Studenten MBO Rijnland werken mee aan crisisoefening van de politie

120 mbo-studenten van de opleidingen HTV, Beveiliger en Verpleegkunde uit Leiden, Alphen, Gouda en Woerden deden mee aan een crisisoefening van de politie. Dat gebeurde op woensdag 15 mei in de Keukenhof. Dat meldt MBO Rijnland.

Twintig docenten waren beschikbaar om de studenten te begeleiden. In twee uur tijd gebeurden er een demonstratie, een terroristische aanslag, een gijzeling, een schietpartij en een brand in het normaal zo kleurige bloemenpark.

Leerzaam om mee te doen aan crisisoefening 

De politie houdt elke vier jaar zo’n crisisoefening. Voor de mbo-studenten was het extra spannend, maar ook leerzaam om mee te doen. De studenten speelden mee als demonstrant, verpleegkundige in het gewondennest en als toerist.

Marc Lander, docent HTV aan de locatie in Alphen aan den Rijn, was in november al bezig met het organiseren van deze dag. Lander vond het vooral erg leuk om verschillende docenten te ontmoeten van allerlei locaties. Want ook zij waren bereid om deze dag succesvol te laten verlopen. “Voor studenten is het erg mooi om te zien hoe zo’n crisis eraan toe gaat. Een aantal HTV-studenten wil graag verder leren aan de Politieacademie, nu zagen ze wat er daar van ze verwacht wordt.” Studenten van de opleiding Verpleegkunde moesten in het gewondennest keuzes maken tussen leven en dood.

'Gewond' op de grond 

Student Ben ligt een uur lang ‘gewond’ op de grond. Hij maakt de terroristische aanslag van heel dichtbij mee. Docent Beveiliger Irbis Wieggering legt uit dat Ben in de ‘hot zone’ lag en dat het daar veel te gevaarlijk was om hem te helpen.

Tussen de studenten 

Bij de laatste actiescène mengt een verdachte zich tussen de studenten om maar niet op te vallen. Studenten moeten zo snel mogelijk naar een andere plek en sommigen moeten in het gras gaan liggen met hun handen boven hun hoofd. Voor sommige studenten voelt het alsof ze naar een film zitten te kijken. Maar ze hebben er uiteindelijk allemaal iets van geleerd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk