Mbo'ers ontwerpen groen schoolterrein en planten zelf de bomen

Studenten van het ROC Tilburg School voor Zorg & Welzijn planten op 29 januari a.s. bomen om hun schoolterrein te vergroenen. De boomplantdag is onderdeel van het scholenprogramma Trees for Schools. Dit is een initiatief van stichting Trees for All, waarbij mbo-studenten zelf in actie komen voor het klimaat en een groene leefomgeving. De studenten maken met hulp van experts een ontwerp voor een groen schoolterrein en voeren dit zelf uit door bomen en struiken te planten. Dat meldt Trees for All.

Het Trees for Schools-programma begon in het najaar van 2023 met een klimaatles voor de studenten van het ROC Tilburg. Tijdens deze les, verzorgd door gastdocenten van de Jonge Klimaatbeweging, leerden studenten meer over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij.

Projectteam 

Enthousiaste studenten konden zich vervolgens aanmelden voor het projectteam, dat met hulp van landschapsarchitect Marieke de Keijzer een ontwerp maakte voor een groen schoolterrein. Op maandag 29 januari wordt dit plan in de praktijk gebracht. Dan planten de studenten de bomen en struiken op de patio van hun school. Daarbij worden ze ondersteund door Trees for All en groenaannemer Donker Groep.

Trees for Schools 

Het programma Trees for Schools is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage die Trees for All heeft ontvangen van de Nationale Postcode Loterij.

“Trees for Schools is een succes”, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. “We zijn in september begonnen met een pilot met drie scholen. Ruim 550 mbo-studenten hebben de klimaatlessen gevolgd. Inmiddels liggen er drie prachtige ontwerpen klaar om de eerste mbo’s te vergroenen. De komende maanden gaan de bomen en struiken de grond in. En omdat het programma een succes is, kunnen dit schooljaar nieuwe mbo-scholen meedoen.”

Mbo-scholen 

Alle deelnemende mbo-scholen worden zoveel mogelijk ontzorgd. Zij krijgen zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning om hun schoolterrein te vergroenen. Simone Groenendijk: “Met Trees for Schools willen we meer jongeren bewust maken van de gevolgen van klimaatverandering en het belang van bomen. Dankzij het programma kunnen mbo-studenten zelf iets doen voor het klimaat en hun leefomgeving. En doordat ze zelf in actie komen, ervaren ze dat ze als individu wel degelijk een verschil kunnen maken.”

Pilot met drie scholen 

Trees for Schools ging in september 2023 van start met een pilot met drie scholen. Naast het ROC Tilburg doen ook het Alfa College in Groningen en het ROC in Amsterdam mee. Dit jaar kunnen tien nieuwe scholen zich aanmelden voor Trees for Schools. Het programma start dan in september 2024. Aanmelden kan via deze website

Door: Nationale Onderwijsgids