Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Logo_hanze__hogeschool__groningen

Studenten, medewerkers en alumni geëerd op Walk of Fame


De Hanzehogeschool Groningen heeft nieuwe namen van prijswinnaars toegevoegd aan de ‘Walk of Fame’. Ieder jaar krijgen studenten, medewerkers en alumni die een belangrijke prestatie hebben geleverd een eigen plakkaat hierop. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.

Logo_docent__leraar__leerkracht

Kamervragen over beoordeling scripties Rijksuniversiteit Groningen


Uit een artikel in de Volkskrant kwam naar voren dat geschiedenisdocenten aan de Rijksuniversiteit Groningen vorig jaar alleen onderwijsuren erkend kregen voor het begeleiden van scripties die een voldoende hadden gekregen. Zihni Özdil, Kamerlid GroenLinks, heeft hierover Kamervragen gesteld. Dit meldt de Tweede Kamer.

Normal_schoolplein__plein__pauze

Scholenbouw in grote steden belemmerd


Scholen in grote steden komen ervaren moeilijkheden doordat ze geen aannemer kunnen vinden voor hun bouwplannen. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Logo_gezonde_school

Aventus Deventer 100e mbo-locatie 'Gezonde School'


Aventus, locatie Middenweg, in Deventer is de 100e mbo-locatie die zich Gezonde School kan noemen. De school ontving erkenning voor diverse werkzaamheden rond het thema voeding. Dit meldt MBO Raad.

Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Medische studenten als coach met patiënten mee op artsenbezoek


Op 22 heeft in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom, de eerste afspraak plaatsgevonden waarbij een patiënt werd begeleid door een medisch student. Op initiatief van de reumatologen is een unieke samenwerking gezocht met MedGezel, de sociale onderneming, die zich tot doel heeft gesteld om patiënten te laten bijstaan door geneeskundestude...

Normal_koning__willem-alexander

Koning opent tentoonstelling ‘Het Universum van Amsterdam'


Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 28 juni 2019 de tentoonstelling ‘Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam. In deze tentoonstelling staan de vloerkaarten in de Burgerzaal van het Paleis en in Amsterdam gemaakte kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeu...

Normal_muziek__saxofoon__muziekles__muziekonderwijs

Saxofonist Mo van der Does wint Conservatorium Talent Award 2019


De prijs houdt een geldbedrag in van € 5000 voor talentontwikkeling en een podium tijdens de komende editie Jazz in Duketown. Van der Does ontving de prijs uit handen van commissaris van de Koning Wim van de Donk, voorzitter van het Brabantse Prins Bernhard Cultuurfonds. Dit meldt provincie Brabant.

Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Oplossingen door basisschoolleerlingen voor wereldwijde uitdagingen


Limonade drinken met gefilterd zeewater als oplossing voor het mondiale drinkwater probleem? Als het aan Basisschool Het Mozaïek  uit Nieuw- Vennep ligt wel. Het idee van deze scholieren werd dit jaar als een van de winnaars verkozen uit een recordaantal inzendingen van de Generation Discover bright ideas challenge. Bijna 34.000 ontdekkers van d...

Normal_patricia_vd_werff

'Jij doet alleen maar leuke dingen met de kinderen'


Het is zaterdagochtend. Manlief zit in Londen voor werk en ik zou wakker moeten worden in een stil huis. Zou moeten worden. Maar dat is niet het geval, want bovenstaande zin galmt als een echo door in mijn hoofd.

Normal_examenhal__examens__eindexamen__stoelen__tafeltjes

Nagekeken havo-eindexamens Frans gestolen


Op het Arentheem College Thomas a Kempis in Arnhem zijn de havo-eindexamens Frans gestolen uit de auto van de docent. De examens moeten worden overgedaan. Dit meldt Omroep Gelderland.

Normal_rss_entry-182994

'Schrap tentamens en colleges tijdens staking'


De landelijke staking in het openbaar vervoer, volgende week dinsdag, brengt studenten van diverse hogescholen en universiteiten in een lastig parket. Bij een aantal instellingen gaan tentamens gewoon door, tot ongenoegen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De bond wijst erop dat veel studenten afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en...

Normal_primair_onderwijsraad_po-raad_logo

PO-Raad congres van 14 juni gaat over LEF!


Op 14 juni vindt in congrescentrum Papendal het PO-Raad congres plaats. Thema van dit jaar is LEF! Dit meldt PO-Raad.

Normal_kov__opvang__psz

Urenuitbreiding voorschoolse educatie uitgesteld naar augustus 2020


De inwerkingtreding van de urenuitbreiding voorschoolse educatie wordt met zeven maanden uitgesteld van 1 januari naar 1 augustus 2020. De betrokkenen, waaronder gemeenten en kinderopvang, zeggen meer tijd nodig te hebben voor de realisatie van het plan. Dit schrijft minister Slob aan de Tweede Kamer.

Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Laatste dag van de eindexamens is ingegaan


Vandaag is de laatste dag van de Centrale Eindexamens. Vanmorgen staat Fries en Russisch op het program en vanmiddag zijn de talen Spaans, Turks en Arabisch aan de beurt, voor zowel havisten als vwo’ers.

Normal_geld__portemonnee__muntgeld

'Schuldhulpverlening en blijven studeren moet mogelijk zijn'


Gemeenten zouden jongeren moeten helpen om te kunnen blijven studeren terwijl ze in de schuldhulpverlening zitten. Per geval zouden gemeenten moeten afwegen wat jongeren het beste perspectief geeft op zowel een schuldenvrije toekomst als een startkwalificatie. Dit schrijft minister Van Engelshoven in antwoord op Kamervragen. Dit meldt de Tweede ...

Logo_comeniusnetwerk__knaw__logo

ComeniusFestival 2019: vernieuwing in het hoger onderwijs


Op donderdag 6 juni 2019 vindt het ComeniusFestival 2019 plaats. Dit festival, vanuit het ComemiusNetwerk, zet de vernieuwing van het hoger onderwijs centraal. Dit meldt de KNAW.

NOG Interview

100 jaar Onderwijsraad: balanceren tussen onderwijs, onderzoek en overheid

Logo_onderwijsraad


De Onderwijsraad viert dit jaar zijn honderdjarige bestaan. De afgelopen eeuw heeft de raad de regering en de Kamers bijgestaan met adviezen over het onderwijsbeleid en de ...

NOG Blog

'Jij doet alleen maar leuke dingen met de kinderen'

Normal_patricia_vd_werff

Het is zaterdagochtend. Manlief zit in Londen voor werk en ik zou wakker moeten worden in een stil huis. Zou moeten worden. Maar dat is niet het geval, want bovenstaande zin galmt als een echo door in mijn hoofd.

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht