Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Logo_logo_ministerie_ocw.svg

Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie


Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar aangesteld als voorzitter van de nationale UNESCO-commissie. Ze volgt de huidige voorzitter Andrée van Es per 1 september op. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Normal_docent__leraar__leerkracht

Nooit eerder was het lerarentekort zo groot


Het lerarentekort is nog nooit zo groot geweest als nu. Uit cijfers van het UWV wordt duidelijk dat er in het basisonderwijs 2400 openstaande vacatures waren in het tweede kwartaal van 2019. In het voortgezet onderwijs waren dat er 3100. In bijna alle regio’s gaat het om een steeds groter wordend probleemm, maar met name in de Randstad zijn veel...

Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

Staatsvrije school in Eindhoven van start: 3000 euro per kind per jaar


Afgelopen maandag startte een nieuwe school in Eindhoven: Het Vasteland. De kleinschalige staatsvrije school volgt de uitgangspunten van de antroposofie. Het is een particuliere school zonder overheidssubsidie. Gevolg daarvan is dat ouders drieduizend euro per kind per jaar moeten betalen. Dit meldt omroep Brabant. 

Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Wat is tweetalig onderwijs in het mbo?


Bij tweetalig mbo volg je een deel van je vakken in een andere taal. Meestal is dit Engels, maar dit kan ook Duits zijn. Ten minste 50 procent van de begeleide onderwijstijd moet in deze taal worden gegeven.

Logo_logo_vereniging_hogescholen_hbo

2 oktober 2019: hbo-debat over de strategische koers van het hbo


De Vereniging Hogescholen organiseert op 2 oktober het hbo-debat, waarin de nieuwe strategische agenda voor het hoger beroepsonderwijs wordt besproken. De vereniging gaat graag in gesprek met onder meer studenten, leraren, Kamerleden en beleidsmakers. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Normal_kinderen_techniek_onderzoek_chemie_scheikunde_proefje_experiment_wetenschap

Universiteit Utrecht krijgt subsidie voor rondreizend practicum


Omdat sommige scheikundeproeven te gevaarlijk of kostbaar zijn voor een middelbare school om zelf uit te voeren, bedacht de Universiteit Utrecht een rondreizend practicum. Dit stelt leerlingen toch in staat proefjes uit te voeren en ingewikkelde thema’s inzichtelijk te maken. Het initiatief wordt met 40.000 euro gesubsidieerd door de vicedecanen...

Logo_onderwijsraad_logo

Najaar 2019: rondetafelgesprekken over vrijheid van onderwijs


In het najaar 2019 worden door de Onderwijsraad diverse rondetafelgesprekken georganiseerd. Vrijheid van het onderwijs zal daarbij centraal staan. De raad nodigt ouders uit zich hiervoor aan te melden om in gesprek te gaan over dit onderwerp. Dit meldt de Onderwijsraad.

Normal_vaccineren_inenten_baby

VVD Zwolle pleit voor verplichte vaccinatie kinderen op kinderopvang


De VVD in Zwolle wil dat ouders verplicht worden om hun kinderen te laten vaccineren voordat zij op de kinderopvang beginnen. De Zwolse partij snapt niet dat de gemeente geen aansluiting zoekt bij het landelijk onderzoek naar verplichte vaccinatie van kinderen op de opvang. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_rss_entry-193792

School van overleden meisje Breda rouwt


De middelbare school van het overleden 15-jarig meisje in Breda, is in diepe rouw. De politie in Breda heeft een jongen van 16 aangehouden die verdacht wordt van het doden van het meisje. Het gaat om een mogelijke steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda. Dit melden ANP en Hart van Nederland.

Normal_rss_entry-193877

'Eén op drie arbeidscontracten mkb tijdelijk'


Arbeidscontracten voor onbepaalde tijd komen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) steeds minder vaak voor. Eén op de drie arbeidsovereenkomsten was in het tweede kwartaal van dit jaar tijdelijk, meldt onderzoeksbureau Van Spaendonck in zijn MKB Banenmonitor. Acht jaar geleden was bijna een op de vijf van alle contracten nog tijdelijk.

Normal_rss_entry-193901

Stembus Televizier-Ring geopend, onder meer De luizenmoeder maakt kans


Er kan weer worden gestemd voor de Gouden Televizier-Ring. Televisiekijkend Nederland mag vanaf dinsdagochtend bepalen welke drie programma's op 9 oktober overblijven in de strijd om de televisieprijs. De stembussen zijn geopend tot 23 september. Voor de onderscheiding zijn 25 programma's in de race. Twintig daarvan werden in voorrondes geselect...

Normal_moe_boos_stress

Stress van studenten centraal bij introductieweek Groningen


De KEI-week, de introductieweek voor aankomende eerstejaars- en doorstroomstudenten in Groningen, besteedt dit jaar aandacht aan stress onder studenten. Onder andere uit gesprekken met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat dit een steeds groter wordend probleem is. Dit meldt de NOS.

Normal_geld__biljet__bankbiljet

Subsidie voor onderzoek Universiteit Utrecht naar revitaliseren krimpregio’s


Migranten en vluchtelingen zouden zich moeten kunnen vestigen in gebieden waar ze het best tot hun recht komen. Daarmee is een succesvol integratiebeleid meer gediend dan met de huidige ‘top-down’ verdeling over Europa, zeggen ontwikkelingsgeografen van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers ontvingen een Horizon 2020-subsidie van €3 miljoen, ...

Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Calvijn College verbiedt gebruik van mobiele telefoons


Het Calvijn College, een reformatorische middelbare school in Zeeland, gaat mobiele telefoons verbieden op het gehele terrein van de school. Vanaf 1 januari wil de school dat telefoons worden opgeborgen in kluisjes of zelfs thuis worden gelaten. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Normal_fruit

Start inschrijving EU-Schoolfruit 2019-2020


In november start de 11e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week, gefinancierd door de Europese Unie. Dit meldt Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit. 

Normal_brandweerauto_hulpdienst

Rook in schoollokaal Nunspeet


Zondag 18 augustus stond een technielokaal van het Nuborgh College Veluvine aan de F.A. Molijnlaan in Nunspeet ’s avonds vol met rook. Dit meldt omroep Gelderland.

NOG Interview

Leren doe je het beste… op het schoolplein!

Normal_buitenspelen_school


Steeds meer scholen sturen hun leerlingen een of meerdere lesuren per maand de buitenlucht in. De leerlingen van een handvol ‘buitenscholen’ in Nederland verruilen zelfs ie...

NOG Blog

Help, ik ben een sjaars - deel 2

Normal_patricia_vd_werff

Augustus 2018Een uitnodiging in de mailbox: een introductieweek van de VU. Gezellig met eerstejaars de stad verkennen. ‘Eh…Is dit verplicht…?’, vraag ik aan de BFF die mij een paar jaar eerder voor ging. Waarschijnlijk kijk ik als een hert in de koplampen, want ze stelt me direct gerust: ‘Zou ik niet heengaan. Dat is vooral leuk als je 18 bent e...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht