NOG Onderwijsagenda nieuws

Normal_flag-2529099__340

Het onderwijssysteem in Slovenië: tienerscholen zijn daar heel normaal


Na het Finse onderwijsstelsel en het Zweedse kunskapsskolan is het de beurt aan het Sloveense onderwijssysteem. Wáárom Slovenië? Dat is vanwege de solide plek in het PISA-onderzoek van de OESO uit 2015. Op de onderdelen Wetenschap, Wiskunde en Lezen had het land een dertiende en veertiende plaats weten te bemachtigen, terwijl andere Europese lan...

Logo_normal_sweden-983435_960_720__1_

Kunskapsskolan: de Zweedse kennisschool van de toekomst?


Een paar weken geleden verdiepten we ons in het Finse onderwijsstelsel. En we vroegen ons af: is dat nou ook wat voor Nederland? Tegelijkertijd maakte dit nieuwsgierig naar meer. De Nationale Onderwijsgids dook daarom voor jullie in de vijver van onderwijssystemen in het buitenland. Met deze week: het Zweedse Kunskapsskolan.

Normal_huiswerk_studie_school

Januari 2018: maand van voorlezen, leenstelseldebacle en gameboyruggen


Januari 2018. De start van een fris en fruitig onderwijsjaar. Met deze maand: voorlezen is het helemaal (aldus Dieuwertje Blok), het leenstelsel is het helemaal níet (vindt de LSVb) en de term ‘plofklas’ blijft actueel. 

Normal_dieuwertje_blok_voorlezen

Dieuwertje Blok: ‘Voorlezen geeft rust en brengt je in een andere sfeer’


De Nationale Voorleesdagen, een campagne voor het stimuleren van voorlezen aan kinderen tot 6 jaar, zijn woensdag begonnen. Tijdens het Nationaal Voorleesontbijt, georganiseerd door heel Nederland, lezen bekende Nederlanders voor in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen. Eén van hen is presentatrice Dieuwertje Blok, onder meer be...

Logo_logo__vo-raad__vo_raad

VO-tour 2018: de volgende stap in maatwerk en flexibilisering


In januari en februari wordt de jaarlijkse VO-tour georganiseerd. In acht regio’s gaat de VO-raad in gesprek met bestuurders en schoolleiders over maatwerk en flexibilisering. Dit meldt de VO-raad.

Normal_kinderen_sport_sportdag

Onderwijsraad organiseert dialoog sport en bewegen in het onderwijs


Op donderdag 8 februari organiseert de Onderwijsraad een dialoog over sport en bewegen in het onderwijs. Samen met de Nederlandse Sportraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving wordt nader ingegaan over sporten en bewegen op en rondom de school. De dialoog maakt deel uit van de voorbereiding van een gezamenlijk advies van de drie raden...

Logo_logo_vakcollege_gewoon

Studiedag ‘Vakmanschap nieuwe stijl’ voor Vakcolleges


Op dinsdag 20 maart vindt de studiedag ‘Vakmanschap nieuwe stijl’ plaats. Tijdens deze studiedag krijgen medewerkers aan Vakcolleges inzicht in wat er in de nabije toekomst aan het vakmanschap verandert en wat dit betekent voor de Vakroutes. Daarnaast kunnen deelnemers ervaringen en kennis met elkaar uitwisselen. Dit meldt Het Vakcollege.

Normal_mbo

Congres over 'Innoveren in het mbo: het (h)eerlijke verhaal'


Op dinsdag 13 en woensdag 14 maart 2018 wordt hét tweedaagse congres van de bedrijfstakgroep Zorg, Welzijn en Sport van de MBO Raad georganiseerd. Het thema is 'Innoveren in het mbo: het (h)eerlijke verhaal'. Dit meldt de MBO Raad.

Normal_oliebol__oud_en_nieuw__niewjaar__jaarwisseling

De Nationale Onderwijsgids wenst u een goede jaarwisseling!


Ook in het nieuwe jaar zal de Nationale Onderwijsgids u op de hoogte houden van het laatste nieuws in de onderwijswereld. Daarnaast blijven we u voorzien van relevante wetenswaardigheden, vacatures, achtergronden en video's.

Normal_download__2_

Stakingen, acties en protesten omvatten het nieuws van december


Naast cadeautjes van Sinterklaas en de Kerstman bracht december ons ook onderwijsnieuws. Er werd weer gestaakt en er gaat weer gestaakt worden. Moeten we de iPad nou wel of niet uit het raam gooien? En wat doet een kerstdiner als populairste item op de onderwijsgids? Dit is het maandoverzicht van december! 

Logo_images__3_

Eindejaarsoverzicht: de tien meest gelezen artikelen van 2017


Het zal niemand ontgaan zijn: het jaar 2017 is over een paar dagen niet meer. Een uitgelezen moment om nog even terug te kijken naar het afgelopen jaar. Dat doen we met een top 10 van de nieuwsberichten die jullie massaal hebben gelezen!

Normal_kerst

De Nationale Onderwijsgids wenst u prettige kerstdagen!


De redactie van de Nationale Onderwijsgids zal op Eerste en Tweede Kerstdag gesloten zijn.

Normal_tablet

Blijvende oogschade en slechtere schoolprestaties: zijn smartphones en tablets nog welkom in de klas?


Moet het gebruik van tablets en smartphones in de schoolklas worden verminderd? Vooral kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen blijvende schade aan hun ogen oplopen door het gebruik ervan. In het voortgezet onderwijs leidt het kijken naar de beeldschermen van smartphones bovendien tot slechtere concentratie in de klas, slechtere cijfers en ver...

Normal_onderwijs_algemeen_rekenen_school

Grote Rekendag heeft als thema 'De school als pakhuis'


Op woensdag 28 maart 2018 vindt weer de jaarlijkse Grote Rekendag plaats. Op basisscholen in Nederland en Vlaanderen staat op die dag alles in het teken van rekenen. Niet alleen in de les, maar ook daarbuiten. Het thema van deze zestiende editie is ‘De school als pakhuis’. Dit meldt Grote Rekendag.

Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

Congres Passende Kinderopvang: zorgkinderen in opvang en onderwijs


Vakblad Vroeg organiseert op donderdag 24 mei 2018 het congres Passende Kinderopvang. Op het congres komen verschillende onderwerpen aan bod die te maken hebben met de opvang van zorgkinderen. Onder andere Ruben Fukkink en Steven Pont komen aan het woord. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Logo_download

Poëzieweek 2018 heeft als thema 'theater'


Van 25 januari tot en met 31 januari vindt de Poëzieweek 2018 plaats. Tijdens deze week worden verschillende poëzie-activiteiten georganiseerd rondom het thema 'theater'. De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst schreef het Poëziegeschenk onder het motto 'Uitstromend, in het pluche van de zaal’. Dit meldt Poëzieweek.

NOG Interview

Dieuwertje Blok: ‘Voorlezen geeft rust en brengt je in een andere sfeer’

Normal_dieuwertje_blok_voorlezen


De Nationale Voorleesdagen, een campagne voor het stimuleren van voorlezen aan kinderen tot 6 jaar, zijn woensdag begonnen. Tijdens het Nationaal Voorleesontbijt, georganis...

NOG Column

Aan de vooravond van de volwassenheid

Normal_foto_anke_2_1

Vanuit mijn ooghoek zie ik ze staan. De samensmelting van de twee lichamen doet diverse mensen opkijken. Ik vind het een interessant fenomeen. Enerzijds lijkt een verliefd stel in het moment op te gaan, zich te onttrekken aan de omgeving. Anderzijds is het juist in verbinding met de omgeving en in staat veel bij andere mensen los te maken.

NOG Nieuwsoverzicht