Studentenvereniging VSA in Utrecht staat voor veganisten

Vanaf dinsdag 5 maart is het de nationale week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week ruil je de burger in voor een Valess-product en doe je bijvoorbeeld havermelk bij je koffie. Studentenvereniging VSA uit Utrecht (speciaal voor veganisten) doet natuurlijk ook mee aan deze week. Steven Bensdorp (25) zit in het bestuur van de VSA, aldus AD.

Bensdorp geeft aan dat hij vier jaar geleden is begonnen met een bewuster leven. Toen besloot hij het te doen voor zijn gezondheid, maar nu doet hij het vooral voor het klimaat en het dierenleed. Hij geeft aan dat een normale koe die in het wild leeft zo’n 20 tot 25 jaar wordt. Een koe die wordt gebruikt voor melkproductie daarentegen wordt gemiddeld maar 5 of 6 jaar. 

Studentenvereniging VSA

VSA is een echte gezelligheidsvereniging waar we met zijn allen borrelen en leuke activiteiten doen, geeft Bensdorp aan. Ook gaan we vaak wat eten met elkaar, dan neemt ieder lid van de vereniging iets veganistisch mee. Behalve veganisten zijn er ook vleeseters lid van onze vereniging, vertelt hij. Bensdorp zegt dat ze met de VSA zelfs een keer handtekeningen hebben ingezameld om te kijken of universiteiten plantaardig kunnen worden.

Veel verschillen binnen VSA

Bensdorp geeft aan dat er verschillen zijn binnen de studentenvereniging. Hij geeft als voorbeeld dat een deel bij de borrel bier drinkt, maar dat er ook mensen zijn die gewoon muntthee drinken. De VSA begon ooit met 80 leden maar nu zitten ze al op zo’n 150 leden. Bensdorp vertelt dat de voertaal binnen de vereniging Engels is. Dat is volgens hem een bewuste keuze geweest, omdat je daardoor ook veel internationale studenten kan aantrekken. ‘Er is geen ontgroening en iedereen mag het hele jaar lid worden: van de Universiteit, hbo en mbo, vleeseter of geen vleeseter’.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema