Normal_kinderopvang

Op verzoek van de branche kinderopvang heeft het SBB sinds kort het mbo-2 keuzedeel ‘Ondersteuning in de kinderopvang’ ook beschikbaar gemaakt voor mbo-certificering. Het keuzedeel kan al sinds oktober 2023 gevolgd worden door leerlingen van mbo-instellingen. Maar, ook voor afgestudeerden is het keuzedeel zeker interessant! Dit meldt de Brancheorganisatie voor Kinderopvang.

Vanaf nu is het keuzedeel ‘Ondersteuning in de kinderopvang’ ook te volgen als een op zichzelf staande training. Leerlingen en afgestudeerden kunnen met deze cursus hun vaardigheden en kennis verder uitbreiden. Na afloop van het succesvol afronden van het mbo-2 keuzedeel ontvangt de deelnemer ook nog eens een officieel certificaat. 

Drie werkprocessen centraal in keuzedeel 

In het mbo-2 keuzedeel staan drie werkprocessen centraal. Zo leert de persoon over de ondersteuning bij de verzorging van kinderen, de ondersteuning bij het begeleiden van ontwikkelingsgerichte bezigheden en leert de persoon reflecteren op het verrichtte (pedagogische) werk binnen de kinderopvang. Het voornaamste doel van het keuzedeel ‘Ondersteuning in de kinderopvang’ is het bieden van een goede basis om groepshulpen breder inzetbaar te maken. Daarnaast is het een eerste stap voor mensen die zich verder willen ontwikkelen naar pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer