NOG Onderwijsagenda nieuws

Normal_jeroen-swolfs-4-3

Topfotograaf Jeroen Swolfs bij Windesheim Uitgelicht tijdens World Press Photo


Donderdag 30 maart is fotojournalist Jeroen Swolfs te gast in Uitgelicht, de gastcollegereeks van hogeschool Windesheim. Deze speciale editie vindt plaats tijdens World Press Photo en daarom wijkt de gastcollegereeks van de opleiding Journalistiek ditmaal uit naar de Grote Kerk in Zwolle. Dit meldt Windesheim.

Normal_digitaal

Onderwijsdialoog ‘Doordacht digitaal, onderwijs in het digitale tijdperk'


Op dinsdag 18 april 2017 organiseren de Onderwijsraad en TIER-UM, het Top Instituut voor evidence based onderwijs van de Universiteit Maastricht, de onderwijsdialoog ‘Doordacht Digitaal’. Deze middag geeft een overzicht van risico’s, beloften en uitdagingen van digitalisering en laat zien ‘wat werkt’ in de digitalisering van het onderwijs. Dit m...

Normal_schermafbeelding_2017-03-13_om_16.21.45

‘Stop met gebruik termen zwarte en witte scholen’


De termen ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen zijn onwenselijk en onacceptabel, vindt UvA-wetenschapper Hülya Kosar Altinyelken. De Nederlandse samenleving is zich onvoldoende bewust van de negatieve gevolgen die deze labels kunnen veroorzaken. “Juist daardoor gaat het fout”, zegt de docente onderwijs en pedagogiek. 

Normal_mag-dat_kunstgebouw_basczerwinski

KCR organiseert conferentie 'Afkijken mag!'


Op dinsdag 28 maart 2017 organiseert Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) de tweejaarlijkse conferentie 'Afkijken mag!' Dit keer in samenwerking met Kunstgebouw en met misschien wel de meest spraakmakende onderwijspedagoog van Nederland als key note spreker: Gert Biesta. Dit meldt Kunstgebouw. 

Normal_open_masteravond

Open avond donderdag 16 maart TU Kampen


Op donderdagavond 16 maart organiseert de Theologische Universiteit Kampen een speciale informatiemarkt over masteropleidingen van 19.00 – 21.00. Naast de driejarige predikantsmaster biedt de TU Kampen een eenjarige Master Theologie Algemeen aan met een keuze uit de volgende afstudeervarianten: Oude testament, Missionaire gemeente, Nieuwe Testam...

Normal_netwerk__samen__samenwerken

Twaalfde editie Jaarcongres Brede School


Op dinsdag 11 april 2017 vindt de twaalfde editie van het Jaarcongres Brede School plaats. Hierin hebben deelnemers de gelegenheid nieuwe ideeën op te doen, geïnspireerd te raken en elkaar te ontmoeten op het gebied van samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Dit meldt bredeschoolcongres.nl.

Logo_samenwerking34

Werkconferentie over de toekomst van het curriculum


Terwijl de discussies over het curriculum op landelijk niveau doorgaan, worden leraren, schoolleiders en bestuurders zich steeds meer bewust van de mogelijkheden om het onderwijsaanbod van de school zo vorm te geven, dat het past bij de ambities en mogelijkheden van de leerlingen en de school. Op 5 april 2017 wordt daarom een werkconferentie in ...

Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Informatiebijeenkomst over eindtoets in speciaal (basis)onderwijs


Op woensdag 22 maart 2017 vindt een informatiebijeenkomst plaats over de eindtoets in het speciaal (basis)onderwijs. De informatiebijeenkomst is bedoeld voor schoolbestuurders, schoolleiders, intern begeleiders en leerkrachten. Dit meldt Lecso.

Normal_onderwijscooperatie_logo

Inschrijving open voor geven van workshop op Lerarencongres 2017


Het Lerarencongres 2017 vindt plaats op vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober en wordt georganiseerd door de Onderwijscoöperatie. Hierin staan kennisdeling en professionele dialoog centraal via interactieve workshop en activiteiten. Tot 2 april kunnen leraren een eigen bijdrage inzenden voor een workshop. Dit meldt de Onderwijscoöperatie.

Normal_copyright_stockfreeimages_student_huiswerk_stapel_boeken_leren_lezen

24 maart: conferentie over laaggeletterdheid en leesbevordering


Op vrijdag 24 maart 2017 vindt bij Saxion een conferentie voor pabo-docenten plaats over laaggeletterdheid en leesbevordering. De vraag die hierbij centraal staat is: hoe kunnen pabo’s een effectieve bijdrage leveren aan het voorkomen van laaggeletterdheid en het stimuleren van leesplezier? Dit meldt Stichting Lezen.

Normal_verkiezingen_stemmen

Tweede Kamerverkiezingen: wat zijn de plannen op het gebied van onderwijs?


Met de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart in het vooruitzicht heeft de redactie een overzicht gemaakt van de standpunten van de acht grootste politieke partijen over het onderwijs. Eensgezind zijn de partijen over het bevorderen van de kansengelijkheid in het onderwijs. Ook investeren in leraren is geen groot discussiepunt. Punten van onenigh...

Normal_portemonnee_geld

Russische studiebeurzen voor zomercursus en masteropleiding


Nederlandse studenten kunnen dit jaar weer gebruik maken van studiebeurzen die de Russische overheid aanbiedt. Het gaat om 9 beurzen voor een zomercursus en 1 beurs voor een masteropleiding. De aanmelding sluit 1 april 2017. Dit meldt EP-Nuffic.

Normal_werk__arbeidsmarkt__zzp_er__vacatures__werken__vrouw__laptop

UvA wil zoveel mogelijk vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia met Edit-a-thon


Slechts twaalf van de honderd eerste vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn op Wikipedia te vinden. Hier moet verandering in komen, vinden Bijzondere Collecties van de UvA en de genderwerkgroep van Wikipedia. Daarom organiseren zij op zaterdag 4 maart de Edit-a-thon, een poging om zoveel mogelijk biografieën over vr...

Logo_op_verhaal_komen_2

'Op verhaal komen' Over schrijven, lezen en verbeelden


Inspirerend en informatief congres over de laatste trends en ontwikkelingen in het denken over leesbevordering. Dit vindt plaats op 5 april in TivoliVredenburg te Utrecht.

Normal_lente

Culturele tips voor de voorjaarsvakantie!


Het is Krokusvakantie. Helaas is het voorjaarszonnetje nog ver te zoeken, maar dat mag de pret niet drukken. Met dit druilerige weer toch graag wat leuks doen met de kinderen? Maak er een cultureel dagje van. De Nationale Onderwijsgids zet een aantal tips voor u op een rij! 

Logo_logo-klein-rgb-e1458123758212

7 april: DNA-Lab dag voor docenten en onderwijsassistenten


Op vrijdag 7 april 2017 vindt de vijfde landelijke DN-Lab dag plaats. Een dag vol lezingen en workshops over DNA, life sciences, (bio)chemie en meer. De dag vindt plaats in congrescentrum de Reehorst in Ede. 

NOG Onderwijsagenda

NOG Interview

‘Stop met gebruik termen zwarte en witte scholen’

Normal_schermafbeelding_2017-03-13_om_16.21.45


De termen ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen zijn onwenselijk en onacceptabel, vindt UvA-wetenschapper Hülya Kosar Altinyelken. De Nederlandse samenleving is zich onvoldoende bewu...

NOG Column

Traumasensitief onderwijs is werken met de tijdlijn van een leerling!

Normal__cid_888553ef38194404a8d449cc604ad6fe_userpc

Strafregels schrijven en in de hoek staan waren vijftig jaar geleden hele normale manieren om kinderen in de klas te disciplineren. Na “verdwijn maar naar de gang!” kwamen de beloningstickers en de “stoutstoel”  daarvoor in de plaats. Kinderen kwamen, dachten wij, de school binnen als een tabula rasa. Als dit onbeschreven blad niet zo wit was al...

NOG Nieuwsoverzicht