Bakkersopleiding moet receptuur aanpassen vanwege erkenning vlaai

De Limburgse vlaai is erkend als streekproduct. Bakkers moeten nu ook meteen aan specifieke eisen voldoen als ze een vlaai willen maken. Maar de kennis toepassen over de juiste producten en de bereidingswijze toepassen begint al tijdens de bakkersopleiding. Dat meldt 1Limburg.

De eerstejaars studenten van het Vista College in Heerlen maakten dit mee in de generale baksessie voor hun streekproductexamen. Volgende week vindt dat examen plaats.

Een groep bakkers in opleiding start aan de vier uur durende baksessie met het doornemen van het recept, het bij elkaar zoeken van de juiste ingrediënten en vervolgens mogen ze gaan bakken.

Werkwijze 

Docent brood en banket Jacqueline Counotte geeft aan dat ze nu kritisch naar de werkwijze kijken, omdat de Limburgse vlaai nu moet voldoen aan de strenge eisen van de Europese Commissie. “Het curriculum moet daarom worden aangepast op grondstoffen en bereidingswijze waar nodig als je het over echte Limburgse vlaai hebt.”

Bakkersvak 

De bakkers in opleiding hebben wel vertrouwen in hun examens. Bij de opleidingen, maar ook bij de bakker zelf, hopen ze dat meer mensen gaan kiezen voor het bakkersvak. Want dat zou helemaal een mooie bijvangst zijn na de toekenning van het predicaat.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk