Tips krokusvakantie
Het is Krokusvakantie. Helaas is het voorjaarszonnetje nog ver te zoeken, maar dat mag de pret niet drukken. 
Met dit druilerige weer toch graag wat leuks doen met de kinderen? Maak er een cultureel dagje van. De Nationale Onderwijsgids zet een aantal tips voor u op een rij!
 
Tijdens de voorjaarsvakantie organiseert het Fries Museum allerlei leuke activiteiten voor kinderen, waaronder het schilderen van klompen, creatief gebruik van de iPad en het maken van een schilderij. Van 21 tot en met 25 januari zijn er dagelijks vier verschillende workshops te volgen.
 
Tijdens de vakantie is de entree voor kinderen gratis. Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro per persoon. Het Fries Museum is van maandag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 geopend. 
 
De Hermitage in Amsterdam  is een relatief nieuw museum, maar altijd drukbezocht. Sinds de opening van het gerenoveerde museum in 2009 zijn er al miljoenen bezoekers geregistreerd. En dat is niet zonder reden, want de Hermitage heeft een collectie van één van de grootste en beroemdste musea ter wereld: de Hermitage in St. Petersburg. Ieder half jaar is er een nieuwe tentoonstelling.

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Zo kunnen zij er grote kunstenaars als Da Vinci en Monet ontmoeten. Overigens is Victoria Koblenko aankomende zondag aanwezig in de Hermitage! Tijdens de maandelijks terugkerende talkshow praat zij over haar persoonlijk Rusland.

Het Amsterdams museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. 
 
Is uw kind geïnteresseerd in de anatomie en pathologie van de mens? Bezoek dan tijdens de Krokusvakantie het Museum voor Anatomie en Pathologie in het Radboudumc te Nijmegen. De collectie anatomie bevat een verzameling van embryo’s, foetussen en preparaten in een conserverende vloeistof. In de studiezaal van het Radboudumc staan diverse preparaten van menselijke organen waarin afwijkingen te zien zijn.
 
Toegang tot het museum voor de Anatomie en Pathologie is gratis. Van maandag  tot en met donderdag is het museum tussen 9.00 en 17.00 uur geopend. Op vrijdag is de collectie iets minder lang te bezichtigen, want dan opent het museum om 10.00 uur de deuren en gaat het dicht om 14.00 uur. 
 
Ben je in de vakantie in de buurt van Elburg en wil je meer weten over deze stad? Bezoek dan Museum Elburg! Vestingstad Elburg heeft diverse markante gebouwen. Museum Elburg heeft zich in één van deze panden gevestigd en laat u de geschiedenis van Elburg zien, waaronder de stadsverdediging, de rechtspreek, zilver en visserij. Ook kunt u verschillende voormalige kloosterpanden bezoeken. Het museum heeft naast de vaste collectie tevens wisseltentoonstellingen, met deze week (tot en met 25 februari) de Tour D’Europe: Langs ideaalsteden in de late middeleeuwen.
 
Liever op een wat actievere manier de stad ontdekken? In de vakanties organiseert het museum ‘woensdagmiddagactiviteiten,’ zoals een workshop bijenwaskaarsen maken. Voor €2,25 p.p. kun je een fotopuzzeltocht door de stad doen. 
 
Museum Elburg is van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 te bezoeken. Een kaartje voor volwassenen kost 6 euro, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. 
 
Mocht je in deze schoolvrije week toch nog behoefte hebben aan Onderwijs, vertrek dan naar Dordrecht. Met bijna 400.000 voorwerpen heeft het Nationaal Onderwijsmuseum de grootste onderwijscollectie ter wereld. In het gerestaureerde gebouw De Holland vindt u allerlei gebeurtenissen in de ontwikkeling van het onderwijs. Niet alleen leert u samen met uw kind over de geschiedenis, ook het heden en de toekomst komen aan bod.
 
Tijdens de voorjaarsvakantie staat het Onderwijsmuseum in het teken van de Romeinen, een groots volk waarvan veel vaardigheden nog steeds terug zijn te zien in de huidige maatschappij. Van 27 februari tot en met 3 maart kunnen kinderen leren schrijven op z’n Romeins, een geldbuidel maken of munten ontwerpen. Ook zijn diverse voorleesmiddagen. De vakantie-activiteiten zijn gratis in combinatie met een  entreekaartje.
 
U bent welkom tussen 09.00 en 17.00 uur. Entree is 9 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar en gratis voor de jongsten. 
 
Het CODA Museum in Apeldoorn heeft speciale tentoonstellingen voor kinderen. Wilt u een samen een dagje uit beleven in Apeldoorn? Neem ze dan hier mee naartoe! In CODA leren kinderen spelen, lezen, en creëren. Het museum heeft een speciale kindertentoonstelling, waar kinderen kennismaken met De Stijl, de kunstbeweging waar Piet Mondriaan lid van was. De zwarte lijnen zitten er al in, nu alleen de (primaire) kleuren nog. De laatste zondag van de maand kunnen jullie deelnemen aan een speciale familieworkshop hierover. 
 
CODA heeft zelfs een Gamezone, waar jongeren gerust een hele middag zoet zijn met spelletjes op de Playstation 4, Wii U, Xbox One of op de computer. Zo kunt u ongestoord de rest van het museum bekijken.
 
CODA is gedurende deze hele week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kinderen tot en met 15 jaar krijgen gratis toegang. Voor volwassenen kost een kaartje 10 euro. Studenten krijgen met hun collegekaart 50 procent korting.  
 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids