NOG Onderwijsnieuws

Normal_schooltas__vo__po__schoolspullen__schoolbenodigdheden

Rugzak met schoolspullen voor Groningse scholieren


Na de zomervakantie gaan ruim driehonderd jongeren uit Groningse minimagezinnen naar het voortgezet onderwijs. De gemeente zorgt er voor, samen met stichting Leergeld, dat deze jongeren een goede start in de brugklas kunnen maken met een gevulde rugzak met schoolspullen. Dat meldt de gemeente Groningen.

Normal_rss_entry-97858

Student uit Groningen opgepakt na identiteitsroof


De politie heeft een student van 32 jaar uit Groningen opgepakt die op naam van andere mensen goederen bestelde bij webshops. De verdachte zou de inloggegevens van zijn slachtoffers hebben bemachtigd door zogeheten keyloggers te gebruiken bij een onderwijsinstelling in de stad.

Logo_roc_van_twente_logo

ROC van Twente stelt drie eigen profs aan


Komend studiejaar heeft het ROC van Twente drie 'practoren' in huis. Deze professionele docenten gaan onderzoek doen om de kwaliteit van opleidingen binnen de eigen onderwijsinstellingen te verbeteren. De practor op het mbo kan worden vergeleken met de lector in het hbo en de professor aan de universiteit. Dat meldt het AD.

Normal_kind__slim__rekenen__jongen__hoogbegaafd

‘Ouders betalen onnodig veel voor externe plusklassen’


Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs vindt dat ouders veel te veel moeten betalen voor de zogenaamde externe plusklassen. Deze extra lessen voor slimme kinderen worden buiten de school om georganiseerd. De Onderwijsinspectie vraagt ouders die voor zo’n extra klas moeten betalen zich te melden. Dat meldt het AD.

Normal_rookverbod

Ziekenhuizen, scholen en sportclubs werken aan een rookvrij Groningen


De openbare ruimten in Groningen moeten rookvrij worden. Met het project Groningen Rookvrij slaan organisaties, ziekenhuizen, sportclubs en scholen de handen ineen om dit te realiseren. Initiatiefnemer en verslavingsarts Robert van de Graaf wil zo toewerken naar een rookvrije generatie. Dat meldt NOS.

Logo_logo_han_hogeschool_van_arnhem_en_nijmegen

Nijmeegse studente vermist in Frankrijk


De 20-jarige Elle Custers, studente uit Nijmegen, wordt vermist in Frankrijk. Afgelopen weekend zou zij aankomen op haar vakantieadres, maar daar is zij volgens de politie niet gearriveerd. Na vrijdagavond is er geen contact meer geweest met de studente. Dat meldt het AD.

Normal_rss_entry-97820

Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster'


Studenten van de TU Delft presenteren dinsdag hun nieuwste zonneauto, de Nuna9. Daarmee hopen ze in oktober opnieuw de wereldtitel zonneracen in de wacht te slepen.

Normal_school_klas_leeg_stoel_tafel

Spijbelcontroles voorlopig verleden tijd voor gemeente Rotterdam


Leerplichtambtenaren mogen na het overtreden van de wet niet langer controles uitvoeren op Rotterdamse scholen. De gemeente Rotterdam heeft daardoor geen controle meer op de verzuimregistratie, waardoor scholen vaker kunnen wegkomen bij overtredingen. Dat meldt het AD.

Normal_muziek

Groningen wil muziekonderwijs op de kaart zetten


De partijen D66 en GroenLinks willen dat muziek een grotere rol krijgt op basisscholen in de stad Groningen. Tijdens het voorjaarsdebat werd over dat onderwerp een motie ingediend. Het merendeel van de andere partijen zag het plan ook positief in, waardoor er komend schooljaar meer aandacht komt voor muzieklessen in de klas. Dat meldt RTV Noord. 

Normal_klas__kinderen__po__so__groep__jongens__ict__laptop__tablet

Sectororganisaties vrezen voor digitale achterstand onderwijs


Digitalisering is van groot belang voor het onderwijs, vindt het demissionaire kabinet. Toch worden er door minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker geen concrete verantwoordelijkheden genomen om op dat gebied initiatieven te nemen. De PO-Raad en de VO-raad vinden dat teleurstellend. Dat meldt de PO-Raad.

Normal_controle_nota

‘Wetenschappelijke artikelen vaak gebrekkig beoordeeld’


Ruim twintig Nederlandse hoogleraren maken zich zorgen over de beoordeling van wetenschappelijke artikelen. Dat blijkt uit een peiling van Trouw. Door een gebrek aan tijd en expertise staat het beoordelingssysteem onder druk, volgens hen. Dat meldt Het Parool. 

Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Wachttijden jeugdzorg en dyslexie aangepakt in Amsterdam


De gemeente Amsterdam gaat uitzoeken wat de oorzaken en achtergronden zijn van de lange wachtlijsten voor jeugdzorg en dyslexie. De wachttijden zijn al sinds lange tijd een probleem in de hoofdstad. Dat meldt Het Parool.

Normal_normal_portretfoto-dekker

Nog geen extra financiële steun voor brede brugklassen


Voor de inrichting van brede brugklassen is op dit moment geen noodzaak om extra financiële maatregelen te nemen. Dat maakt demissionair staatssecretaris Dekker bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Wel spoort hij schoolbesturen aan om samen regionale afspraken te maken over een dekkend aanbod van brede brugklassen. Dat meldt de VO-raad.

Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

Aantal (zeer) zwakke scholen in Drenthe neemt steeds verder af


De provincie Drenthe heeft een hele tijd te maken gehad met een relatief hoog aantal (15) zwakke en zeer zwakke basisscholen vergeleken met de rest van Nederland. Volgens de Onderwijsinspectie is er sinds deze week geen enkele Drentse school meer met het stempel ‘zeer zwak’. De Drentse onderwijskoepel PRISMA wil die lijn nu voortzetten om eventu...

Normal_2063797_zomerschool_640x360

4000 leerlingen in zomervakantie toch naar school


Na vandaag heeft heel Nederland vakantie. Kinderen in het noorden van het land hebben hun laatste schooldag. Zo'n honderd middelbare scholen in het land houden echter de deuren open deze zomer. Zij bieden een zogenaamde zomerschool aan voor leerlingen. Met de extra lessen kunnen de leerlingen proberen hun cijfers op te krikken zodat ze in septem...

Normal_techniek__techniekdag

Zeeland opent centrum voor toptechniek


Vanaf komend schooljaar wordt in Zeeuws-Vlaanderen een Centrum voor Toptechniek geopend. Het centrum is tot stand gekomen door een samenwerking tussen drie middelbare scholen met technische vmbo-opleidingen, een mbo-school, het bedrijfsleven, de drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen en de provincie Zeeland. Dat meldt Techniekpact.

NOG Interview

Hoe noodzakelijk en ethisch zijn lokkertjes om het lerarentekort te bestrijden?

Normal_docent1


Het lerarentekort is zo nijpend, dat gemeenten allerlei manieren verzinnen om docenten naar hun stad te lokken. Zo komt de gemeente Rotterdam met bonussen om leraren aan te...

NOG Blog

De kunst van het verbinden

Normal_pascal_2

Aan het einde van het schooljaar druppelen zo nu en dan nog leerlingen binnen in het tekenlokaal. Ik ben blij met elk bezoekje van elke leerling en maak graag een afsluitend praatje met ze. De vakantie staat voor de deur, de sfeer is ongedwongen en staat het toe om verhalen te mogen horen die tijdens een drukke lesweek vaak onder het oppervlak b...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht