NOG Onderwijsnieuws

Normal_rss_entry-106046

Cabaretier Micha Wertheim maakt voorstelling tijdens lerarenstaking


Cabaretier Micha Wertheim treedt donderdag 5 oktober op tijdens de staking van docenten in het lager onderwijs. Hij staat die ochtend eenmalig in theater De Kleine Komedie in Amsterdam met De Hik voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar. 

Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

Nieuwe beschrijving Europees Baccalaureaat


Naast de 81 unieke beschrijvingen van buitenlandse onderwijssystemen staat nu ook informatie over het Europees Baccalaureaat online. De informatie is gratis te downloaden via de website van Nuffic.

Logo_open_universiteit__logo

Open Universiteit sluit vier van de vijftien vestigingen


De Open Universiteit (OU) sluit per 1 januari 2018 vier van haar vijftien vestigingen. Redenen hiervoor zijn de terugloop van het aantal studenten en de groei van het digitale onderwijs. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Normal_ploumen

Aletta Jacobsprijs 2018 voor Lilianne Ploumen


De Aletta Jacobsprijs 2018 is toegekend aan drs. Lilianne Ploumen. Ze krijgt de prijs vanwege haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. De prijs wordt op donderdag 8 maart 2018 uitgereikt door rector magnificus Elmer Sterken. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Normal_rss_entry-106017

'Opleidingsniveau moet rol spelen bij AOW'


Het opleidingsniveau zou een rol moeten spelen bij de vaststelling van de AOW-gerechtigde leeftijd, omdat laagopgeleiden gemiddeld minder profiteren van de opgebouwde oudedagsvoorziening. Dat zegt accountantsbureau KPMG, dat spreekt van subsidiëring van hoogopgeleiden door laagopgeleiden.

Normal_universiteit_maastricht_2

Sanctie voor studentenverenigingen voor niet naleven ontgroeningsafspraken


In augustus heeft de Universiteit Maastricht de introductiekampen van de studentenverenigingen bezocht op naleving van de ontgroeningsafspraken. Hierbij is geconstateerd dat Tragos en Circumflex een aantal bepalingen uit de gedragscode hebben geschonden. De UM stelde beide verenigingen gisteren op de hoogte van de consequenties. Dit meldt de UM.

Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

Aantal leerkrachten dat na pensioen doorwerkt sterk gestegen


Er werken vier keer zoveel leraren door na hun pensioen als twee jaar geleden. Oorzaak is waarschijnlijk dat scholen kampen met een lerarentekort en hun leerkrachten vragen nog wat langer te blijven werken. Dit meldt Trouw.

Logo_logo_nationale_onderwijsweek

Docenten, studenten, ouders en leerlingen centraal in Nationale Onderwijsweek 2017


Op 29 september gaat de Nationale Onderwijsweek van start in Nijmegen, de Nationale Onderwijsstad van 2017-2018. Het thema van de Nationale Onderwijsweek 2017 is ‘gelijke kansen’. Met een mooi gevuld programma voor studenten, leerlingen, ouders, docenten en belangstellenden, staat het onderwijs in Nijmegen en Nederland een week lang in de schijn...

Logo_keuzegids_logo

Nieuwe Keuzegids Hbo vergelijkt kwaliteit en baankansen


Het hbo trekt meer studenten dan ooit, maar tegelijk blijft er op aanzienlijke schaal sprake van uitval en vertraging. Bovendien zijn de baankansen bij lang niet alle studies goed. Dat blijkt uit de nieuwe Keuzegids Hbo 2018, die alle opleidingen kritisch met elkaar vergelijkt.

Normal_rss_entry-105981

Linda de Mol ontvangt eerste kinderpostzegels


Circa 160.000 leerlingen uit de groepen zeven en acht gaan vanaf woensdag langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen. Presentatrice Linda de Mol ontvangt dinsdag de eerste exemplaren. Met de opbrengst van de kinderpostzegels en -kaarten wordt onder meer de naar haar genoemde foundation gesteund, die zich inzet voor de armste kinderen in Ned...

Normal_rss_entry-105978

Jeugdprogramma Brugklas weer genomineerd voor Gouden Stuiver


Het jeugdprogramma Brugklas is opnieuw in de race voor de Gouden Stuiver, de prijs voor het beste kinderprogramma van het jaar. Voor Brugklas is het al de derde nominatie op rij. Ook Bommetje XXL en Hallo, ik heb kanker zijn genomineerd. De drie nominaties werden bekendgemaakt in het Jeugdjournaal.

Normal_kind_geld

CBS: kinderen uit gezinnen met een laag inkomen minder vaak op havo of vwo


In 2014 groeiden bijna 21.000 minderjarige kinderen in Den Haag op in een huishouden met een laag inkomen. Het betrof bijna 11.000 huishoudens. In de Schildersbuurt moeten bijna vier op de tien huishoudens met minderjarige kinderen rondkomen van een laag inkomen. Dit meldt het CBS ter gelegenheid van de opening van het Urban Data Center Den Haag. 

Normal_onderwijscooperatie_logo

Leraren voor de Lerarenadviesraad van de Onderwijscoöperatie gezocht


CNV Onderwijs zoekt twee leden voor de Lerarenadviesraad (LAR) van de Onderwijscoöperatie. leraar. Deze leraren hebben een belangrijke stem in het bepalen van de koers van de Onderwijscoöperatie, de beroepsorganisatie van, voor en door de leraar. Dit meldt CNV Onderwijs.

Logo_universiteit_leiden__2_

Universiteit Leiden krijgt nieuwe leerstoel Magdalena Moons


De Universiteit Leiden heeft een nieuwe leerstoel in het leven geroepen. In Magdalena Moons, vernoemd naar een belangrijk icoon van Leidens Ontzet, zal onderzoek gedaan worden naar de geschiedenis van de rijke stadscultuur van Leiden. Dit meldt Universiteit Leiden.

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Meerdere schoolbesturen houden eigen bijeenkomst vóór staking in Den Haag


Zowel in Zeeland als in Noord-Brabant houden basisschoolbesturen eerst een eigen bijeenkomst alvorens naar Den Haag te gaan voor de onderwijsstaking van 5 oktober. Eensgezindheid is daarbij de motivatie. Dit meldt Algemene Onderwijsbond.

Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Nederlandse en Britse universiteiten blijven nauw samenwerken na Brexit


Ook na de Brexit willen de universiteiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk nauw blijven samenwerken. Hiertoe ondertekenden universiteitenkoepels VSNU en Universities UK vrijdag een gezamenlijke verklaring waarin zij de overheden oproepen om deze samenwerking te blijven faciliteren. Dit meldt de VSNU. 

NOG Blog

Rekenproblemen: chronische stress, een silent killer!

Normal__cid_888553ef38194404a8d449cc604ad6fe_userpc

Elke groep kinderen kent zwakke rekenaars. Ze krijgen verlengde instructie, aangepaste leerstof, maar rekenwonders worden het zelden. Wanneer ik leerkrachten spreek, maken zij zich zorgen over de groei van het aantal kinderen met ernstige rekenproblemen. Het lijken er steeds meer te worden. Misschien is dat ook wel zo.

NOG Interview

De pijnlijke waarheid over sexting: volwassenen lopen constant twee stappen achter

Normal_pesten_online


Terwijl het in de media vooral gaat over sexting en de dramatische gevolgen ervan, zijn jongeren ondertussen alweer bezig met iets nieuws. Volwassenen lopen constant twee s...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht