Mbo- en hbo-studenten ontwikkelen samen nieuwe zorgtechnologie

Mbo- en hbo-studenten werken samen in het Dutch Innovation Park met externe partners aan verschillende IT-vraagstukken. Vijf hbo-ict-studenten van De Haagse Hogeschool en vijf zorgstudenten van mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg zijn bezig met een challenge over zorginnovatie. Dat meldt mboRijnland.

In het Experimenteerhuis richten de studenten zich onder andere op technologie in welzijn en zorg thuis. Mbo-studenten Verpleegkunde Annie en Nouhaïla volgen beiden de afstudeerrichting zorgtechnologie en zitten dagelijks in het Experimenteerhuis. Naast het studeren doen de studenten ook praktijkervaring op in de zorg tijdens hun bijbaan.

Hbo-ICT-student Helin Withagen legt uit dat ze door een nieuwe te ontwikkelen zorgtechnologie dementerenden meer structuur willen bieden in het dagelijks leven.

Onderzoek naar dementie 

De IT-studenten hebben veel onderzoek gedaan naar dementie en zijn daarna gaan bouwen aan een prototype. Ouderen krijgen steeds meer zorggadgets aangeboden om daarmee hun dagelijks problemen op te lossen. Ze hebben een huis vol met zorginnovaties, maar het gebruik ervan is onduidelijk.

De Retrospecs 

Misschien komt er in de toekomst nog een zorginnovatie bij. De IT-studenten hebben een 2D-bril ontworpen: de Retrospecs. De zorgverlener heeft een app op zijn telefoon waarmee hij/zij bepaalde taken en berichten kan uploaden naar de Retrospecs. Een nieuwe melding voor de client is vrij snel zichtbaar op de bril. Met een druk op de knop wordt de volgende taak klaargezet.

Technologie 

De IT-studenten hebben de kennis en vaardigheden in huis voor het bouwen van technologie. De zorgstudenten hebben praktijkervaring in het zorgen voor dementerende ouderen. De hbo-studenten hebben na de oplevering van de Retrospecs de les overgenomen van de zorgstudenten. Op die manier haalden ze nog meer informatie op over dementie en de zorg en kregen ze feedback op de Retrospecs. De feedback van de zorgstudenten vonden de IT’ers heel waardevol.

Op vrijdag 26 januari presenteren de IT-studenten tijdens de Expo in de Dutch Innovation Factory hun innovatieve projecten en games. De IT-studenten van de Retrospecs zijn ook aanwezig met het prototype.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk