NOG Onderwijsnieuws

Normal_schooltas__vo__po__schoolspullen__schoolbenodigdheden

Prikkelarme schoolagenda voor leerlingen die veel structuur wensen


Kinderen met bijvoorbeeld autisme, een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of adhd zijn gebaat bij een duidelijke structuur. Voor hen geeft stichting Doe Maar Zo! al tien jaar lang elk jaar een specials, prikkelarme schoolagenda uit. De agenda is geschikt voor leerlingen van 10 tot en met 20 jaar. Dit meldt LECSO.

Normal_inspectie__keuring__rapport__check

LVO heeft twijfels bij onderzoek inspectie naar VMBO Maastricht


Het bestuur en de raad van toezicht van stichting Limburg Voortgezet Onderwijs heeft twijfels over het onderzoek dat de inspectie doet naar het VMBO Maastricht. In een brief aan wethouder Bert Jongen van Onderwijs in Maastricht laat de onderwijskoepel weten vragen te stellen bij de omvang en de aanpak van dit onderzoek. Dit meldt De Limburger.

Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Amsterdam pakt huisjesmelkers aan


Amsterdam neemt een aantal maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig. Ook wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken.

Logo_logo-cvte

Het College voor Toetsen en Examens heeft een nieuwe directeur


Per 1 september start dr. Marc Spierings als directeur van het bureau van het College voor Toetsen en Examens. Hij volgt Geert van Lonkhuyzen op die bestuurder wordt van drie scholen in Friesland. Dit meldt CvTE.

Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Partijen rondom Zeeuwse fusieschool vinden elkaar in 'actieve pluriformiteit'


Het kort geding van VOS/ABB tegen de voorgenomen fusie van middelbare scholen in Terneuzen is van de baan. De partijen hebben expliciete afspraken over pluriformiteit gemaakt voor de nieuwe christelijke school om zo de uitgangspunten van het openbaar onderwijs te waarborgen. Dit meldt Omroep Zeeland.

Normal_shauna_plompen

Hoe bereid je een les voor met de Notebooksoftware van Smartboard?


Hi! Ik ben Shauna. Ik ben docent, blendIT coach en blogger. Ik schrijf over boeken, congressen en experts die mij inspireren om te blijven leren. Mijn ontwikkeling als docent en persoon, deel ik graag met jullie door middel van tips en inzichten. Ook geef ik tips en adviezen vanuit mijn ervaringen als docent en student. 

Normal_plant_kiem_aarde_groen_klimaat_milieu_duurzaamheid

NWO en Plantum zoeken ideeën over klimaatbestendige plantproductie


NWO en Plantum nodigen onderzoekers uit om ideeën te delen over klimaatbestendige plantproductie. Gegarandeerde kwaliteit, oogstzekerheid en veerkracht zijn hoofdthema's voor de productie van planten in de nabije toekomst. Nederlandse veredelingsbedrijven hebben vanwege hun leidende positie op wereldniveau een enorme invloed op de wereldwijde be...

Normal_muziekdoos-kip-playwood

NVWA: Verstikkingsgevaar bij muziekdoos Playwood


Playwood waarschuwt dat de houten 'Muziekdoos dansende Kip' niet voldoet aan de veiligheidseisen. Het gevaar bestaat dat de pootjes van de muziekdoos en de snavel van de kip kunnen loskomen, waardoor er voor kleine kinderen een gevaar is voor verstikking. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Pilot voor een soepeler overgang naar werk


In korte tijd zijn circa twintig plannen bij het ministerie van Onderwijs ingediend om mee te doen aan de pilot om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt voor jongeren in een kwetsbare positie te verbeteren. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Ook NHL Stenden begint verkorte pabo-opleiding


Ook NHL Stenden Hogeschool start komend studiejaar met een zij-instroomopleiding voor de pabo. Met deze route, die zo’n 2 jaar duurt, wil de hogeschool het lerarentekort het hoofd bieden. Het initiatief is afkomstig van zestien schoolbesturen in Noord-Nederland. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Normal_studenten__laptop__buiten__hbo__universiteit

ROC West-Brabant start zomerklas voor inburgeraars


ROC West-Brabant is deze week voor het eerst een zomerklas voor 22 cursisten inburgering begonnen. De komende 3 weken krijgen zij elke werkdag inburgeringslessen, om het taalniveau ook tijdens de zomervakantie op peil te houden. Dit meldt de MBO Raad.

Normal_kov__opvang__psz

Limburg wil dialect meer integreren op peuterspeelzaal en school


Kinderen op de peuterspeelzaal in Limburg zouden in het Limburgs moeten worden aangesproken. Ook leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten meer leskrijgen in het Limburgs dialect, Dat staat in de nota ’n Laeve lank Limburgs van de provincie Limburg en streektaalorganisaties. Dit meldt De Limburger.

Normal_techniek-460003

Zo krijgen leerlingen een goed beeld van techniek en zichzelf


Middelbare scholieren – zeker die op het vmbo – maken al op jonge leeftijd belangrijke keuzes. Hoe help je ze te bepalen welk profiel bij ze past? Met een bedrijfsbezoek kunnen leerlingen zien en ervaren of techniek iets voor ze is. Op onderzoek in de wereld van trailers en trucks met de leerlingen van scholengemeenschap Thamen uit Uithoorn. Man...

Normal_ouderen_bejaarden_cursus_computer

Hoger Onderwijs Voor Ouderen in Lim­burg maakt doorstart


HOVO Limburg kan op korte termijn een doorstart maken. De instelling die al sinds 1990 hoger onderwijs voor ouderen biedt in Limburg krijgt daarbij van de Open Universiteit ondersteuning voor vernieuwing van haar onderwijs. De Provincie Limburg maakt met een financiële bijdrage de doorstart mogelijk. Binnenkort maakt HOVO Limburg het cursusaanbo...

Logo_tu-kampen-adv-kom-studeren-in-kampen

Kom studeren in Kampen!


De Theologische Universiteit Kampen heeft drie opleidingen: een driejarige Bachelor Theologie, een driejarige Master Theologie Predikant en een Master Theologie Algemeen (in voltijd of twee jaar deeltijd). De studie Theologie in Kampen staat goed aangeschreven. Het wetenschappelijk onderzoek is helder en van hoog niveau. We gaan de lastige vrage...

Normal_rss_entry-143848

Zomervakantie voor scholieren in heel het land


Als vrijdagmiddag de bel in scholen in regio Noord rinkelt, hebben alle scholieren in Nederland vakantie. In Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland begint dan de zomervakantie. In het zuiden vieren scholieren al twee weken vakantie en in het midden van het land sinds vorige week vrijdag.

NOG Interview

'Kinderen bang voor risico's gevolg van angsten leraren'

Normal_gym


Judith Stolwijk stond enkele jaren geleden verbaasd naar haar leerlingen uit groep 7 te kijken toen ze in de gymzaal enkele uitdagende situaties had klaargezet. In plaats v...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht