Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_photo-1570616969692-54d6ba3d0397

Week 32: Stint laat op zich wachten en zorgen om ventilatie in schoolgebouwen


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: toch geen leerplichtboete bij verzuim door thuisquarantaine, stint laat op zich wachten en zorgen om ventilatie in scholen.

Normal_docent_les

CNV Onderwijs: ‘Kabinet, zoek naar middelen om Lerarenbeurs bij te vullen’


Vakbond CNV Onderwijs vindt dat het kabinet op zoek moet naar middelen om het lege potje van de Lerarenbeurs bij te vullen. Alle aanvragers hebben recht op een deel van de subsidie voor het betalen studiekosten. Onderwijswerkgevers worden in de tussentijd opgeroepen om de studie van hun docenten te financieren. Dit meldt CNV. 

Normal_normal_rechtspraak

Ouder eist via kort geding uitstel van verhuizing sbo De Talententuin


Een ouder van een kind op de Talententuin, een school die speciaal basisonderwijs geeft aan kinderen met autisme, heeft in een kort geding geëist dat de verhuizing van de onderwijsinstelling niet eind augustus maar in december plaatsvindt. Ze maakt zich zorgen om de snelle verhuizing en vreest dat dit bij haar 7-jarige zoon met autisme voor prob...

Normal_rss_entry-243737

Rechter: ontslag voormalig directeur Atasoy van Haga Lyceum was niet terecht


Het ontslag van voormalig directeur-bestuurder Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam was niet terecht. Desondanks is de school niet verplicht hem weer aan het werk te laten gaan. Dat oordeelde de rechter in een kort geding tussen de ex-directeur en de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO).

Normal_rss_entry-243732

Reddingsbrigade: nog steeds oppassen in zee


Badgasten moeten in zee nog steeds rekening houden met stromingen en muien. Daarvoor waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. "We hebben nog geen beeld dat het minder is geworden", zegt een woordvoerder.

Normal_rss_entry-243630

Amsterdamse werklozen verdriedubbeld in 2021, zorgen over pas afgestudeerden


De coronacrisis kan volgend jaar in Amsterdam leiden tot bijna een verdriedubbeling van het aantal werklozen. In 2019 telde de hoofdstad nog 21.000 bewoners zonder baan en in het slechtste scenario worden dat er volgend jaar 59.000. Dat staat in een prognose van de gemeente aan de hand van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Normal_rss_entry-243590

Pensioenfonds ABP wordt eigenaar outletcenter Batavia Stad


Pensioenuitvoerder APG wordt volledig eigenaar van VIA Outlets, het bedrijf achter Batavia Stad bij Lelystad. De belegger van onder meer de pensioenen van ambtenarenpensioenfonds ABP had al de helft van de aandelen in handen en telt nu 301 miljoen euro neer voor de resterende helft. Daarover heeft het bedrijf een deal gesloten met de Britse vast...

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Vandaag dient kort geding ontslagen directeur Atasoy tegen Haga Lyceum


Vandaag dient een kort geding van de ontslagen directeur Soner Atasoy tegen het huidige bestuur van het Cornelius Haga Lyceum. De rechter zal hierbij beoordelen of zijn ontslag rechtsgeldig was. Dit meldt NRC.

Normal_rss_entry-243662

Studenten hadden gepolst willen worden over besluit intro-weken


Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is opgelucht dat een deel van de introductieactiviteiten kan doorgaan, maar is kritisch op de wijze waarop het kabinet dit besluit heeft genomen. "De minister-president heeft jongeren opgeroepen om mee te denken, maar in deze beslissing over jongeren zijn zij niet betrokken’', stelt ISO-voorzitter Dahra...

Normal_rss_entry-243635

Kind beschoten tijdens spelen op schoolplein in Barneveld


De politie onderzoekt een schietincident in Barneveld waarbij, zo bleek later in het ziekenhuis, een jongen is geraakt. Tijdens het onderzoek in het ziekenhuis werd "een projectiel" in zijn lichaam aangetroffen, meldt de politie donderdag.

Normal_rss_entry-243664

Persconferentie: introductieperiode voor studenten wordt flink versoberd


De introductieperiode waarin eerstejaarsstudenten kennismaken met hun universiteit of hogeschool, hun nieuwe woonplaats en hun medestudenten, wordt flink versoberd. De meeste activiteiten worden online gehouden of in kleine groepjes, zodat altijd 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt in een persconfere...

Normal_rss_entry-243587

VO-raad wil advies OMT over ventilatie van scholen


De raad voor het Voortgezet Onderwijs (VO-raad) wil een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over wat scholen moeten doen met de ventilatie. De onduidelijkheid over de rol die ventilatie speelt bij het verspreiden van het coronavirus, leidt volgens de VO-raad tot zorgen bij leerlingen, leraren en ouders.

Normal_vaccin__inenting__mazelen__prik

Nepbrief RIVM: kinderen worden zonder ouderlijke toestemming gevaccineerd


Het RIVM meldt via social media dat er een nepbrief de ronde zou gaan waarin staat dat kinderen op school zonder toestemming van ouders gevaccineerd worden. Verschillende adressen in Dordrecht zouden de brief hebben gekregen. Dit meldt PZC.

Normal_rss_entry-243571

Streep door introductieweken studenten is 'veel te rigoureuze maatregel'


Een streep zetten door de introductieweken voor studenten is een veel te rigoureuze maatregel, zegt Yorick van der Heiden, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen. "Een verkeerde manier om te proberen de problemen op te lossen. Een tegenslag en super vervelend voor studenten."

Normal_mouth-guard-5128890_1920

Aan Nederland grenzende Duitse deelstaat verplicht mondkapjes op scholen


In alle 5500 scholen in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten de leerlingen mondkapjes dragen, meldt WDR. Op middelbare scholen zijn de regels hiervoor nog weer strenger dan op basisscholen. Dit meldt NOS.

Normal_docent

Het pygmalion-effect onder leraren: wat is dit?


Het pygmalion-effect is een term die voorkomt in onder meer het onderwijs. Het betekent dat docenten, zowel bewust als onbewust, verwachtingen hebben van sommige leerlingen. Met deze verwachtingen worden de prestaties van leerlingen impliciet gestuurd. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. 

NOG Van onze klanten

NOG Blogs van onze klanten

NOG Interview

Geen coschappen door corona: hoe kwamen coassistenten deze periode door?

Normal_jurrien_loosveld


Midden maart kregen bijna alle coassistenten bericht dat hun coschappen per direct werden stopgezet. De redenen: de kans op besmetting met corona en het ontbreken van een n...

NOG Topvacatures

Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

De PhD onderzoeker “circulaire veehouderij en omgevingsbelasting”

Meer vacatures...
Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

Senior Adviseur Educatie

Meer vacatures...
Hogeschool Rotterdam

Docent Informatica

Meer vacatures...
Hoornbeeck

Docent economische vakken

Meer vacatures...

NOG Blog

Positiviteit gewenst in strijd tegen nocebo-effect

Normal_profielfoto_blogger_pascal_cuijpers_2019

Wanneer we het hebben over de werking van een placebo, weten we dat het gaat om de positieve effecten die ontstaan door het gebruik van een bepaald middel. Dit middel is echter niet werkzaam en geneest of verbetert dus niets. Toch worden deze placebo’s geregeld ingezet en zijn mensen soms gebaat bij het innemen van placebo’s. Het effect van zo’n...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht