NOG Onderwijsnieuws

Normal_geld

Tien geldlessen per jaar in praktijkonderwijs


De leerlingen van het praktijkonderwijs van het Da Vinci College in Roosendaal krijgen ieder schooljaar meerdere lessen over de omgang met geld. De gemeente geeft de school voor de ontwikkeling van het lesprogramma 110.000 euro. Dat meldt BN DeStem. 

Logo_march_for_science

Ongeveer 3000 mensen bij March for Science in Amsterdam


Ongeveer 3000 mensen in Amsterdam zijn afgelopen weekeinde de straat op gegaan voor de wetenschap. Zij liepen mee in een March for Science, meldt Het Parool. 

Normal_vp

Contouren functieprofielen mbo- en hbo-verpleegkundigen duidelijk


De nieuwe functieprofielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen zijn door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gepresenteerd. Dat meldt Nursing. 

Normal_hoogbegaafd

Klas voor hoogbegaafde kinderen komend schooljaar in Vianen van start


In Vianen gaat komend schooljaar onderwijs voor hoogbegaafde kinderen van start. Maximaal twintig leerlingen van basisschool De Wiekslag aan Het Slijk kunnen hieraan meedoen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_snapchat

HvA gebruikt Snapchat speciaal voor studiekiezers


De Hogeschool van Amsterdam (HvA) ziet Snapchat als perfect instrument om studiekeuzers te informeren. Het sociale medium wordt puur voor studiekiezers gebruikt, zodat ze zich kunnen oriënteren op de verschillende opleidingen. Dat meldt de onderwijsinstelling op haar website. 

Normal_thuis

Informatiebijeenkomst voor ouders in week van de thuiszitters


Ieder(in) organiseert samen met Ouders & Onderwijs op 12 mei een informatiebijeenkomst in het kader van de week van de thuiszitters. Dat meldt de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte op haar website. 

Normal_speciaal

Zorgen over wachtlijst speciaal onderwijs


Bij ouders, onderwijzers en bestuurders zijn zorgen over de wachtlijsten bij Speciaal Onderwijs in Alkmaar. Leerlingen moeten thuis wachten of wijken uit naar een andere plaats. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. 

Normal_miljoenen

Miljoenen voorschoolse educatie om peuters bij te spijkeren


De 37 grootste gemeenten in Nederland ontvingen de afgelopen vijf jaar van de overheid gezamenlijk 95 miljoen extra in de voorschoolse educatie van twee tot vierjarigen. De Twentse steden Enschede, Almelo en Hengelo gebruikten het geld voor extra scholing voor de leiders en voor de aanstelling van coaches, intern begeleiders en hbo’ers. Dat meld...

Normal_laks

LAKS heeft nieuw bestuur rond


Het Landelijk Aktie Comitee Scholieren (LAKS) heeft het nieuwe bestuur voor het schooljaar 2017/2018 rond. Op de ledenvergadering is het zevenkoppige bestuur aangenomen. 

Normal_bestuur

‘Universiteiten moeten bestuurd worden door studenten’


Afgestudeerden zouden er nog beter in slagen hun kennis nuttig toe te passen, als ze daartoe tijdens hun studie worden toegerust. Bijvoorbeeld door zelf de universiteit te besturen. Dat schrijven vier studenten van de University Innovation Fellows aan de Universiteit Twente in het Financieele Dagblad. 

Logo_halt

Meer jongeren naar Halt vanwege vals identiteitsbewijs


Steeds meer minderjarige jongeren krijgen een haltstraf omdat ze een valse identiteitskaart gebruiken bij het uitgaan. Dat blijkt uit cijfers van Halt, meldt de NOS. 

Logo_cnv

CNV: Schoolleiders missen tijd, ruimte en geld


Schoolleiders missen tijd, ruimte en geld om hun ambities op school te verwezenlijken. Dat blijkt uit een enquête van CNV Onderwijs onder 198 schoolleiders. Volgens CNV is de werkdruk te hoog. 

Normal_onderwijs

‘Ouders helpen om onderwijsachterstand kind te voorkomen’


De overheid moet volgens buitenschoolse stichtingen meer doen om ouders te helpen een onderwijsachterstand van hun kind te voorkomen. Anne Heinsbroek, oprichter van de VoorleesExpress, wil met tien andere organisaties meer aandacht voor dit onderwerp op de politieke agenda. Ze heeft onder andere een brief gestuurd aan informateur Edith Schippers...

Normal_voorschool

‘Investeren in voorschoolse voorzieningen loont’


Het is zinvol om te investeren in voorschoolse voorzieningen van hoge kwaliteit. Dat schrijven hoogleraar economie Janneke Plantenga en universitair docent Thomas van Huizen van de Universiteit Utrecht in economisch vakblad ESB, meldt Kinderopvangtotaal.

Normal_sigaret

D66: ‘Alle speeltuinen moeten rookvrij’


UMCG longarts Hester van der Vaart en Wieke Paulusma van de D66-fractie in Groningen willen alle speeltuinen in Groningen rookvrij maken. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Normal_telefoon

Zeven van de tien tienermeisjes hebben geen spijt van verspreiden naaktfoto


Zeven op de tien pubermeisjes zien geen kwaad in het versturen van naaktfoto’s. Dat blijkt uit onderzoek onder 3000 tienermeisjes van de website Girlscene.nl, meldt het Algemeen Dagblad. 

NOG Interview

Leerkrachten pikken het niet langer en komen in actie

Normal_leraar_po


Aan het inkomensverschil tussen leraren in het basisonderwijs en die in het voortgezet onderwijs moet een eind komen, vinden tienduizenden leerkrachten. Zij willen dat het ...

NOG Blog

Eindeloos

Normal_foto_anke_2_1

"Ah nee hè. Hier heb ik echt geen zin in zo vlak voor de vakantie." Milan, te herkennen aan zijn variërende kleur kapsel, schreeuwde het uit. De gebruikelijke ochtendgroet ("Goedemorgen, mogen we ook eerder naar huis vandaag?") was uitgelopen tot een meerstemmige klaagzang. Ik maakte toch een grapje toen ik zei dat we theorie moesten behandelen?...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht