de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag is een maand geleden afgetreden onder druk van de onderwijsinspectie. Ook een van de oprichters is weggestuurd. Dit meldt Omroep West.

Normal_rss_entry-175778

'Problemen in jeugdhulp en passend onderwijs steeds groter'


Kwetsbare kinderen krijgen vaak niet de hulp die zij nodig hebben, omdat er te weinig samenhang is in de jeugdhulp. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. In een brief roept ze minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op om dit te verbeteren.

Normal_geld__munten__centen

Welke cao geldt nu voor peuterspeelzaalmedewerkers?


De invoering van de Wet Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk heeft veranderingen met zich meegebracht. Hoe is de situatie nu voor peuterspeelzaalmedewerkers? FNV heeft het op een rijtje gezet. Dit meldt FNV.

Logo_open_universiteit_nederland_2

'Beroepsonderwijs is een blinde vlek in de lerarenopleiding'


In het beroepsonderwijs heeft een docent te maken met de onoplosbare frictie tussen twee werelden: onderwijs en arbeid. Je kunt die frictie constructief inzetten en zo het leren verder brengen, maar dat stelt wel hoge eisen aan de docent. In de lerarenopleiding is er echter nog maar weinig aandacht voor de specifieke aard van het beroepsonderwij...

Normal_gym__sport__leerling__turnen__beweging__springen

GGD: Niks aan de hand met gymlokaal, leerlingen ziek door uitputting en stress


De kinderen die een aantal weken geleden onwel zijn geworden tijdens een gymles op de Katholieke basisschool De Baskuul in Lutjebroek (Noord-Holland) hadden waarschijnlijk last van oververmoeidheid of uitputting. De GGD heeft geen oorzaak kunnen vinden die ligt in het gymlokaal zelf. Dit meldt NU.nl. 

Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Plan voor beter passende zorg voor kwetsbare jongeren


Vandaag wordt een actieplan van de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) en het ministerie van Volksgezondheid gelanceerd om de huidige JeugdzorgPlus (gesloten jeugdhulp) te verbeteren. Zo moeten gedwongen afzonderingen tot het verleden behoren, het aantal suïcides omlaag en moeten het aantal gesloten plaatsingen en onnodige doorplaat...

Normal_rss_entry-175845

Daan Roovers nieuwe Denker des Vaderlands


Daan Roovers is de nieuwe Denker des Vaderlands. De docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam wordt vrijdag geïnaugureerd tijdens de Nacht van de Filosofie in Rotterdam.

Normal_vrouw_docent_leraar_professor_wetenschapper_onderzoek_economie

Bessensap 2019: onderzoek aanmelden kan tot 19 april


Vrijdag 21 juni vindt Bessensap 2019 plaats, georganiseerd door NWO en de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland (VWN). Zo’n 350 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoeten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis over wetenschapscommunicatie uit te wisselen. De dag heeft als thema d...

NOG Interview

Seksuele voorlichting op school tijdens de Week van de Lentekriebels: ‘Ik wil het weten – heb je me alles al verteld?’

Normal_lentekriebels2017-007_0


Op 18 maart begint De Week van de Lentekriebels: een projectweek voor het speciaal en basisonderwijs, in het leven geroepen door kenniscentrum Rutgers en de GGD’en in ons l...

NOG Blog

Centrale eindtoets in groep 8, wat moet u hier als ouder over weten?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Voor uw ‘achtste-groeper’ is dit natuurlijk een heel spannend jaar! Zij moeten afscheid gaan nemen van hun oude vertrouwde basisschool en zich opmaken voor het kiezen van een middelbare school. Maar eerst nog die eindtoets… Hieronder leest u alles wat u moet weten, en hoe u en uw kind hier zo goed mogelijk op voorbereid kunnen zijn!

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht