Politiek wil verbod op achteraf studeren

Het kabinet komt met een verbod op ‘diploma met terugwerkende kracht’. 'Gefeliciteerd, u bent al twee maanden afgestudeerd.' Tegenwoordig krijgen sommige studenten deze berichten van hun onderwijsinstelling. Het kabinet gaat dit dus verbieden. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP).

Het verschilt per onderwijsinstelling op welk moment je bent afgestudeerd, dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je scriptie ingeleverd is, als je een cijfer daarvoor hebt ontvangen of misschien pas wanneer de examencommissie heeft bevestigd dat je klaar bent met je opleiding. Deze verschillende varianten hebben positieve en negatieve gevolgen. Studenten die met terugwerkende kracht afstuderen kunnen namelijk een paar maanden collegegeld terugkrijgen. Het nadeel daarvan is dat studenten een boete kunnen krijgen als ze in de tussentijd gebruik maken van hun studenten-ov. 

Onderzoek

Hoeveel collegegeld krijgen studenten terug en hoeveel studenten moeten een boete betalen? Dat heeft minister Dijkgraaf ooit laten uitzoeken. Daaruit bleek dat de studenten honderdduizenden euro’s kwijt zijn aan de boetes. Daar tegenover staat een korting van 3,8 miljoen euro aan collegegeld. ‘’Dan laten we het maar zo,’’ concludeerde Dijkgraaf begin 2022. Alleen was de politiek het hier niet mee eens. De ov-boetes waren onterecht volgens de politiek. Het CDA gaf in een betoog aan dat de verschillen leiden tot rechtsongelijkheid. Minister Dijkgraaf was het hier wel mee eens.

Dijkgraaf heeft als reactie nu voor- en nadelen van de verschillende varianten in kaart gebracht. ‘’Het is voor iedereen duidelijker als het moment van afstuderen samenvalt met de beslissing van de examencommissie. Er komt een verbod op ‘achteraf afstuderen’,” aldus Dijkgraaf. ‘’Om te zorgen dat studenten niet onnodig lang ingeschreven staan, zullen instellingen hun werkwijzen moeten aanpassen.’’ Scholen mogen dus niet meer maandenlang wachten om een beslissing te maken over een student.

wetswijziging

Deze wetswijziging kan niet meteen ingaan. Dijkgraaf bekijkt de zaak realistisch en verwacht dat de wetswijziging over twee jaar is ingevoerd. Volgens Dijkgraaf kunnen de studentenorganisaties zich vinden in de wijziging Hogescholen en universiteiten geven juist aan dat de wijziging niet nodig is, dat blijkt uit een overleg van de Vereniging Hogescholen en de Universiteiten van Nederland met hun leden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema