Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_normal_rss_entry-226724

Waarschuwing: volop teken door zomerachtig lenteweer


Door het warme lenteweer dat voor de komende dagen is voorspeld, wordt in grote delen van Nederland een "zeer hoge" activiteit van teken voorzien. Dat meldt de website NatureToday van Wageningen University.

Normal_rss_entry-226926

Donderdag gaat de vlag uit voor iedereen die onderwijs geeft


Buddy Vedder en Ilse DeLange behoren tot de BN’ers die komende donderdag meedoen met een actie om de vlag uit te steken voor iedereen die onderwijs geeft. De actie is een initiatief van de organisatie Jantje Beton. Ook Méér Muziek in de Klas, de organisatie waarvan koningin Máxima erevoorzitter is, doet mee.

Normal_normal_normal_studenten_studeren_bibliotheek_studie_studieboeken_huiswerk

Lyceo: zorgen voor toekomst organisatie & thuiszittende medewerkers


Afgelopen maand kwam bijlesbedrijf Lyceo in het nieuws wegens klachten van ouders: zij krijgen het geld voor examentrainingen niet terug. In een verklaring voor consumentenprogramma Radar laat Lyceo weten dat de eerste zorgen van het bedrijf uitgaan naar de honderden medewerkers die thuiszitten en naar de toekomst van de organisatie. Dit meldt d...

Normal_normal_gehandicapt4

'Met juiste ondersteuning kunnen doofblinden goed communiceren'


Doofblindheid wordt nog altijd niet goed herkend. Hoewel baby's standaard een gehoortest krijgen, wordt slechtziendheid pas veel later ontdekt. Orthopedagoog Marleen Janssen, die vorig jaar de University of Groningen Institute for Deafblindness oprichtte, zet zich in om de cognitieve en emotionele achterstand van doofblinden aan te pakken. Zij h...

Normal_normal_laptop

Aanmelding laptops en tablets voor onderwijs op afstand geopend


SIVON is samen met verschillende partijen een initiatief gestart: de vraag van scholen en het aanbod van bedrijven worden samengebracht. Laptops en tablets komen zo snel mogelijk beschikbaar voor leerlingen die deze het hardst nodig hebben om les op afstand te kunnen volgen. Dit meldt SIVON.

Normal_rss_entry-226911

Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb


De gebouwen van de bibliotheken zijn vanwege de coronacrisis gesloten, maar online zijn de bibliotheken gewoon bereikbaar. Bovendien zijn via de ThuisBieb-app vanaf maandag honderd e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek.

Normal_geld__biljet__bankbiljet

Extra geld naar versneld onderzoek rondom urgente vragen coronavirus


Het kabinet trekt in totaal 42 miljoen euro uit voor onderzoek naar de meest urgente coronavragen, zo meldt minister Hugo de Jonge woensdag 1 april aan de Tweede Kamer. De inschatting is dat met deze extra middelen zo’n 80 tot 100 onderzoeksvragen onderzocht kunnen worden. Dit meldt NWO.

Normal_etui

Kinderen zitten steeds meer over coronavirus in


Uit onderzoek van het Jeugdjournaal komt naar voren dat kinderen zich steeds vaker zorgen maken over het corona-virus. Ook blijkt dat kinderen snel terug naar school zouden willen. Dit meldt het Jeugdjournaal.

Normal_rss_entry-226642

Veiligheidswaarschuwing voor vaak door scholen gebruikte videodienst Zoom


Videogesprekken die met de videodienst Zoom zijn gemaakt en zijn opgenomen, zijn gemakkelijk door iedereen te vinden op internet. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Zoom is een van de apps die veelvuldig worden gebruikt om in de coronacrisis online overleg of onderwijs op afstand te organiseren. Dit melden ANP en VOS/ABB.

Logo_iso

Nieuw bestuur ISO: “Inkomenspositie is basis voor studentensucces”


Afgelopen vrijdag sprak de achterban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de centrale medezeggenschapsraden van universiteiten en hogescholen, via de digitale weg haar vertrouwen uit in het kandidaatsbestuur 2020-2021. Kandidaat-voorzitter Dahran Çoban: “Er is in de afgelopen tijd veel veranderd voor studenten en dat schept onrust. Vo...

Normal_rss_entry-226881

Nationale Museumweek dit jaar volledig digitaal


De Nationale Museumweek 2020, die gepland staat van 20 tot en met 26 april, gaat door, maar wegens het coronavirus wel volledig digitaal. Speciale aandacht is er voor 75 jaar culturele vrijheid, waarmee wordt herdacht dat er in 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

Normal_mishandeling_vuist

Leerlingen geconfronteerd met huiselijk geweld tijdens online les van docente


Middelbare scholieren van ISW Hoogeland in Naaldwijk hebben tijdens een online les gezien dat hun docente thuis mishandeld werd. Dat heeft de school per brief aan ouders en verzorgers van leerlingen laten weten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_rss_entry-226596

Staatssecretaris spreekt digitaal met honderden toeslagenouders


Ook tijdens de coronacrisis moet de toeslagenaffaire worden afgehandeld. Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen wilde eigenlijk zo veel mogelijk gedupeerde ouders persoonlijk spreken, maar door de voorschriften van het kabinet kan dat niet. Via zogenoemde webinars bereikte ze afgelopen week wel 1250 ouders.

Normal_rss_entry-226816

Paasviering scholen gaat online door


De paasvieringen die veel scholen gewoonlijk organiseren kunnen vanwege het coronavirus niet doorgaan. Om leerlingen in deze tijd toch te inspireren met het paasverhaal kunnen zij aanstaande donderdag een online paasviering volgen. Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs Verus en uitgeverij Kwintessens maken deze landelijk beschikbaar.

Normal_rss_entry-226761

Kinderboeken en fictie populairder sinds coronacrisis


De populariteit van jeugdboeken en fictie is opvallend toegenomen sinds de ‘intelligente lockdown’ vanwege de coronacrisis van kracht is. Dat meldt directeur Eveline Aendekerk van koepelorganisatie CPNB. De sector lanceerde drie weken geleden de campagne #Ikleesthuis: schrijvers, uitgevers, bibliotheken en boekhandelaren hebben massaal de handen...

Normal_rss_entry-226625

1 op 5 basisschoolkinderen in noodopvang wegens kwetsbare positie


Van de kinderen uit het basisonderwijs die nu overdag in noodopvang zitten, bevindt zo’n 20 procent zich in een kwetsbare positie. Dat laat minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag weten aan de Tweede Kamer.

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten