NOG Onderwijsnieuws

Normal_leren_lezen__kinderboek__peuter__lezen__taal

Maandag 19 juni 2017: congres PACT pakt door!


Op maandag 19 juni organiseert Pedagogisch PACT het congres PACT Pakt door! in Maarssen. Met dit landelijke event wordt teruggeblikt op drie jaar Pedagogisch PACT en Kindcentra2020. Hiermee wordt de eerste fase afgerond van het uitbreiden van inclusieve pedagogisch-educatieve voorzieningen voor jonge kinderen. Ook wordt vooruit gekeken naar de t...

Normal_duurzaam

NDDHO17: Duurzaamheid in onderwijs moet hoog op politieke agenda


De ruim 300 deelnemers aan de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs (NDDHO17) doen een dringende oproep aan de politiek en formateurs van een nieuw kabinet: plaats duurzaamheid in het onderwijs hoog op de agenda. NDDHO17 vond plaats op 19 mei bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op dit jaarlijkse event komen studenten, ondern...

Normal_fotonummereen

Cultuurplatform voor en door kinderen nu ook in Nederland


Kinderen Goedgekeurd, het nationaal cultuurplatform voor en door kinderen, start officieel in Nederland. Met als spectaculaire aftrap een gloednieuwe show met kinderen, waarvoor jonge podiumtalenten zich kunnen inschrijven. Dit meldt Kinderen Goedgekeurd.

Normal_duurzaamheid_groen_milieu_aarde_natuur

SWKGroep Innovatieprijs 2017 voor beweegplaat en Buurt&Zo app


De beweegplaat van Cas en de Buurt&Zo app zijn uitgeroepen tot winnaars van de SWKGroep Innovatieprijs 2017. Zij gaan samen met de SWKGroep met deze ideeën aan de slag om de wereld mooier en duurzamer te maken. Dit meldt SWKGroep.

Normal_robot__robotisering__jongere

Nieuwe robotschool leidt op alle niveaus op in industriële robotica


Verschillende mbo’s, hogescholen en ondernemers werken samen in het project ‘Industriële Robotica’ in Harderwijk. Via een ‘robotschool’ worden zoveel mogelijk mensen op alle niveaus klaargestoomd voor de toekomst van de industriële robotica. Dit meldt omroep Gelderland.

Normal_matlha

Plannen: een vaardigheid voor nu en later


Wat herinnert u zich als u terugkijkt op uw middelbare schooltijd? Deze tijd is voor veel leerlingen een transitie van kind naar volwassenheid, ze hebben behoefte aan autonomie maar weten niet altijd hoe ze schoolwerk handig aan kunnen pakken. Daarbij zijn er naast het schoolwerk natuurlijk veel andere activiteiten waar leerlingen aandacht aan w...

Normal_nederlandse_vlag__vlag__nederland

BON klaagt staat aan vanwege schending recht op Nederlandstalig onderwijs


Beter Onderwijs Nederland (BON) dreigt de Nederlandse staat voor de rechter te slepen. BON vindt dat de overheid niet voldoende toeziet op het recht op Nederlandstalig onderwijs zoals dat is opgenomen in artikel 7.2 van de Wet op het Hoger Onderwijs. Dit meldt BON.

Normal_image

Tien finalisten bekend voor landelijke Vlogwedstrijd Veteranendag


Tientallen klassen uit heel Nederland deden mee aan de Veteranendag Vlogwedstrijd. Zij maakten meer dan zeventig vlogs voor veteranen. De top tien is te zien op vlogs.veteranendag.nl. Dit meldt  Nationaal Comité Veteranendag. 

Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Tien finalisten strijden om de titel ‘Verhaalverteller 2017'


Op zaterdag 27 mei 2017 vindt de finale van de twintigste editie van de Nationale LeesVertelwedstrijd plaats. In deze talentenjacht voor dove en slechthorende kinderen strijden tien finalisten om de titel van Verhalenverteller 2017. Dat meldt Doof.nl.

Normal_apps__smartphone__mobiel__social_media

Perfecte plaatjes Instagram slecht voor zelfbeeld jongeren


Uit een Brits onderzoek blijkt dat Instagram van alle sociale media de negatiefste effecten heeft op de gemoedstoestand van jongeren. De veelal perfecte plaatjes zorgen voor gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en depressie. Dit meldt NOS.

Normal_images

Rage van fidget spinners goed voor leerlingen met adhd


Er is weer een nieuwe rage onder basisschoolleerlingen: fidget spinners. Het draaischijfje kan voor kinderen met concentratieproblemen een uitkomst zijn. Door het friemelen kunnen kinderen zich namelijk beter concentreren. Toch wordt het speelgoed op sommige scholen in de klas verboden. Dit melden RTL Nieuws en Dagblad van het Noorden.

Normal_huiselijk_geweld-_mishandeling

OM onderzoekt mishandeling tijdens ontgroening bij Amsterdams corps


Het Openbaar Ministerie in Amsterdam onderzoekt een mishandeling op de sociëteit van het Amsterdams studentencorps A.S.C./A.V.S.V op 31 januari dit jaar. Hierbij zou het slachtoffer een tand zijn verloren. Het is het derde ontgroeningsincident in korte tijd waarnaar het OM onderzoek doet. Dit meldt NRC.

Normal_woordenboek_nederlands

Beste Leraar Nederlands 2017 is Vlaamse Tamara Stojákovic


Lerares Tamara Stojákovic (31) is zaterdagochtend verkozen tot Beste Leraar Nederlands 2017 in het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits. Het publiek koos haar uit drie door de jury genomineerde docenten Nederlands. Het is de eerste keer dat de titel naar een Vlaamse docent gaat. Dit meldt NOS.

Normal_steoelen__leeg__examen__eindexamen__examenhal

Vmbo-examen aardrijkskunde ongeldig verklaard door fout school


24 leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle moeten hun eindexamen Aardrijkskunde overdoen. De school had atlassen neergelegd op de tafels van de vmbo-leerlingen, maar volgens het examenreglement is dit niet toegestaan. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_zwemles__kind__zwemvaardigheid__zwemmen__schoolzwemmen

Boszhard en Dekker leren kinderen zwemmen in Zappsport


Ron Boszhard gaat in het kindersportprogramma Zappsport kinderen zwemles geven. Hij krijgt daarbij hulp van Olympisch zwemkampioene Inge Dekker.

Normal_rss_entry-89104

PO in Actie wil excuses van Dekker en erkenning problemen in onderwijs


Het lerarencollectief PO in Actie eist in een open brief excuses van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De bewindsman heeft volgens de actiegroep 120.000 leraren geschoffeerd en moet zijn woorden terugnemen. Daarna moet hij de problemen waarmee het basisonderwijs kampt erkennen en door de sector aangedragen oplossingen aanvaarden: mee...

NOG Interview

‘Actieweek Thuiszitters moet inspiratiebron zijn voor velen’

Normal_thuis


Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren zitten nog steeds duizenden leerlingen onnodig thuis. Om die reden slaan meerdere organisaties op het gebied van onderwijs ...

NOG Blog

“Jongens, even opletten!”

Normal_hans_boudestein

De zomer komt er weer aan. Wat is er leuker dan op een warme dag met een drankje op een terras te zitten en naar mensen te kijken. Al die verschillen in uiterlijk, leeftijd, kleding, haardracht, manieren van bewegen. Voor een terrasbezoeker gespreksstof genoeg: “Moet je die zien….dat kan toch echt niet... zo die durft….daar is wel lef voor nodig...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht