NOG Onderwijsagenda nieuws

Normal_gijs_van_hees_landscape

Student oordeelt streng over het digitale onderwijs


In een wereld waar apps en informatie bijna altijd en overal beschikbaar zijn, wordt ook van onderwijsinstellingen veel verwacht op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ict). Scholen voelen de hete adem van vernieuwing, innovatie en digitalisering daarom constant in hun nek. New Day at Work onderzocht wat studenten vinden van d...

Logo_download

Auris verkent toekomst onderwijsaanbod voor leerlingen met TOS


Auris organiseert op 14 juni 2017 een themadag in Rotterdam. Tijdens deze dag wordt gesproken over het onderwijs voor leerlingen met TOS aan de hand van vijf thema’s. Hierbij wordt ook gekeken naar de toekomstbestendigheid van het onderwijsaanbod. Dit meldt Auris.

Normal_college_voor_toetsen_en_examens

7 juni: Congres & Carrousel Centrale Eindtoets


Op woensdagmiddag 7 juni 2017 vindt in Congrescentrum Utrecht Domstad het Congres & Carrousel Centrale Eindtoets plaats. Centraal hierin staat de nieuwe digitale adaptieve Centrale Eindtoets en alles wat draait om deze vernieuwing van de Centrale Eindtoets. Dit meldt het College voor Toetsen en Examens (CvTE).

Normal_leren_lezen__kinderboek__peuter__lezen__taal

Maandag 19 juni 2017: congres PACT pakt door!


Op maandag 19 juni organiseert Pedagogisch PACT het congres PACT Pakt door! in Maarssen. Met dit landelijke event wordt teruggeblikt op drie jaar Pedagogisch PACT en Kindcentra2020. Hiermee wordt de eerste fase afgerond van het uitbreiden van inclusieve pedagogisch-educatieve voorzieningen voor jonge kinderen. Ook wordt vooruit gekeken naar de t...

Normal_splitsing__fusie__keuzeweg__samenwerking

Mbo-conferentie 'Onderweg met keuzedelen' zoekt ervaringsdeskundigen


In het najaar van 2017 zijn alle mbo-scholen een jaar aan de slag met keuzedelen. De MBO Raad en regieorganisatie Herziening MBO grijpen dit moment aan om samen terug te blikken, aan de slag te gaan en vooruit te kijken. Op 13 oktober wordt daarom de conferentie ‘Onderweg met keuzedelen’ georganiseerd. Dit meldt de MBO Raad.

Normal_leraar_po

Leerkrachten pikken het niet langer en komen in actie


Aan het inkomensverschil tussen leraren in het basisonderwijs en die in het voortgezet onderwijs moet een eind komen, vinden tienduizenden leerkrachten. Zij willen dat het nieuwe kabinet hiervoor 1,8 miljard euro per jaar uittrekt. Waarom komt deze eis juist nu op tafel, terwijl het inkomensverschil al sinds 1985 bestaat?

Normal_nationale_museumweek

Letterkast van Onderwijsmuseum pronkstuk Nationale Museumweek 2017


Is het moeilijk kiezen tussen het heerlijke zonnetje en een cultureel bezoekje in deze Nationale Museumweek? Combineer beiden en geniet in de buitenlucht van bijzondere pronkstukken! Zo vergaap je je op het Statenplein in Dordrecht aan een enorme Gouden Letterkast van het Onderwijsmuseum.

Normal_school_kinderen_basisschool

Diversiteit en inclusie thema's Week van het Jonge Kind 2017


Van 10 tot en met 15 april is het de Week van het Jonge Kind. Dit jaar is het thema: 'Ieder kind is welkom! Diversiteit en inclusie.' Het openingscongres over het thema ‘diversiteit en inclusie’ is op 7 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit meldt ZonMw.

Normal_normal_maandoverzicht

Maandoverzicht van het belangrijkste onderwijsnieuws van maart


Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder: de kloof tussen kinderopvang en basisschool moet worden gedicht, VO-HO netwerken halen meer scholieren naar technisch onderwijs en onderwijsorganisaties en -bond...

Normal_jeroen-swolfs-4-3

Topfotograaf Jeroen Swolfs bij Windesheim Uitgelicht tijdens World Press Photo


Donderdag 30 maart is fotojournalist Jeroen Swolfs te gast in Uitgelicht, de gastcollegereeks van hogeschool Windesheim. Deze speciale editie vindt plaats tijdens World Press Photo en daarom wijkt de gastcollegereeks van de opleiding Journalistiek ditmaal uit naar de Grote Kerk in Zwolle. Dit meldt Windesheim.

Normal_digitaal

Onderwijsdialoog ‘Doordacht digitaal, onderwijs in het digitale tijdperk'


Op dinsdag 18 april 2017 organiseren de Onderwijsraad en TIER-UM, het Top Instituut voor evidence based onderwijs van de Universiteit Maastricht, de onderwijsdialoog ‘Doordacht Digitaal’. Deze middag geeft een overzicht van risico’s, beloften en uitdagingen van digitalisering en laat zien ‘wat werkt’ in de digitalisering van het onderwijs. Dit m...

Normal_schermafbeelding_2017-03-13_om_16.21.45

‘Stop met gebruik termen zwarte en witte scholen’


De termen ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen zijn onwenselijk en onacceptabel, vindt UvA-wetenschapper Hülya Kosar Altinyelken. De Nederlandse samenleving is zich onvoldoende bewust van de negatieve gevolgen die deze labels kunnen veroorzaken. “Juist daardoor gaat het fout”, zegt de docente onderwijs en pedagogiek. 

Normal_mag-dat_kunstgebouw_basczerwinski

KCR organiseert conferentie 'Afkijken mag!'


Op dinsdag 28 maart 2017 organiseert Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) de tweejaarlijkse conferentie 'Afkijken mag!' Dit keer in samenwerking met Kunstgebouw en met misschien wel de meest spraakmakende onderwijspedagoog van Nederland als key note spreker: Gert Biesta. Dit meldt Kunstgebouw. 

Normal_open_masteravond

Open avond donderdag 16 maart TU Kampen


Op donderdagavond 16 maart organiseert de Theologische Universiteit Kampen een speciale informatiemarkt over masteropleidingen van 19.00 – 21.00. Naast de driejarige predikantsmaster biedt de TU Kampen een eenjarige Master Theologie Algemeen aan met een keuze uit de volgende afstudeervarianten: Oude testament, Missionaire gemeente, Nieuwe Testam...

Normal_netwerk__samen__samenwerken

Twaalfde editie Jaarcongres Brede School


Op dinsdag 11 april 2017 vindt de twaalfde editie van het Jaarcongres Brede School plaats. Hierin hebben deelnemers de gelegenheid nieuwe ideeën op te doen, geïnspireerd te raken en elkaar te ontmoeten op het gebied van samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Dit meldt bredeschoolcongres.nl.

Logo_samenwerking34

Werkconferentie over de toekomst van het curriculum


Terwijl de discussies over het curriculum op landelijk niveau doorgaan, worden leraren, schoolleiders en bestuurders zich steeds meer bewust van de mogelijkheden om het onderwijsaanbod van de school zo vorm te geven, dat het past bij de ambities en mogelijkheden van de leerlingen en de school. Op 5 april 2017 wordt daarom een werkconferentie in ...

NOG Interview

Student oordeelt streng over het digitale onderwijs

Normal_gijs_van_hees_landscape


In een wereld waar apps en informatie bijna altijd en overal beschikbaar zijn, wordt ook van onderwijsinstellingen veel verwacht op het gebied van informatie- en communicat...

NOG Column

Rouwen gaat als een slingerbeweging

Normal__cid_888553ef38194404a8d449cc604ad6fe_userpc

“Nooit vergeet ik die ene ochtend in de klas, aan de ogen van de meester kon je zien dat er iets was” is de eerste zin van het lied “Een leven duurt een levenslang” van Kinderen voor Kinderen (1997). “Ik zag de tranen in zijn ogen” gaat het verder.

NOG Nieuwsoverzicht