Onbetaalde stages mogen in de toekomst niet meer als het aan GroenLinks-PvdA ligt

Er moet een verbod komen op onbetaalde stages als het aan de fractie van GroenLinks-PvdA ligt. Onderwijsminister Dijkgraaf ziet echter weinig in dit voorstel. Dat meldt MBO Today.

De nieuwe mbo-woordvoerder van GroenLinks-PvdA, Mikal Tseggai, zegt dat minder dan de helft van de mbo-studenten een stagevergoeding ontvangen. Studenten komen daardoor in de financiële problemen. Stagelopen is straks alleen weggelegd voor studenten die het zich kunnen permitteren om zonder vergoeding te werken. Tseggai roept in een motie de regering op om onbetaalde stages te verbieden.

Verplichte stagevergoeding 

Een goede stagevergoeding vindt Aant Jelle Soepboer (NSC) belangrijk, maar vindt het voor korte snuffelstages niet nodig om daarvoor een vergoeding te regelen. Een verplichte stagevergoeding kan volgens Soepboer een extra last zijn voor werkgevers. “Stages mogen niet een aanslag worden op het mkb.”

Iedere student heeft recht op een stagevergoeding die bij de stage past, aldus Dijkgraaf. Daarin geeft hij Soepboer gelijk. In het Stagepact staan daarover ook afspraken. Over de stagevergoedingen moet meer duidelijkheid komen in de nieuwe cao’s. Dijkgraaf doet op dit moment nog onderzoek naar het invoeren van een verplichte minimale stagevergoeding. Onbetaalde stages verbieden is, zolang het onderzoek loopt, niet aan de orde.

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van arendonk