NOG Onderwijsagenda nieuws

Logo_op_verhaal_komen_2

'Op verhaal komen' Over schrijven, lezen en verbeelden


Inspirerend en informatief congres over de laatste trends en ontwikkelingen in het denken over leesbevordering. Dit vindt plaats op 5 april in TivoliVredenburg te Utrecht.

Normal_lente

Culturele tips voor de voorjaarsvakantie!


Het is Krokusvakantie. Helaas is het voorjaarszonnetje nog ver te zoeken, maar dat mag de pret niet drukken. Met dit druilerige weer toch graag wat leuks doen met de kinderen? Maak er een cultureel dagje van. De Nationale Onderwijsgids zet een aantal tips voor u op een rij! 

Logo_logo-klein-rgb-e1458123758212

7 april: DNA-Lab dag voor docenten en onderwijsassistenten


Op vrijdag 7 april 2017 vindt de vijfde landelijke DN-Lab dag plaats. Een dag vol lezingen en workshops over DNA, life sciences, (bio)chemie en meer. De dag vindt plaats in congrescentrum de Reehorst in Ede. 

Normal_dyslexie

‘Dyslexie schuld van onderwijs? Volstrekte onzin’


Volgens het Algemeen Dagblad geven drie hoogleraren het onderwijs de schuld van het hoge aantal kinderen met dyslexie. Twee van hen, van wie één geen hoogleraar blijkt te zijn, ontkennen deze conclusie te hebben getrokken. Is het onderwijs echt de schuldige? 

Normal_studenten_conferentie_congres

21 januari: conferentie 'Anders doen denken in het onderwijs'


Op 21 juni 2017 wordt de conferentie 'Anders doen denken in het onderwijs' georganiseerd aan de Universiteit Wageningen. Tijdens de conferentie wordt geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag: hoe begeleid je (leer)loopbanen van scholieren, studenten, opleiders én managers optimaal? Dit meldt Open Universiteit.

Normal_radboud_universiteit_logo

9 februari: symposium 'Gelijk oversteken - van vwo naar universiteit'


Op donderdag 9 februari vindt het symposium 'Gelijk oversteken - van vwo naar universiteit' plaats. Dit symposium, een initiatief van de Radboud Universiteit, wil onderzoeken hoe de overgang van voorgezet onderwijs naar wetenschappelijk onderwijs verbeterd kan worden. Dit meldt Radboud Universiteit.

Normal_tu_kampen_open_dag

Open dag TU Kampen


Op donderdag 9 februari organiseert de TU Kampen een open dag voor nieuwe studenten.

Logo_logo_taalstaal_2017

Congres TaalStaal 2017 over effect behandeling bij kinderen met TOS


Op 10 november 2017 vindt de derde editie van het wetenschappelijk congres TaalStaal plaats. Het thema is ‘Het effect van behandelingen bij jonge en schoolgaande kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis (TOS)’. Het congres wordt georganiseer door Auris, Kentalis, NSDSK en Pento is samenwerking met de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht....

Normal_voolezen

‘Te weinig aandacht voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis’


Met de Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari wordt voorlezen extra gestimuleerd, ook aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Voorlezen is ontzettend belangrijk en hoort bij de alledaagse bezigheden, vindt linguïst en logopediste Joukje Henstra van Kentalis, een landelijke organisatie die zich onder andere inzet voo...

Normal_eerste_kamer

1 februari: in debat over hoger onderwijs in Onderwijscafé in Eerste Kamer


Op 1 februari vindt de nieuwste editie van het tweejaarlijkse Onderwijscafé in de Eerste Kamer plaats. Over verschillende onderwerpen aangaande het hoger onderwijs zal het debat worden aangegaan met diverse politici van verschillende partijen. Dit meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Normal_koninklijke_kentalis_logo

Kenniscafé TOS rond officiële opening nieuwe locatie Kentalis Terneuzen


Kentalis in Terneuzen organiseert op 23 februari ter gelegenheid van de officiële opening van deze nieuwe locatie een kenniscafé TOS voor professionals, die met jonge kinderen werken. Er wordt uitgelegd wat TOS is, wat het betekent voor de ontwikkeling van kinderen en hoe u het herkent. Aansluitend is er een lezing over Floorplay, één van de met...

Normal_spreker__debat__congres

Verkiezingsdebat hoger onderwijs met thema 'De Student Kiest'


Onder het thema 'De Student Kiest' organiseren studentenorganisaties in de aanloop naar de verkiezingen op maandag 13 februari 2017 een lijsttrekkersdebat. Hierin gaan de lijsttrekkers van de grote partijen het debat aan met de oppositie over diverse onderwerpen in het hoger onderwijs. Dit meldt Vereniging Hogescholen. 

Normal_kantoor_werk_werken_overleg

Rondetafelgesprek over stagemisbruik naar aanleiding van De Monitor


Wie net is afgestudeerd, kan tijdens een stage of werkervaringsplaats praktische ervaring opdoen en een netwerk opbouwen. Maar soms is zo’n stage een verkapte arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld als afgestudeerden werk doen dat vergelijkbaar is met het werk van betaalde werknemers en er geen stageovereenkomst met leerdoelen is opgesteld. De commis...

Normal_netwerk__samen__samenwerken

Educational Design Week staat in teken van verwondering


Van 6 tot en met 10 februari wordt de Educational Design Week (EDW) gehouden. Deze staat in het teken van verwondering. Want vanuit verwondering ontstaan nieuwe ideeën en inzichten over hoe onderwijs moet worden vormgegeven. Dit meldt Fontys Hogeschool.

Normal_cultuur_film__marleen

CNV Onderwijs organiseert filmmiddag over geweld op school


Op zaterdag 11 februari is er een filmmiddag voor leraren, onderwijsassistenten, conciërges en schoolleiders. Het onderwerp van de film is geweld op scholen. Na de film kan onder het genot van een borrel worden nagepraat over het onderwerp met vakgenoten. De middag wordt georganiseerd door CNV Onderwijs. Dit meldt CNV Onderwijs.

Normal_kinderopvang__kinderen__praten__kov__opvang

Symposium 'Kwaliteit voor jonge kinderen' over kwaliteit in kinderopvangbeleid


Goede kinderopvang en goede kwaliteit van onderwijs voor peuters en kleuters wordt steeds belangrijker. In het symposium 'Kwaliteit voor jonge kinderen' wordt vanuit wetenschappelijk onderzoek ingegaan op verschillende onderwerpen omtrent het beleid in kwaliteit van opvang en onderwijs. Dit meldt het Kohnstamm Instituut.

NOG Onderwijsagenda

NOG Interview

‘Dyslexie schuld van onderwijs? Volstrekte onzin’

Normal_dyslexie


Volgens het Algemeen Dagblad geven drie hoogleraren het onderwijs de schuld van het hoge aantal kinderen met dyslexie. Twee van hen, van wie één geen hoogleraar blijkt te z...

NOG Column

Het schoolplein: een bron van inspiratie

Normal_729z0025

Steeds meer scholen richten hun schoolplein in met de visie die zij binnen de muren van het schoolgebouw uitdragen. 21st century skills, verbondenheid, vrijheid, zelfstandigheid, samenwerking; allemaal voorbeelden van principes die in het onderwijs worden toegepast en die de scholen ook graag op het schoolplein willen laten terugkomen. Het schoo...

NOG Nieuwsoverzicht