NOG Onderwijsnieuws

Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Project LOB Gelijke Kansen op twaalf mbo-scholen


Het door het ministerie van Onderwijs gefinancierde project LOB Gelijke Kansen gaat volgende maand van start op twaalf mbo-vestigingen. Het project is erop gericht om studenten beter voor te bereiden op een stage, baan of eventuele vervolgstudie. Dat meldt de MBO Raad.

Normal_universiteit_twente_2

CDA-gedeputeerde niet blij met groeistop Universiteit Twente


Het nieuws van de Universiteit Twente (UT) over het instellen van een maximum aantal studenten is bij CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum niet positief ontvangen. Op Twitter noemt hij het besluit “funest voor de regionale economie.” Dat meldt RTV Oost.

Normal_boeken__lezen__bibliotheek

Programma congres Lezen Centraal gepubliceerd


Het programma van het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, Lezen Centraal, is bekendgemaakt. Het thema van dit jaar is Ik zie, ik zie wie jij niet ziet... Hoe lezen kan verruimen en verrijken. Leeuwarden is voor deze bijeenkomst, die op 11 april van dit jaar wordt gehouden, de plaats van handeling. Dat meldt Leesplein.

Normal_geld_briefgeld_munten

Arnhemse school verdenkt directeur van fraude


Het bestuur van onderwijskoepel DeBasisFluvius heeft de directeur van basisschool De Boomhut in Arnhem per direct geschorst. Het bestuur heeft vermoedens dat er op financieel gebied gefraudeerd is door het hoofd van de school. Dat meldt het AD.

Normal_roken__sigaret

Universiteit Utrecht ziet af van samenwerking met tabaksreus


De Universiteit Utrecht (UU) heeft de plannen voor het laten uitvoeren van onderzoek naar sigarettensmokkel gewijzigd. In eerste instantie wilde de universiteit de kosten daarvoor laten betalen door een onderzoeksfonds dat door tabaksreus Philip Morris is opgericht. De kosten worden nu door de onderwijsinstelling zelf betaald. Dat meldt NOS.

Normal_kinderopvang__peuter

Per jaar 1 procent meer kinderen allergisch gevoelig


Het aantal kinderen dat allergisch gevoelig is, neemt per jaar met een procent toe. Deze conclusie kan getrokken worden na onderzoek van kinderarts Paul Brand en Lukas Koet van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle. Voor dat onderzoek werden bloeduitslagen van 18.000 kinderen geanalyseerd. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Normal_maastricht__toneelacademie02

'Toneelacademie Maastricht al jaren op de hoogte van ongewenste gedrag docent'


Toneelacademie Maastricht was al in 2005 op de hoogte gebracht van ongewenst gedrag door een docent van de school. Dat zou blijken uit correspondentie, in het bezit van de Volkskrant, tussen de school en een psycholoog die gesprekken met studenten had gehad, zo meldt de krant.

Normal_examen_multiple_choice_enquete_vragenlijst

Nationale Studenten Enquête 2018 gestart


Deze week is de Nationale Studenten Enquête 2018 (NSE) van start gegaan. Bijna 750.000 studenten krijgen per e-mail een uitnodiging om mee te doen aan het landelijke vragenonderzoek, waarbij ze hun opleiding kunnen beoordelen. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Normal_blikje_frisdrank_energiedrankje_energy

Gezonde School: tips voor terugdringen energiedrankjes op scholen


Het gebruik van energiedrankjes op scholen komt deze week in diverse media aan bod. Hierin wordt vermeld dat De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Bij veel kinderen die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, bli...

Normal_smartphone_telefoon_instagram_social_media

Sociale media populair bij aantrekken nieuwe leerlingen


De aankomende periode staat voor middelbare scholen weer in het teken van het werven van nieuwe leerlingen. Daarvoor worden niet alleen open dagen gebruikt, ook via allerlei sociale media wordt geprobeerd scholieren te trekken. Dat meldt het AD.

Normal_busadm-buitenzijde-0008

Jetzt geht's los! Noorderpoort biedt unieke tweetalige mbo-opleiding aan


Noorderpoort biedt vanaf september 2018 de eerste tweetalige Duits-Nederlands opleiding tot Bedrijfsmanagement op mbo-niveau in Nederland aan: Internationale Betriebswirtschaft (IBW). Dit meldt Noorderpoort.

Normal_geld__euro__sparen

Factsheet helpt studiekiezers met functiebeperking op weg


Welke regelingen er voor studiekiezers met een functiebeperking gelden, is voor hen lang niet altijd duidelijk. Voor deze groep aankomende studenten is daarom een speciale factsheet gemaakt die meer helderheid moet geven over de mogelijkheid om compensaties en toeslagen aan te vragen. Dat meldt NVS-NVL.

Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

Amsterdamse basisschool wijzigt naam vanwege omstreden verleden


De Amsterdamse J.P. Coenschool heeft naar alle waarschijnlijkheid vanaf volgend schooljaar een andere naam. De naam van de school in de Indische Buurt verwijst naar de omstreden generaal van de VOC, Jan Pieterszoon Coen. In de zeventiende eeuw was hij onder meer verantwoordelijk voor de dood van 15.000 Indonesiërs. Volgens de school is de naam i...

Normal_md-johangoossens_422__c_merlijn_doomernik__002_

'De chaos ligt voortdurend op de loer'


Op 17 april verzorgt cabaretier Johan Goossens de afsluiting van de Beurs Beter Begeleiden. Hij stond zeven jaar lang als leraar Nederlands voor de klas op een roc. Veel van zijn ervaringen in de onderwijspraktijk verwerkte hij in zijn theaterprogramma’s. Hij geeft op 17 april de bezoekers een inkijkje in zijn ervaringen: "Het was een spannende ...

Normal_rss_entry-120001

Erasmus Universiteit gedaagd om bindend advies


De eis dat studenten in hun eerste studiejaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) alle studiepunten moeten halen is in strijd met de wet, stelt het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR).

Normal_rss_entry-120052

Hesje bij schoolzwemmen voor extra veiligheid


Tijdens het schoolzwemmen gaan bij het onderdeel vrij zwemmen kinderen die nog niet zo goed in het water zijn een gekleurd hesje dragen. De maatregel maakt onderdeel uit van een verscherpt veiligheidsprotocol rond het schoolzwemmen, opgesteld door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Directeur André de Jeu bevestigt woensdag berichtgeving hie...

NOG Blog

De mensen achter de Diatoetsen

Normal_diatoetsen_twitter

In deze periode maken basisscholen een keuze voor de eindtoets voor groep 8. Scholen kunnen kiezen uit zes eindtoetsaanbieders waaronder de Dia-eindtoets. Emma Verwaard is projectmedewerker Primair Onderwijs en zet zich volop in zodat scholen de Dia-eindtoets kunnen afnemen.

NOG Interview

Blijvende oogschade en slechtere schoolprestaties: zijn smartphones en tablets nog welkom in de klas?

Normal_tablet


Moet het gebruik van tablets en smartphones in de schoolklas worden verminderd? Vooral kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen blijvende schade aan hun ogen oplopen door ...

NOG Topvacatures

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat

Projectmedewerker Educatie

Meer vacatures...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht