Minister Dijkgraaf loopt zelf stage tijdens eenjarig bestaan Stagepact

Exact één jaar na de ondertekening van het Stagepact gaat minister Dijkgraaf nu zelf aan de slag. Zijn stage loopt hij bij logistiek bedrijf Huisman in Weurt. Dat ligt vlakbij Nijmegen. Dat meldt MBO Today.

 

Dat de stage van Dijkgraaf in Nijmegen is, is geen toeval. Het ROC van Nijmegen begon met de strijd tegen stagediscriminatie. De school is al enige tijd bezig met ‘stagematching’. De school zoekt dan zelf een student uit voor een leerbedrijf. Op die manier kan stagediscriminatie voorkomen worden.

Stagematching 

Stagiair Rick Maters ontmoet Dijkgraaf bij het logistieke bedrijf. Het ROC van Nijmegen koppelde de student aan Huisman Logistics. Rick was blij met deze werkwijze, want de school had goed naar zijn wensen gekeken en het scheelde hem een hoop stress. Directeur Huisman heeft er geen problemen mee dat stagiaires zonder te solliciteren bij hem aan het werk gaan. “Je krijgt misschien andere studenten dan anders bij je bedrijf”, zo zegt hij.

MKB-voorman Jacco Vonhof stond een jaar geleden nog angstig tegenover het feit dat men verplicht werd om met stagematching te gaan werken. Onder druk van werkgevers is uiteindelijk besloten dat iedere mbo-school in Nederland tenminste één opleiding heeft die experimenteert met stagematching.

Voortgang stagepact 

Minister Dijkgraaf is tevreden met de voortgang van het stagepact. Er zijn stappen gezet op het gebied van stagediscriminatie, maar ook op het gebied van stagevergoedingen. Dijkgraaf vindt het fantastisch om te zien dat er al verschillende sectoren zijn die een stagevergoeding hebben vastgelegd in hun cao. Mocht er er een rechts kabinet komen, dan is minister Dijkgraaf alsnog heel positief. “Mbo-studenten moeten op een goede manier kunnen leren in de praktijk en alle partijen hebben dat voor ogen.”

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk