Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Waardering Goed van een school of opleiding door Onderwijsinspectie


Het bestuur kan een school of opleiding bij de inspectie voordragen voor de waardering Goed. Dat kan als de basiskwaliteit van die school op orde is en de school (eigen) ambities heeft geformuleerd die ze in de praktijk overtuigend waarmaakt. De basiskwaliteit van een school is op orde wanneer wordt voldaan aan de wettelijke vereisten. Als niet ...

Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

Groot aantal studies met numerus fixus zit niet vol


Uit onderzoek van NOS op 3 komt naar voren dat veel studies met een numerus fixus niet vol zitten.Wel groeit het aantal universitaire opleidingen in Nederland dat een numerus fixus hanteert. Dit meldt de NOS.

Normal_non-smoking__rookverbod__anti-roken__roken_verboden__hek__bord__grijze_lucht

Vanaf 15 augustus is Campus Tilburg University rookvrij


Vanaf 1 augustus 2020 geldt een algeheel rookverbod voor alle onderwijsinstellingen in Nederland. Tilburg University past dit rookbeleid reeds sinds 15 augustus 2019 toe. Dit meldt Tilburg University.

Normal_baby_slapen

Vijfde editie Congres Vroegsignalering bij baby’s


Baby’s ontwikkelen zich razendsnel. Vaak gaat het goed, soms ook niet. Adequaat handelen in een pril stadium is dan van groot belang. Het jaarlijks Congres Vroegsignalering bij baby’s op 20 november geeft professionals achtergrondinformatie en handvatten voor de praktijk van alledag. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Logo_tilburg

Basisschool Tilburg trapt af met deelname project PetnaarPretmetLed


PET-flesjes liggen vaak op straat en in de natuur. Dat is slecht voor het milieu en draagt niet bij aan een fijne leefomgeving. Basisschool Den Bijstere in Tilburg  trapt deze week af met deelname aan het project vanPETnaarPRETmetLED. Zij gaan een hanglamp maken van 100% gerecyclede flesjes. Dit meldt gemeente Tilburg.

Normal_rss_entry-194238

Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast


De verdachte van het doodsteken van de 15-jarige Megan uit Breda blijft veertien dagen langer in voorarrest. De rechtbank in Breda heeft dat donderdag besloten bij de voorgeleiding voor de rechter-commissaris.

Normal_zon

Top Dutch Solar Racing onderweg naar Australië


Het team Top Dutch Solar Racing is vandaag in het vliegtuig gestapt en onderweg naar Australië. Na een tussenstop in Singapore komt het team zaterdag aan in Adelaide, Australië. Het team bestaat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, het Noorderpoort en het Friesland College. Dit meldt de Hanzehogeschool ...

Normal_vrouw_werk_student_personeel343

27 en 28 september: Onderwijsbeurs Zuid


Op vrijdag 27 september en zaterdag 28 september vindt in het Beursgebouw Eindhoven de Onderwijsbeurs Zuid plaats. Hier zijn veel opleidingen op mbo-, hbo- en universitair niveau te vinden, naast (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches. Dit meldt Onderwijsbeurs Zuid.

Normal_school_kinderen_basisschool

Na gepersonaliseerd leren volgt nu de flexibele leeromgeving


Nu het gepersonaliseerd leren door steeds meer scholen omarmd wordt, is ook de inrichting van het klaslokaal aan vernieuwing toe. Steeds meer scholen kiezen voor een flexibele leeromgeving. Dit meldt Brabants Dagblad.

Normal_uva__amsterdam

Geen boete voor bezetters P.C. Hoofthuis vanwege identificatieproblemen


De meeste personen die een boete hebben gekregen voor hun rol bij de bezetting van universiteitsgebouw het P.C. Hoofthuis in Amsterdam, hebben die boete nog niet betaald. Het gaat om zogenaamde N.N.-verdachten, die zich niet wilden identificeren, waardoor de politie hun naam niet kon achterhalen. Dit meldt universiteitsblad Folia.

Normal_kind_leerproblemen_leren_lezen_boek_leesprobleem_motivatie

Bedrijven in actie tijdens Week van de Alfabetisering


In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Tijdens de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september 2019) zet Uitgeverij Zwijsen zich samen met Stichting Lezen & Schrijven en vele honderden andere organisaties in voor een geletterd Nederland. In deze week ...

Normal_arts_dokter_hartslag_controle_ziekenhuis

Coassistenten voeren actie voor tegemoetkoming


Meer dan 80 procent van alle coassistenten besteedt meer dan 50 uur per week aan de coschappen inclusief zelfstudietijd. Bij 30 procent is dit zelfs meer dan 60 uur. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om een bijbaan te nemen. Vandaag organiseert De Geneeskundestudent daarom samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD een...

Normal_kinderombudsman__margrite_kalverboer

Kinderombudsvrouw aanwezig op eerste landelijke Democratiefestival


Op 30 en 31 augustus vindt de eerste editie van het Democratiefestival plaats in Nijmegen. Tijdens het festival vieren we dat we leven in een land waar we mogen zijn wie we zijn, waar verschil mag zijn, maar waar ook samen keuzes gemaakt moeten worden als het moeilijk is. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_dyonne_depondt

Zet koers vanuit je persoonlijk kompas


Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.Je mee laten voeren door de wind kan trouwens best prettig zijn, heerlijk zelfs. Ik denk meteen aan mijn mooie vakanties op Bonaire. Ik vind het heerlijk om te zien waar de wind me brengt. Maar als ik met mijn snorkel net ietsje te ver ben afgedreven, al kijkend naar de onde...

Normal_rss_entry-194167

CBS: Loon flexwerker helft lager dan bij vast werk


Het gemiddelde loon voor werknemers met een flexibel arbeidscontract is bijna de helft lager dan dat voor werknemers met een vast contract. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgerekend.

Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Pilot met gemengde klassen pro/vmbo van start


Dit schooljaar gaat een pilot van start met gemengde onderbouwklassen van praktijkonderwijs (pro) en het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Leerlingen worden in deze klassen voorbereid op de bovenbouw van het vmbo. Het aanbieden van onderwijs op maat moet de kansen van leerlingen bevorderen. 

NOG Interview

Leren doe je het beste… op het schoolplein!

Normal_buitenspelen_school


Steeds meer scholen sturen hun leerlingen een of meerdere lesuren per maand de buitenlucht in. De leerlingen van een handvol ‘buitenscholen’ in Nederland verruilen zelfs ie...

NOG Blog

Zet koers vanuit je persoonlijk kompas

Normal_dyonne_depondt

Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.Je mee laten voeren door de wind kan trouwens best prettig zijn, heerlijk zelfs. Ik denk meteen aan mijn mooie vakanties op Bonaire. Ik vind het heerlijk om te zien waar de wind me brengt. Maar als ik met mijn snorkel net ietsje te ver ben afgedreven, al kijkend naar de onde...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht