Doktersassistenten krijgen interne opleiding binnen het UMC Utrecht

Er is een landelijk tekort aan gediplomeerde doktersassistenten. Het UMC Utrecht heeft daarom veel last van openstaande vacatures. Verschillende ROC’s hebben last van een tekort aan stageplaatsen voor hun doktersassistenten in opleiding. Daarom heeft het UMC Utrecht iets moois bedacht. Zij gaan nu de doktersassistenten structureel opleiden. Dat meldt Utrecht. Nieuws. 

De studenten krijgen een mooie stageplaats in het UMC Utrecht, maar daarnaast hoopt het ziekenhuis de stagiaires ook enthousiast te krijgen om na de stage daar te blijven werken.

Centrale organisatie 

Rondom de stages in het ziekenhuis ontbrak een centrale organisatie. Er waren daardoor veel onduidelijkheden. De opleiding tot doktersassistent sloopt ook niet goed aan op het werken in een academisch ziekenhuis. Doktersassistenten kiezen daarom ook sneller voor een stageplaats ergens anders dan in een academisch ziekenhuis. Studenten hebben daarom geen goed beeld van het werk in een ziekenhuis, zo stelt stafmedewerker Heelkundige Specialismen Annemieke Wichers.

Uitbreiding naar achttien stageplekken 

Van het ROC Midden Nederland worden er nu twaalf doktersassistenten opgeleid binnen vier zorgdivisies van het UMC Utrecht. Voor het volgende schooljaar komt er een uitbreiding naar achttien stageplekken. Nieuwe mentoren worden ook opgeleid om later aan de slag te gaan met het begeleiden van BBL-studenten. Jeanette van Weerden is medeprojectleider en zal samen met de afdeling P&O de werving en selectie van de stagiaires uitvoeren. Ook zitten Van Weerden en Wichers met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) om de tafel om een visie op een regionale opleiding te vormen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk