Normal_beautiful-view-of-the-rijksmuseum-amsterdam-nethe-2023-11-27-05-28-34-utc

Op donderdagavond 4 juli opende in het Rijksmuseum de tentoonstelling Point of View. Voor Lotte de Graaf en Ruben Harms, studenten Beeldmaker/Fotograaf aan het Deltion College, was dit een bijzonder moment. Hun indrukwekkende fotoseries zijn onderdeel van de expositie, samen met het werk van acht andere mbo-studenten. Dit meldt ZwolleNieuws.nl.

Deze winter kregen tien mbo-studenten de gelegenheid om, onder begeleiding van fotograaf Bete van Meeuwen en experts van het Rijksmuseum, een fototentoonstelling te maken over genderexpressie. Uit aanmeldingen vanuit het hele land werden de tien beste geselecteerd.

Ruben Harms: “Ik was meteen enthousiast toen ik deze oproep zag. Het is een geweldige kans: mijn eigen werk in het Rijksmuseum. Als lid van de LHBTIQ+ community voelde ik me ook sterk betrokken bij het onderwerp. Toen ik hoorde dat ik geselecteerd was, kon ik het bijna niet geloven.”

Lotte de Graaf: “Als beginnend fotograaf kon ik deze kans niet laten schieten. Veel van mijn vrienden zijn dagelijks bezig met hoe ze zichzelf uiten. Ik vind het belangrijk om hun verhalen te delen.”

Gender door de eeuwen heen

De tentoonstelling toont hoe ideeën over gender door de eeuwen heen zijn verbeeld en voortdurend veranderen. Met 150 schilderijen, tekeningen, kostuums, meubels, beelden en foto’s uit de museumcollectie wordt duidelijk dat gender altijd een rol speelt. De fotoseries van de tien mbo-studenten geven een moderne kijk op gender en laten zien wat gender voor hen betekent.

Fotoseries van Lotte en Ruben

Lotte's fotoserie benadrukt dat er geen "juiste" manier is om vrouw te zijn. Ze laat zien dat vrouwen zowel grof als elegant en sterk kunnen zijn, zonder regels of goed en fout. Ze hoopt zichzelf in de toekomst nog meer te vinden.

Ruben’s fotoserie combineert mannelijke en vrouwelijke elementen en neemt de toeschouwer mee door de verschillende fases van zijn innerlijke ontdekkingsreis. Hij toont zowel zijn harde als kwetsbare kant, van een Ruben met een schild tot een die zijn emoties laat zien.

Vaste collectie

Tijdens de opening sprak Erik van Ginkel, zakelijk directeur van het Rijksmuseum, de aanwezigen toe. Hij kondigde aan dat het werk van de tien mbo-studenten niet alleen tijdens de tentoonstelling te bewonderen is, maar ook wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum. Dit is een prachtige erkenning voor alle studenten.

Nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling is tot en met 1 september te zien in het Rijksmuseum.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer