NOG Onderwijsnieuws

Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Leerlingen dupe van geharrewar over financiering renovatie schoolgebouwen


De scholen zijn alweer begonnen aan een nieuw seizoen. Veel schoolgebouwen, die gemiddeld 40 jaar oud zijn, hebben renovatie nodig. Maar het gebeurt niet, door geharrewar tussen schoolbesturen en gemeenten. Als ze er nu weer niet uitkomen, moet het kabinet ingrijpen", stelt voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen. Dit meldt Bouwend Nede...

Normal_rss_entry-54703

Ook LSVb blijft waarschuwen voor kosten nieuw leenstelsel


Het academisch jaar 2016-2017 gaat met aanzienlijk minder gemor van start dan de voorgaande collegeperiode, toen het leenstelsel werd ingevoerd. Toch blijft de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) kersverse studenten waarschuwen voor de gevaren van het nieuwe systeem van studiefinanciering.

Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Landelijke pilot PEPP gestart voor pm'ers die willen blijven bijscholen


Er is een landelijke pilot gestart voor een digitaal Permanent Educatieplatform Pedagogisch Professionals (PEPP). Deze pilot is bedoeld voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang die zich voortdurend willen blijven bijscholen. Dit meldt de Klaroen.

Normal_school__onderwijs__bord__krijt__boeken

De scholen in het noorden van Nederland zijn weer begonnen


Voor scholieren in het noorden van Nederland is de zomervakantie weer afgelopen. Zij moeten vanaf vandaag weer de schoolbanken in. De vakantie in Noord-Nederland begon op 16 juli.

Normal_klas__kinderen__po__sander_dekker__staatssecretaris__klaslokaal

Dekker: 'Examinering voor leerlingen in het vso is prima geregeld'


Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs is de examinering voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs goed geregeld. Hij ziet daarom geen reden om nader onderzoek te doen naar een manier om de huidige examinering redelijker te maken. Dit schrijft Dekker in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Ypma van de PvdA.

Normal_rss_entry-54706

Politie trekt ten strijde tegen nepwapens


Kinderen die met nepwapens op straat lopen: politiemensen worden er steeds vaker mee geconfronteerd en dat kan slecht aflopen. Daarom start maandag een campagne voor kinderen van 10 tot 16 jaar waarbij agenten op onder meer scholen en bij sportclubs gaan vertellen hoe gevaarlijk het kan zijn. De politie Rotterdam nam het initiatief voor de lande...

Normal_rss_entry-54840

80 kinderen weg bij 'Gülenschool' Amsterdam


Bij de vermeende Gülen-basisschool de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp zijn zeker tachtig van de vierhonderd leerlingen van school gehaald. Volgens een medewerker wordt de Turkse school deze week extra beveiligd.

Normal_rss_entry-54836

Rechter: mbo-studenten hebben recht op diploma van ROC Landstede


Studenten die aan de Europort Business School (EPBS) een opleiding volgden maar op het laatste moment geen diploma kregen, krijgen dat mogelijk toch. De rechtbank in Zwolle behandelde maandag het kort geding dat leerlingen hadden aangespannen.

Normal_smartphone_app__2_

'Back to school' moet digitale tools integreren in lessen


Staatssecretaris Dekker bezoekt aanstaande maandag het ‘Back to School’-initiatief van Vodafone. Vodafone wil leraren een helpende hand bieden hoe ze social media, apps en YouTube beter kunnen integreren in het onderwijs. Met een bus wordt een Back to Schooltour langs scholen gemaakt. Dekker neemt samen met de docenten van het Marcanti College a...

Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

Algemene Onderwijsbond: lerarenregister is zinloos zonder aangifte


De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor leraren vooralsnog voldoende. Een lerarenregister, waarvoor Ouders en Onderwijs pleit, is volgende de organisatie niet nodig. Dit meldt de AOb.

Logo_justitie

Mbo-leerlingen spannen kort geding aan voor diploma


21 mbo-leerlingen spannen vandaag een kort geding aan tegen ROC Landstede uit Zwolle, waarin zij alsnog de uitreiking van hun mbo-diploma eisen. Vanwege een conflict tussen ROC Landstede en EuroPort Business School (EPBS) zijn zij nog steeds niet in het bezit van een diploma. Dit meldt NRC.

Normal_student__studeren__leren__aantekeningen__college__schrijven

Jezelf overhoren lijkt effectievere leerstrategie dan markeren of herhalen


Studenten die een tekst bestuderen doen dat vaak door de tekst herhaaldelijk door te nemen of door belangrijke informatie te markeren. Promovenda Pauline Reijners laat zien dat er effectievere technieken zijn, zoals technieken die het ophalen van eerder opgeslagen informatie uit het geheugen stimuleren. Dit meldt de Open Universiteit.

Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Ouders en Onderwijs wil lerarenregister na Rotterdamse ontuchtzaak


Ouderorganisatie Ouders en Onderwijs pleit voor de invoering van een lerarenregister om foute leraren te weren. Een goede registratie kan ervoor zorgen dat een ontuchtzaak, zoals die afgelopen week in Rotterdam aan het licht kwam, niet meer kan voorkomen, vindt de organisatie. Dit meldt NOS.

Normal_bezuinigen_geld_besparen

Het ISO: Koopkracht studenten wordt in 2017 het hardst getroffen


Terwijl het Kabinet de plannen voor Prinsjesdag opstelt, toont onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aan dat de koopkracht van studenten in 2017 onevenredig hard zal dalen.  Het ISO heeft daarom een aantal aanbevelingen gedaan voor het Kabinet om deze ontwikkeling tegen te gaan. Dit meldt het ISO.

Normal_rss_entry-54758

Eerste universiteiten gaan weer beginnen


Deze week gaan twee universiteiten weer van start. Het is het begin van het academisch studiejaar. Maandag bijten de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam het spits af. De colleges en werkgroepen gaan weer beginnen en de studenten moeten weer in de studieboeken duiken. Volgende week gaan de andere universiteite...

Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

Hoofdluis vaak actief op basisschool, middelbare school en kinderopvang


Behalve basisscholieren hebben ook middelbare scholieren en kinderen onder 4 jaar regelmatig last van hoofdluis. Hoofdluis komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, zo blijkt uit het onderzoek ‘LuisThuis?’ van het RIVM.

NOG Interview

Interview Kinderombudsman: ‘Mijn kennis en ervaring wil ik graag teruggeven aan de praktijk’

Normal_kalverboer


In april van dit jaar benoemde de Tweede Kamer Margrite Kalverboer tot de nieuwe Kinderombudsman. De 55-jarige hoogleraar Kind, (Ortho)Pedagogiek en Vreemdelingenrecht is d...

NOG Column

Studiestress op maandagochtend

Normal_marja_ruijterman

Het was stil, heel stil in de vijfentwintig koppige groep eerstejaarsstudenten. Ze moesten het vak studiestress volgen en nog wel op maandagochtend om negen uur. Op die tijd moet je jongeren niet lastig vallen met gekke vakken waar ze niet om gevraagd hebben. Tja, maar ik moest er wel wat van maken en je weet maar nooit wie het nodig heeft.  Het...

NOG Onderwijsvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht