Onbetaalde stage niet verboden, nieuw kabinet laat studenten bungelen

Studentenwelzijn staat onderaan de prioriteitenlijst van dit nieuwe kabinet. Dat zegt de voorzitter van JOBmbo, Miray Özügüzel. Een motie voor een verbod op onbetaalde stages werd dinsdag 11 juni verworpen door de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS.

Zo’n 25.000 handtekeningen voor een verplichte minimale stagevergoeding werden daarvoor overhandigd door CNV Jongeren. Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf had een tijdje geleden ook gezegd dat iedere stagiair een passende stagevergoeding hoort te krijgen.

Misstanden 

Tijdens stages gaat er tegenwoordig wel vaker iets mis. Zo zijn er stagiairs die alleen maar moeten schoonmaken of koffiezetten. Sommige studenten worden in hun zoektocht naar een stageplaats gediscrimineerd.

Lieke van 17 geeft aan dat ze niets te doen had op haar stageadres en dat ze daarom maar de wc’s moest schoonmaken. Haar stage was ook vrijwillig, ze kreeg geen vergoeding. “Vanwege mijn stage werd het eigenlijk te druk voor ook nog een bijbaantje ernaast.”

Bijbaantje lastig tijdens fulltime stage 

Als je fulltime stageloopt is het voor veel jongeren om daarnaast ook nog een bijbaantje te onderhouden. Het gaf studenten hoop dat er werd nagedacht over een verplichte stagevergoeding. JOBmbo probeert stagemisbruik zoveel mogelijk tegen te gaan, maar ziet helaas nog te vaak dat jongeren als een volwaardige werknemer worden ingezet zonder een vergoeding te krijgen. Of dat stagiairs worden ingezet voor schoonmaakwerkzaamheden of als lunchkoerier.

Personeelstekort 

Stagiairs zijn voor sommige bedrijven echt een uitkomst omdat ze te weinig personeel hebben. Maar ze voor deze klusjes inzetten is echt niet de bedoeling, aldus Özügüzel.

Meldpunt stagemisbruik 

CNV Jongeren startte al eerder een meldpunt stagemisbruik om ervaringen van studenten te verzamelen en de gedupeerden te ondersteunen waar mogelijk.

Lieke hoopt dat andere stagiairs het beter treffen op hun stageplaats. “Iedereen verdient een passende stagevergoeding. Dat lijkt mij toch niet te veel gevraagd?”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk