Hoe verstevig je een dijk? Mbo-studenten uit Dordrecht weten daar nu alles van

Studenten van een mbo uit Dordrecht kregen gisteren les in zandzakkenkunde. Bij het rioolzuiveringsbedrijf kregen de studenten allerlei informatie over het vullen en leggen van zakken. Deze zakken worden bij de dijken gelegd als er wateroverlast ontstaat. Dat meldt RTV Utrecht.

De gemeente Oudewater organiseert samen met Defensie en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deze week een crisisoefening voor het geval er echt dijken doorbreken en verstevigd moeten worden. Op dinsdag waren de militairen aan de buurt en gisteren de mbo-studenten uit Dordrecht.

Zandzakkenmachine 

Om 08.30 uur stonden de studenten klaar in de kou om de zandzakken te vullen. Gelukkig hoeven ze niet met een schep al het werk te verrichten, en is een echte zandzakkenmachine beschikbaar. Een van de studenten moet aan de hendel trekken, terwijl een andere student er een zak onder houdt. Als er dan vijftien kilo zit in zit naait een nieuwe student de zak dicht.  De vierde en laatste student gooit de dichtgenaaide zak op een pallet.

Driehonderd zakken zand 

Na deze werkzaamheden moeten de studenten de zakken stapelen. Driehonderd zakken zand worden op een speciale manier neergelegd, want niets moet of mag verschuiven. Als alle driehonderd zakken zijn neergelegd wordt er getest of het allemaal wel goed is. Een student mag op de stapel zakken klimmen en stampend heen en weer lopen. Het is nog even spannend, maar de stapel zandzakken stort niet in.

Chaos 

Op dat onderdeel zijn de studenten ‘geslaagd’, maar de dijk moet volgens Defensie nog wel een stuk hoger. Er ontstaat een beetje chaos, want de studenten weten niet meer waar ze precies moeten lopen en staan. Ook daar leren ze wel mee om te gaan, want ook tijdens een echte dijkdoorbraak zal niet alles heel relaxt verlopen.

Student Matthijs Schipper heeft na deze dag één belangrijke les geleerd: “Een vinger in de dijk steken zoals Hansje Brinker dat deed, heeft niet altijd zin.” Matthijs denkt er zelfs aan om vrijwilliger te worden zodat, mocht het echt nodig zijn, hij kan meehelpen met het vullen van zandzakken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk