Zeeuwse mbo-studenten beloond door Oekraïne vanwege inzamelingsacties

Olesya Lutsenko is docent en mentor op het Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen. Samen met haar studenten heeft ze zich ingezet voor de Oekraïners die leven in de oorlog aldaar. Dat meldt Omroep Zeeland.

De vijf studenten en hun mentor werden eind vorig jaar al beloond met een Oekraïense oorkonde, maar dat is ze niet in de koude kleren gaan zitten. Student Koyla geeft aan dat de oorkonde voor haar echt een grote verrassing was.

Mentor 

Lutsenko is niet alleen de mentor van deze klas, ze is als Oekraïense zelf ook nauw betrokken bij de oorlog. Het geld dat ingezameld is gaat naar een bejaardentehuis in Nikolaev, want daar is haar vader de directeur.

Gevluchte student 

Eén van haar studenten komt zelf ook uit Oekraïne en moest twee jaar geleden vluchten naar Nederland. Kristian Stroo is erg trots op zijn medestudenten allemaal doen. “Ik dacht dat het een probleem was van mijn eigen land. Dat iedereen probeert te helpen, daar ben ik enorm trots op.”

Spullen inzamelen 

De oorkondes zijn dan wel binnen, maar het werk gaat door. De studenten blijven, zolang de oorlog duurt, spullen inzamelen voor de Oekraïners.  De mentor en haar leerlingen houden de ontwikkelingen aldaar nauwlettend in de gaten. “De studenten willen het meteen horen als er nieuwe ontwikkelingen gaande zijn. Ze zijn erg meelevend”, aldus Lutsenko.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk